Man levend in brand gestoken

Datum
maandag 8 april 2019
Adres
Sparrenweg
Plaats
Breda

De 49-jarige Ger van Zundert werd om 21.15 uur door omwonenden uit de brandende garage gehaald en in een tegenoverliggende woning onder de douche gezet. 

Zijn handen waren geboeid en hij overleed de volgende dag in het ziekenhuis.

Van Zundert was (mede)eigenaar van A&R Handelsonderneming in de Esserstraat: een bedrijf gespecialiseerd in Fiat 500's. In de garagebox waarin hij om het leven kwam, runde hij een bedrijf in auto-onderdelen.

Die avond kwamen twee mannen de garagebox binnen om te informeren naar een auto-onderdeel en bonden Van Zundert vast toen die dat onderdeel in de computer opzocht. Daarna kwam een derde man binnen, die Van Zundert mishandelde, met benzine overgoot en in brand stak. Een van de daders dronk vervolgens een biertje.

Volgens Omroep Brabant was het slachtoffer aanspreekbaar toen hij onder de douche werd gezet en kon hij de volgende ochtend de politie nog inlichtingen verstrekken. 

De politie sprak meteen al van een gerichte aanslag door een of meer personen, later gepreciseerd tot drie. Een van hen reed weg in een grijze Volkswagen Caddy.

Later die dinsdag meldde een 51-jarige man zich bij de politie. De politie maakte zijn identiteit niet meteen bekend, maar dat was ook niet nodig, de buurt wist om wie het ging: Janie H. (51).  

Volgens buurtgenoten was de aanslag het sluitstuk van een ruzie die aanvankelijk op Facebook werd uitgevochten. Janie H. stelde in een filmpje dat hij door vrienden - Ger van Zundert, diens vrouw en hun zoon - financieel gedupeerd was en nog geld van ze kreeg, tienduizenden euro's. Geld dat hij in A&R Handelsonderneming zou hebben gestoken, maar niet had teruggekregen.

Hij sloot af met: 'Ik ben boos, heel boos. Heel boos.' 

Omroep Brabant heeft de tekst bij het filmpje. De man klonk overigens alsof niets hem nog kon schelen. Niet desperaat, maar verslagen - en bereid voor langere tijd de gevangenis in te gaan.

Het was niet de eerste keer dat Van Zundert was bedreigd. Al in 2017 stond Janie H. in de Esserstraat, met een handgranaat, een vuurwapen en brandbommen. Toen belde hij zelf nog 112. 

Hij kreeg toen een taakstraf van 240 uur en 10 maanden voorwaardelijk. Klopte vervolgens bij de GGZ aan, maar daar deden ze niet open. Althans, volgens H.

In 2016 verscheen een boek over Janie H.

De politie was aanvankelijk nog op zoek naar de twee mannen die bij Zundert informeerden naar auto-onderdelen. Ze hadden het slachtoffer eerder ook gebeld. Hier de opname van die gesprekken. Wie herkent de beller?

Na een aflevering van Opsporing Verzocht  in het voorjaar van 2020 wist de politie een van de twee op te pakken, een toen 27-jarige man.

Het Openbaar Ministerie eiste 20 jaar en tbs tegen Janie H. Wat het OM betreft mag deze man niet meer de straat op. Vandaar de hoge straf in combinatie met tbs. 

Zijn advocaat stelde - het was te verwachten - dat de andere twee verantwoordelijk waren voor de dood van Van Zundert.

De rechtbank veroordeelde Janie H. conform. De moord was een 'uiterst gewelddadige uiting van de kronkel in zijn hoofd'. H. werd 'enigszins verminderd toerekeningsvatbaar' geoordeeld.

Maar H. gaat in beroep. Volgens zijn advocaat is H. veroordeeld op basis van één getuige: Ger van Zundert, en is die getuige niet betrouwbaar want niet objectief.

Dus je bent net in brand gestoken, stervende - en je noemt de toesnellende agent de naam van een ander dan degene die je in brand heeft gestoken omdat je een conflict hebt met die ander.

Verder vindt de advocaat dat onterecht tbs is opgelegd, want niet op basis van het oordeel van deskundigen (maar op basis van een eerdere rapportage).

 12,3
KNMI Gilze-Rijen – 08-04-2019

Labels

Bijgewerkt: 09-01-2021 16:58

Reacties (0)

Log in om te reageren