Savić was bijkomende schade

Datum
woensdag 23 oktober 2019
Adres
Hugo de Grootplein
Plaats
Amsterdam

De schietpartij vond rond 15.45 uur plaats in het Italiaanse restaurant La Picolla Baracca. Het slachtoffer was de Servische eigenaar van het restaurant, Goran Savić (49).

Savić had geen criminele antecedenten, de kogels waren vermoedelijk bedoeld voor de Servische crimineel Jovan Durović. Die raakte zwaargewond.

Omstanders hoorden drie of vier schoten en zagen een grijze Volkswagen met Belgische kentekenplaten wegrijden. 

De politie hield even later een grijze Volkswagen Polo staande op de Admiraal De Ruijterweg. De bestuurder - de 41-jarige Cherif A. (1978) uit Amstelveen - werd aangehouden. 

In de wagen werd een vuurwapen aangetroffen. Mogelijk was er een mededader, maar volgens justitie was A. de schutter.

In oktober 2020 werden drie spotters aangehouden: de Montenegrijn Dejan D. (29), Eyüp T. (35) en Denzel V. (23). De eerste twee komen uit Amsterdam, V. uit IJmuiden.

De drie zouden bij het restaurant hebben gepost om te kijken of Durović daar kwam, en toen ze hem zagen A. hebben ingeseind en een vuurwapen hebben gegeven.

De gewonde man is een berucht crimineel. Hij was de broer van Luka, die weer een handlanger was van de nog grotere crimineel Luka Bojović, die weer banden had met Willem Holleeder. 

Bojović wordt ervan verdacht een aantal handlangers van de eveneens beruchte Sreten Jocić te hebben geliquideerd, een concurrent van Holleeder.

En die Sreten Jocić was weer medeverantwoordelijk voor de dood van juwelier Herman Wijnschenk in de Amsterdamse Molukkenstraat in 1986 bij een overval op diens zaak.

Het is een kleine wereld.

De poging Jovan Durović (of Djurović) te liquideren was een volgende stap in een oorlog tussen met name Montenegrijnen die vroeger één bende vormden, maar onderling slaags raakten.

De bewijzen tegen Cherif A. lijken sterk. Hij droeg bij zijn aanhouding een spijkerbroek met op dezelfde plekken gaten als de schutter (te zien op bewakingsbeelden). Hij droeg schoenen met groen, net als...

En verder zat zijn dna op het vuurwapen dat in zijn auto was aangetroffen (en dat bleek het moordwapen), en op de kleding van de man die gewond raakte.

Maar A. ziet een uitweg: iemand had zijn auto en zijn kleren geleend.

Bovendien: hij is niet in staat tot het plegen van een moord. 'Dat staat haaks op waar ik voor sta.'

 11
KNMI Schiphol – 23-10-2019

Labels

Bijgewerkt: 09-01-2021 18:14

Reacties (0)

Log in om te reageren