Ger van Zundert (49) in brand gestoken

Datum
maandag 8 april 2019
Adres
Sparrenweg
Plaats
Breda

De 49-jarige Ger van Zundert werd om 21.15 uur door omwonenden uit de brandende garage gehaald en in een tegenoverliggende woning onder de douche gezet. 

Zijn handen waren geboeid en hij overleed de volgende dag in het ziekenhuis.

Van Zundert was (mede)eigenaar van A&R Handelsonderneming in de Esserstraat: een bedrijf gespecialiseerd in Fiat 500's. In de garagebox waarin hij om het leven kwam, runde hij een bedrijf in auto-onderdelen.

Die avond kwamen twee mannen de garagebox binnen om te informeren naar een auto-onderdeel en bonden Van Zundert vast toen die dat onderdeel in de computer opzocht. Daarna kwam een derde man binnen, die Van Zundert mishandelde, met benzine overgoot en in brand stak. Een van de daders dronk vervolgens een biertje.

Volgens Omroep Brabant was het slachtoffer aanspreekbaar toen hij onder de douche werd gezet en kon hij de volgende ochtend de politie nog inlichtingen verstrekken. 

De politie sprak meteen al van een gerichte aanslag door een of meer personen, later gepreciseerd tot drie. Een van hen reed weg in een grijze Volkswagen Caddy.

Later die dinsdag meldde een 51-jarige man zich bij de politie. De politie heeft zijn identiteit nog niet bekendgemaakt, wel dat de verdachte een bekende van haar is en ook het slachtoffer kende. 

Maar de buurt wist onmiddellijk wie het was: Janie H. (51).  

Volgens buurtgenoten was de aanslag het sluitstuk van een ruzie die aanvankelijk op Facebook werd uitgevochten. Janie H. stelde in een filmpje dat hij door vrienden - Ger van Zundert, diens vrouw en hun zoon - financieel gedupeerd was en nog geld van ze kreeg, tienduizenden euro's. Geld dat hij in A&R Handelsonderneming zou hebben gestoken, maar niet had teruggekregen.

Hij sloot af met: 'Ik ben boos, heel boos. Heel boos.' 

Omroep Brabant heeft de tekst bij het filmpje. De man klonk overigens alsof niets hem nog kon schelen. Niet desperaat, maar verslagen - en bereid voor langere tijd de gevangenis in te gaan.

Het was niet de eerste keer dat Van Zundert was bedreigd. Al in 2017 stond Janie H. in de Esserstraat, met een handgranaat, een vuurwapen en brandbommen. Toen belde hij zelf nog 112. 

Hij kreeg toen een taakstraf van 240 uur en 10 maanden voorwaardelijk. Klopte vervolgens bij de GGZ aan, maar daar deden ze niet open. Althans, volgens H.

In 2016 verscheen een boek over Janie H.


 12,3
KNMI Gilze-Rijen – 08-04-2019

Bijgewerkt: 10-04-19 15:15

comments powered by Disqus