Slachtoffer Bijlmer Jay-Ronne Grootfaam, rapper

Datum
dinsdag 3 september 2019
Adres
Florijn
Plaats
Amsterdam

De steekpartij vond plaats rond 19.15 uur voor flat Florijn. Twee personen raakten gewond, van wie een zwaargewond. 

Hij overleed de volgende dag.

Het slachtoffer was Jay-Ronne Steven Grootfaam (18), een rapper die zich had gespecialiseerd in drill rap oftewel het uitdagen van collega-rappers. 

Hij zou struggles hebben gehad met kraaien (bewoners Kraaiennest). 'Druk die shank in zijn lijf met kracht.

Uiteindelijk meldden twee mannen zich bij de politie: Alexio F. (18) en Yamanney A. (20). Ze werden aangehouden. Misschien verstandig ook, want er hingen camera's.

Precies 10 jaar eerder - in augustus 2009 - wilde de Amsterdamse politie 'paal en perk' stellen aan 'provocerende videoclips en teksten van rappers, waarin vooral Antilliaanse jongeren in de Bijlmer een aansporing zien om zich te bewapenen'.

Dit zei de toenmalige hoofdcommissaris Bernard Welten in De Telegraaf:

"Het illegale vuurwapenbezit baart ons zorgen. Veel van die knapen uit de Caribische regio vinden het stoer om in Zuidoost met grote revolvers rond te lopen. Dat zien ze in videoclips op MTV of ze worden ertoe aangemoedigd door rappers als Lexus. De 'looks and feel' uit die clips worden gekopieerd door jongeren.'

De aanleiding voor zijn opmerkingen toen was een stijging van het aantal schietincidenten. Volgens Welten zat achter die gewelduitbarstingen vaak nauwelijks een echt motief.

'Een keer boos kijken of een verkeerde opmerking maken is voor die jongeren genoeg om vuurwapengeweld uit te lokken,' aldus de hoofdcommissaris.

Hij werd weggelachen.

Tijdens een pro forma-zitting in december 2019 werd duidelijk dat Alexia F. gestoken had. Hij deed dat toen het slachtoffer met Yamanney in gevecht was. Een messengevecht. Kapmessen.

Althans, volgens het Openbaar Ministerie. De advocaat van Alexio vindt dat helemaal niet duidelijk is wie de dodelijke steek heeft toegebracht.

Alexio heeft overigens een IQ van 69. Met een IQ van 70-79 ben je zwakbegaafd...

De zaak moet inhoudelijk nog behandeld worden.

 17,4
KNMI Schiphol – 03-09-2019

Labels

Bijgewerkt: 18-06-2020 14:16

Reacties (0)

Log in om te reageren