Doodgeschoten om 2000 euro schuld?

Datum
donderdag 2 mei 2019
Adres
Hoptille
Plaats
Amsterdam

De schoten vielen om 21.48 uur, vlak bij de parkeergarage van flat Hoptille.

De 24-jarige Shaquille Goedhart werd nog gereanimeerd, maar overleed in het ziekenhuis. Hij was door drie kogels getroffen.

Het doorgeladen pistool dat in zijn onderbroek zat, had hij kennelijk niet meer kunnen trekken.

Getuigen hadden twee mannen van ongeveer 1.80 m lang zien wegrennen, beiden gestoken in donkere kleding.

De ene droeg een petje, de andere een muts. 

De politie hield de volgende dag al twee verdachten aan: de 29-jarige Badr K. en Rivelino V. (24). 

En in november 2019 nog een verdachte: Marc-Anthony G. uit Nijmegen. Hij was naar Suriname gevlucht, waar hij vervolgens betrokken raakte bij een schietpartij na een overval.

Justitie ziet Rivelino en Marc-Anthony als de schutters en Badr als de chauffeur van de vluchtauto.

Een grijze Peugeot 308.

Shaquille Goedhart voelde zich al enige tijd bedreigd. Enkel dagen voor zijn dood stuurde hij een vriend een bericht inhoudende dat hij gevolgd werd: ‘mannen achtervolgen me naar mijn osso, pfff.’

Hij had 2000 euro schuld.

Vrienden brachten hem die fatale avond naar een afspraak bij flat Hoptille. Een van die vrienden had tijdens de rit gezien dat Goedhart appte met ene John Wick.

John Wick is de bijnaam van Marc-Anthony G.

Volgens het Openbaar Ministerie blijkt uit de bewegingen van de telefoons en auto's van de verdachten dat ze Goedhart in de dagen voor de moord inderdaad hadden gevolgd.

Badr K. zou bovendien kort na de moord zijn vriendin telefonisch op de hoogte hebben gesteld van het feit dat hij klaar was met werken en wachtte op de jongen met het geld.

Het OM denkt dat K. bedoelde: de liquidatie is gepleegd, het geld daarvoor krijg ik straks.

K. wordt ook verdacht van medeplichtigheid van de poging tot liquidatie van Sander de L., bedrijfsleider van Spyshop Spy City aan de Moezelhavenweg in Amsterdam. Hij zou de vluchtauto hebben geregeld.

In november 2019 meldde Het Parool dat K. van nog een poging tot liquidatie wordt verdacht, die op de Amsterdams-Pakistaanse crimineel A.I. in de Pijp op 12 juli 2018. Het doelwit raakte zwaargewond.

Bovendien zou op de telefoon van K. zijn gezocht naar Bart Stapert en Derk Wiersum, de achtereenvolgende advocaten van kroongetuige Nabil B. in de zaak tegen Ridouan Taghi. 

Wiersum werd in 2019 geliquideerd.

Volgens het Openbaar Ministerie werd overigens dat pas duidelijk nadat Wiersum was geliquideerd (anders was Wiersum natuurlijk gewaarschuwd).

Of K. daadwerkelijk betrokken is bij de (voorbereidingen van de) aanslag op de advocaat, is nog onduidelijk.

Badr K. zou overigens de dag na zijn arrestatie in het huwelijk treden. Maar dat ging dus niet door. 

Dat Rivelino V. kort voor de moord twaalf keer contact had met slachtoffer Goedhart, zei volgens diens advocaat niets. Als de telefoon waarmee dat contact werd gelegd al van haar cliënt was.

Tijdens de rechtszaak in juni 2023 werd duidelijk dat Goedhart niet alleen een vriend had geappt dat hij werd gevolgd, maar in zijn telefoon aantekeningen daaromtrent had gemaakt: 'Ik ben van maandag 29 april op dinsdag 30 april achtervolgd van Hogevecht (in Amsterdam-Zuidoost) naar Landsmeer.'

Tijdens die rit, onderweg bij de McDrive aan de IJdoornlaan in Amsterdam-Noord, zag hij een grijze auto wachten bij het naastgelegen tankstation.

Goedhart reed weg, de grijze auto reed achter hem aan. Met heel felle lichten. Wat van de chauffeur van de achtervolgauto natuurlijk niet heel slim is. 

Vervolgens vertoonde het OM beelden waarop te zien is dat Badr K. kort voor de moord een grijze Peugeot 308 in de parkeergarage van flat Haardstee parkeert, vlak bij plek waar Goedhart even later werd vermoord.

En we zien twee mannen onmiddellijk na de moord hard rennen in diezelfde parkeergarage. Volgens het OM waren dat Rivelino en Marc-Anthony.

Duidelijk werd ook dat in de grijze Peugeot 308 die de politie voor de deur van de woning van Marc-Anthony in Nijmegen aantrof, dna van het slachtoffer was gevonden. 

Als die wagen identiek is aan de vluchtauto, dan heeft Marc-Anthony zijn eigen auto als vluchtauto ter beschikking gesteld...

Niet heel slim.

Zijn bijnaam John Wick is overigens een verwijzing naar de gelijknamige film over een huurmoordenaar van de Russische maffia.

Badr K. kon deze eerste zittingsdag niet bijwonen. Maar hij had een geldige reden: hij zit al jaren vast in Spanje op verdenking van betrokkenheid bij een liquidatie daar.

Het Openbaar Ministerie eiste in juni 2023 tegen alle drie 25 jaar.

Ter zitting werd ook duidelijk waarom G. zijn eigen wagen inzette: de vluchtauto die ze voor deze klus klaar hadden staan, had een lege accu...

In die wagen lagen overigens een jerrycan met benzine, een integraalhelm en donkere kleding. Tja.

De rechtbank noemde de liquidatie 'planmatig en doelbewust' alsmede 'ijzingwekkend' en veroordeelde de drie conform.

 9,5
KNMI Schiphol – 02-05-2019

Labels

Bijgewerkt: 24-07-2023 10:47

Reacties (0)

Log in om te reageren