Ex-tbs'er vermoordt ex-tbs'er

Datum
zondag 21 april 2019
Adres
Rode Klif
Plaats
Lelystad

De politie vond de 72-jarige Gerrit Thomassen na een melding en onderzoek leidde naar de 48-jarige verdachte. Ze sluit meer aanhoudingen niet uit, maar de doodsoorzaak is nog niet vastgesteld.

Volgens De Telegraaf is de verdachte een ex-tbs'er: Jan van K. (48). De man zou tbs hebben gekregen voor een poging tot moord en bovendien al eens eerder na een tbs-behandeling in de fout zijn gegaan.

Het Dagblad van het Noorden schreef al in 2005 over Van K. 

In 1993 was hij in Arnhem veroordeeld voor poging tot moord, en vanaf 1997 zat hij in een tbs-kliniek nadat hij 4 jaar en tbs had gekregen. Hij werd verpleegd in de Van Mesdagkliniek te Groningen.

In 2003 mocht de 'ernstig narcistische en snel krenkbare' Van K. resocialiseren. In het weekeinde mocht hij naar huis. 

Maar hij mocht geen druppel alcohol drinken. 

En dat deed hij dus toch. Op 5 april 2003 ging hij naar het café en de volgende dag zette hij in zijn woning aan de Hermansstraat te Groningen een vrouw - de vriendin van zijn neef Peter H. (19) - een mes op haar keel. 

Volgens het Openbaar Ministerie lag de aanleiding in het feit dat de homoseksuele Van K. zijn zwakbegaafde neef Peter voor zich alleen wilde hebben. Hij dwong zijn neef vervolgens de vrouw daadwerkelijk in haar hals te steken.

Ze overleefde het ternauwernood.

Het OM eiste toen 5 jaar, maar geen tbs - eenvoudig omdat Van K. op dat moment nog tbs had. De officier van justitie sprak wel van een 'evidente inschattingsfout' van de Van Mesdagkliniek.

Het hof stelde eveneens vast dat Van K. met zijn 'charmante presentatie' diens begeleiders bij de Van Mesdagkliniek had weten te misleiden, maar verbond daar een aanzienlijk hogere gevangenisstraf aan dan het OM had geëist: 8 jaar.

En toch tbs. Met dwangverpleging.

Maar dat heeft kennelijk niet geholpen.

Waar slachtoffer Gerrit Thomassen zijn tbs voor had gekregen, is onbekend. Wat zijn aandeel is zijn eigen dood is, ook.

En de politie hield inderdaad nog een verdachte aan: Michael B. (35), een tbs'er op proefverlof. Hij zou met Van K. in de woning van Thomassen zijn geweest.

 13,4
KNMI Lelystad – 21-04-2019

Bijgewerkt: 10-05-19 10:28

comments powered by Disqus