Goran Savić was bijkomende schade

Datum
woensdag 23 oktober 2019
Adres
Hugo de Grootplein
Plaats
Amsterdam

De schietpartij vond rond 15.45 uur plaats in het Italiaanse restaurant La Picolla Baracca. Het slachtoffer was de Servische eigenaar van het restaurant, Goran Savić (49).

Savić had geen criminele antecedenten, de kogels waren vermoedelijk bedoeld voor de Servische crimineel Jovan Durović. Die raakte zwaargewond.

Omstanders hoorden drie of vier schoten en zagen een grijze Volkswagen met Belgische kentekenplaten wegrijden. 

De politie hield even later een grijze Volkswagen Polo staande op de Admiraal De Ruijterweg. De bestuurder - de 41-jarige Cherif A. (1978) uit Amstelveen - werd aangehouden. 

In de wagen werd een vuurwapen aangetroffen. Mogelijk was er een mededader, maar volgens justitie was A. de schutter.

In oktober 2020 werden drie spotters aangehouden: de Montenegrijn Dejan D. (29), Eyüp T. (35) en Denzel V. (23). De eerste twee komen uit Amsterdam, V. uit IJmuiden.

De drie zouden bij het restaurant hebben gepost om te kijken of Durović daar kwam, en toen ze hem zagen A. hebben ingeseind en een vuurwapen hebben gegeven.

De gewonde man is een berucht crimineel. Hij was de broer van Luka, die weer een handlanger was van de nog grotere crimineel Luka Bojović, die weer banden had met Willem Holleeder. 

Bojović wordt ervan verdacht een aantal handlangers van de eveneens beruchte Sreten Jocić te hebben geliquideerd, een concurrent van Holleeder.

En die Sreten Jocić was weer medeverantwoordelijk voor de dood van juwelier Herman Wijnschenk in de Amsterdamse Molukkenstraat in 1986 bij een overval op diens zaak.

Het is een kleine wereld.

De poging Jovan Durović (of Djurović) te liquideren was een volgende stap in een oorlog tussen met name Montenegrijnen die vroeger één bende vormden, maar onderling slaags raakten.

De bewijzen tegen Cherif A. lijken sterk. Hij droeg bij zijn aanhouding een spijkerbroek met op dezelfde plekken gaten als de schutter (te zien op bewakingsbeelden). Hij droeg schoenen met groen, net als...

En verder zat zijn dna op het vuurwapen dat in zijn auto was aangetroffen (en dat bleek het moordwapen), en op de kleding van de man die gewond raakte.

Maar A. ziet een uitweg: iemand had zijn auto en zijn kleren geleend.

Bovendien: hij is niet in staat tot het plegen van een moord. 'Dat staat haaks op waar ik voor sta.'

Tijdens de zitting vertelde hij de uitgebreide versie. Hij was gevraagd de auto van ene Hakan te repareren en had die Hakan even zijn auto uitgeleend om sigaretten te halen.

In die auto lag zijn dagelijkse kloffie en die moet iemand hebben aangetrokken, waarna deze iemand de moord pleegde en de auto weer inleverde.

Daarna trok A. zijn dagelijkse kloffie weer aan en werd aangehouden. Met in zijn bezit het moordwapen.

Op videobeelden was te zien hoe een man op beoogd doelwit Durović afloopt, die op een barkruk. In de hand van zijn gestrekte arm een vuurwapen.

Durović weert het wapen af en raakt in gevecht met de schutter, die zijn evenwicht lijkt te verliezen en een schot lost. 

Goran Savić valt dood neer.

Nu wil dat in de capuchon van de sweater die in de auto van A. werd gevonden en die de schutter over zijn hoofd had getrokken, dna van een ander dan A. zat.

Daar staat tegenover dat op het lichaam van het slachtoffer dna van A. zat. En dat maakte hem toch tot de vermoedelijke schutter, stelde het OM.

De andere drie verdachten zijn - dat is ook op de beelden te zien - in de dagen voorafgaand aan de moord in de pizzeria geweest, waar ze foto's maakten. 

Observatiefoto's.

Het OM eiste tegen Cherif A. 28 jaar en tegen de anderen 18 tot 25 jaar. Voor moord en poging tot moord.

A. kreeg 24 jaar, 

Dejan en Denzel kregen 18 jaar en T. werd vrijgesproken.

Cherif A. en het Openbaar Ministerie gingen in hoger beroep. Het OM won: in juni 2024 werd A. tot 28 jaar veroordeeld.

 11
KNMI Schiphol – 23-10-2019

Labels

Bijgewerkt: 07-06-2024 18:27

Reacties (0)

Log in om te reageren