Vrouw (63) en man (68) dood op de hei

Datum
dinsdag 7 mei 2019
Adres
Kamperheideweg
Plaats
Heerlen

Een wandelaar zag Diny Schots (63) rond 11.50 uur op de Brunssummerheide en belde de politie. 

Even later - rond 12.30 uur - vond dezelfde wandelaar 100 meter verderop nog een lijk, dat van een 68-jarige man. 'Oma' Diny lag in het open veld, de man in het bos.

'Dat verwacht je niet als je even de hond uitlaat,' zei de wandelaar.

Volgens de eerste berichten waren beiden met een mes doodgestoken, later hield de politie het op geweldsdelicten.

Beide slachtoffers komen uit Heerlen. Of ze elkaar kenden, is nog onduidelijk.

Ze hadden ieder een hond bij zich. De plek waar ze werden gevonden is een hondenuitlaatplaats, waar de honden onaangelijnd mogen lopen. 

De dieren zijn opgevangen.

Op de parkeerplaats aan het begin van de Kamperheideweg stond een grijze BMW, waarvan de politie de kentekenplaten afplakte. Later werd de wagen afgevoerd.

Diny was (gelukkig) getrouwd, haar man zingt in een koor. Samen trokken ze er elke paar weken met de camper op uit. Niemand in hun omgeving die zich kan voorstellen dat Diny in een of andere affaire was verwikkeld - van welke aard dan ook.

Het was de tweede dodelijke aanval op iemand die een hond uitliet in korte tijd.

Uiteindelijk bleek dat de drie slachtoffers door een en dezelfde dader waren vermoord. 

Althans: op 7 mei hield de politie in het zuiden van Limburg op de openbare weg de 27-jarige Thijs H. uit Den Haag als verdachte aan en doorzocht ze een woning aan de Hooikade in Den Haag, de woonplaats van de verdachte.

Geen domme jongen overigens, deze zoon van een advocaat. Hij werkte als data-analist. Zijn LinkedIn-pagina vermeldde evenwel geen werkzaamheden na 2017.

Maar intelligentie en gekte verdragen elkaar soms heel goed. 

H. had psychische problemen, hij zou een zelfmoordpoging hebben gedaan en kreeg antidepressiva, Zijn familie houdt het nu voor mogelijk dat hij door die medicijnen in een psychose is geraakt.

Hij was onder behandeling van een ggz-instelling. Na de moord in Den Haag was hij naar die instelling teruggekeerd. Omdat hij er niet gedwongen was opgenomen en geen gewelddadig gedrag vertoonde, kon hij de instelling eenvoudig verlaten.

Dat deed hij op 7 mei. Hij mompelde dat hij naar de Brunssummerhei zou gaan. 

Later die dag keerde hij terug, met bebloede kleding. 

Toen de twee moorden op de hei in de openbaarheid kwamen, telde het personeel 1 en 1 op en kwam tot 2. Maar beroepsgeheim verbood de politie in te lichten. Dat kon wel toen H. het brandalarm had laten afgaan om te kunnen ontsnappen.

Veertien uur later werd hij opgepakt.

Tijdens een pro-formazitting verklaarde H. dat hij van stemmen opdracht had gekregen twee moorden te plegen. Aan die oproep voldeed hij maar half toen hij de 56-jarige Etsuko in Den Haag vermoorde. De stemmen riepen hem daarna op alsnog twee moorden te plegen.

Volgens H. was hij in een psychose toen hij de drie moorden pleegde. Maar uit onderzoek naar de zoekgeschiedenis op zijn computer leek het tegendeel.

Daders/verdachten

NaamThijs H.
Geboren
Overleden
 9,2
KNMI Maastricht – 07-05-2019

Bijgewerkt: 17-08-19 09:10

Reacties (0)

Log in om te reageren