Vrouw (56) in de Scheveningse Bosjes vermoord

Datum
zaterdag 4 mei 2019
Adres
Galgenpad
Plaats
Den Haag

De 56-jarige Etsuko werd aan het einde van de middag gevonden, vlak bij het Jonge Rijspad. Verschillende wandelaars hadden haar zien liggen en belden de politie. Dat doet vermoeden dat ze er nog niet lang lag.

Het slachtoffer was van Japanse afkomst, woonde in de wijk Stadhoudersplantsoen en wandelde geregeld met haar twee honden Max en Lucy in het bos. Een van de honden was gehandicapt en liep met een looprekje.

Die middag was ze tussen 14.30 en 15.00 uur van huis vertrokken; haar woning lag op 10 minuten fietsen van de plek waar ze werd gevonden - naast haar bakfiets.

Haar gehandicapte hond werd bij het lichaam gevonden, de andere kon worden opgespoord.

Later op de dag werd op de Openbare Begraafplaats van Voorburg (op korte afstand van de Scheveningse Bosjes) nog een lijk gevonden, maar in dat geval was er geen sprake van een misdrijf.

Weer later die dag werden op de Brunsummerheide twee mensen doodgestoken. Ook zij lieten hun honden uit. De politie hield in die zaak de 27-jarige Thijs H. uit Den Haag  aan en doorzocht een woning aan de Hooikade in Den Haag.

Tijdens de eerste pro forma-zitting bekende H. de drie moorden. Naar eigen zeggen zou hij in een psychose hebben gehandeld, maar uit de zoekgeschiedenis van zijn computer leek het tegendeel.

Geen domme jongen overigens, deze zoon van een advocaat. Hij werkte als data-analist. Zijn LinkedIn-pagina vermeldde evenwel geen werkzaamheden na 2017.

Maar intelligentie en gekte verdragen elkaar soms heel goed. 

H. had psychische problemen en was in behandeling bij een ggz-instelling. Hij zou een zelfmoordpoging hebben gedaan en kreeg antidepressiva, en zijn familie houdt het nu voor mogelijk dat hij door die medicijnen in een psychose is geraakt.

Volgens De Telegraaf stapte hij overigens na de dubbele moord in Heerlen (ook) naar de ggz-instelling. 

Overigens had Thijs H. geen tbs, zoals een website meldde, en had hij ook niets te maken met een steekpartij op 8 mei 2019 in de ggz-instelling waar hij hulp had gezocht.

Tijdens die eerste pro formazitting verklaarde hij dat stemmen hem opdracht hadden gegeven twee moorden te plegen. Door alleen Etsuko dood te steken had hij slechts aan de helft van die opdracht voldaan - en dus ging hij naar de Brunsummerheide.

Intussen of daarna hadden zijn ouders bewijsmateriaal tegen H. vernietigd, althans: ze hadden zijn kleren en een mes gereinigd. Maar bij de huiszoeking in Den Haag had de politie een mes gevonden met het dna van Etsuko.

Het was ze dus alleen gelukt het Limburgse bewijs te vernietigen.

Overigens hoeven directe verwanten van een verdachte niet aan zijn of haar veroordeling mee te werken. Minder bekend was dat ze ook bewijsmateriaal mogen vernietigen. 

De zaak moet nog inhoudelijk worden behandeld.

Daders/verdachten

NaamThijs H.
Geboren
Overleden
 7,6
KNMI Hoek van Holland – 04-05-2019

Bijgewerkt: 17-08-19 09:13

Reacties (0)

Log in om te reageren