Mishandelde Riani Chitanie overleden

Datum
zondag 21 april 2019
Adres
Geervliet
Plaats
Amsterdam

Omwonenden hoorden die eerste paasdag rond 21.30 uur gegil, agenten troffen de Rinia Carlien Hazra Chitanie (1951 te Paramaribo) op straat aan in een plas bloed. 

Het slachtoffer - ze had als arts bij Defensie gewerkt - was zwaar mishandeld. Familieleden herkenden haar niet toen ze haar in het ziekenhuis bezochten.

Mevrouw Chitanie raakte in coma en is daar niet meer uit ontwaakt. Ze overleed op 10 juni; de kansen op herstel waren nul. Dat was de tweede keer korte tijd dat haar leven werd beëindigd. 

Omwonenden hadden gezien dat een man met veel agressie op haar intrapte. Hij kon in de buurt worden aangehouden en heeft inmiddels bekend mevrouw Chitanie mishandeld en verkracht te hebben.

Hij is statushouder. Dat wil zeggen: een asielzoeker erkend als vluchteling en legaal in het land. Statushouders mogen werken, maar hij had ook een opleiding kunnen volgen.

Volgens zijn advocaat woont hij al een jaar of vijf in Nederland en heeft hij psychische problemen. Tegenover Het Parool verklaarde de advocaat: 'Het feit dat het onderaan een flat en midden op straat is gebeurd, toont al dat mijn cliënt psychiatrische problemen heeft.'

Getuigen meldden overigens dat de dader onder een laken werd afgevoerd. Mogelijk was hij dus ongekleed. 

De verdachte vertelde de politie dat hij kort voor hij mevrouw Chitanie mishandelde, op straat met diverse mensen had gesproken. De politie vraagt hen zich bij haar te melden als ze dat nog niet gedaan hebben.

Onder die mogelijke getuigen een jonge vrouw (ongeveer 20 jaar oud) en een man en een vrouw met een plastic tas.

Een getuige die de politie al wel heeft gesproken, vertelde dat de verdachte slecht Nederlands sprak.

Op 28 februari 2002 werd een neef van mevrouw Chitanie doodgeschoten bij een overval. Dat wil zeggen: Raoul Chitanie (26) was een van de overvallers die door juwelier P. onder vuur werden genomen toen die zijn zaak in Breda wilden overvallen.

De rechtbank oordeelde het optreden van de juwelier als noodweer.

En via een nichtje was mevrouw Chitanie ook familie van Mitchell Jansen, de man die in 2016 in Colombia werd geliquideerd. 

 15,1
KNMI Schiphol – 21-04-2019

Bijgewerkt: 14-06-19 15:56

comments powered by Disqus