'Het gebeurde gewoon'

Datum
woensdag 3 juli 2019
Adres
Westkousdijk
Plaats
Rotterdam

De Fiat Punto waarin de 25-jarige Gino Oliveira op de achterbank zat stond op de Westzeedijk voor het rode stoplicht te wachten om rechtsaf te slaan, de Westkousdijk op.

Op dat moment werd hij links ingehaald door een zwarte Golf 7. De bestuurder van die wagen - Aldijr M. (22) - reed door rood via het vak voor rechtdoor en sloeg rechtsaf, de Westkousdijk op. 

Op de Westkousdijk parkeerde Aldijr M. zijn Golf achteruit in een parkeervak en stapte uit. Hij liep naar de Fiat Punto, die inmiddels ook op de Westkousdijk stond. Hij richtte zijn vuurwapen en schoot dwars door de ruit Oliveira in zijn hoofd.

Dat was om 18.10 uur. Gino Oliveira overleed drie dagen later.

De schutter stapte weer in zijn Golf en reed weg. Hij parkeerde de wagen eerst op de Heemraadsingel en later op de Suze Groeneweglaan. Daar trof de politie het vehikel aan.

Al snel werd duidelijk dat het geen liquidatie in de onderwereld was, maar dat de aanleiding lag in de schuld die M. aan het slachtoffer had: 1700 euro. 

Ook werd duidelijk dat M. twee dagen eerder zelf beschoten was. Dat was gebeurd op het Hengouwerplein. M. raakte niet gewond, maar politie ging er wel vanuit dat hij het beoogde doelwit was. 

Kennelijk vond M. het dus nodig tegenmaatregelen te nemen.

Na de moord op Oliveira kwam de politie M. op het spoor door een tip: in een bepaalde videoclip zou de moordenaar als rapper te zien zijn. En agenten herkenden in de bedoelde persoon M. Want M. had al een strafblad en was een bekende van haar. 

Het Openbaar Ministerie achtte moord bewezen en eiste 16 jaar. 

M. stelde dat hij helemaal niet had willen schieten, maar Oliveira een vraag had willen stellen: Waarom? Waarom schoot je op me? Oliveira zou hebben geantwoord: 'Je had dood moeten zijn, flikker.'

En dat raakte M. Pas toen zou hij hebben geschoten. Maar niet met opzet - en zeker niet met opzet hem de doden. 'Het gebeurde gewoon.'

De andere inzittenden van de Punto verklaarden evenwel dat er helemaal geen woordenwisseling aan vooraf was gegaan. M. kwam aanlopen en schoot.

De rechtbank veroordeelde M. tot 13 jaar, niet wegens moord maar voor doodslag. 

Rechtbanken leggen niet vaak 13 jaar op. Sowieso minder vaak oneven dan even straffen, maar 13 jaar in slechts 1% van de zaken deze eeuw.

Van de elf Kaapverdianen die sinds 2000 in Nederland werden vermoord, werden er tien in Rotterdam vermoord. 

De elfde in Spijkenisse.

 15,1
KNMI Rotterdam – 03-07-2019

Labels

Bijgewerkt: 09-01-2021 17:42

Reacties (0)

Log in om te reageren