Man wil respect en schiet broer dood

Datum
donderdag 27 juni 2019
Adres
Rolderstraat
Plaats
Assen

De 32-jarige Michael raakte zwaargewond en overleed de volgende dag. Hij woonde niet in het pand, meldde de politie. Volgens het Dagblad van het Noorden woonden er twee broers. 

Dat bleek te kloppen De politie hield twee mannen aan, 19 en 22 jaar oud. De eerste werd snel weer vrijgelaten, de laatste - Gabriel - was de broer van het slachtoffer. En volgens het Openbaar Ministerie de schutter.

Beiden kwamen van Cura├žao. Het slachtoffer was hier op bezoek bij de verdachte, die hier studeerde.

Een overbuurman vertelde dat hij een van de broers - Gabriel D., dus - naar buiten had zien rennen en hem had horen roepen dat hij iemand had neergeschoten. 

Daarop werd 112 gebeld.

De schutter vluchtte intussen 'richting Menning' - en in Assen weten ze dan kennelijk precies welke kant dat op is. Hij kon door toegesnelde agenten in de boeien worden geslagen.

In de woning werd een vuurwapen aangetroffen.

Tijdens de zitting bleek dat Gabriel D. had geschoten omdat zijn broer hem had gekleineerd. 

'Ik wilde respect.'

Hij verklaarde nog nooit met een vuurwapen te hebben geschoten. Maar hij had er dus wel een, gevonden in het bos. 

'Gevonden in het bos? reageerde de rechter. 'Ik loop regelmatig in het bos en ik heb daar nog nooit een vuurwapen gevonden...'

Maar D. hield vol. Hij poetste het wapen elke dag. En nu zwaaide hij er mee.

Volgens zijn advocaat ging het per ongeluk af.

Maar daar geloofde het OM niets van (vooral op basis van forensisch onderzoek) en eiste 7 jaar. Minder dan in vergelijkbare zaken, omdat D. verminderd ontoerekeningsvatbaar is. Hij heeft borderline.

De ouders van slachtoffer en dader zijn Jehova's getuigen, D. was dat maar werd uitgestoten omdat hij lang haar had en veel uitging. Hij was naar Nederland gekomen om een mbo-opleiding te volgen, maar had die afgebroken.

De rechtbank veroordeelde D. tot 7 jaar en legde hem bovendien een gedragsbe├»nvloedende maatregel op, in een poging herhaling te voorkomen. Die kan net als tbs verlengd worden.

 14,9
KNMI Eelde – 27-06-2019

Bijgewerkt: 09-01-2021 17:38

Reacties (0)

Log in om te reageren