Ex-tbs'er vermoordt ex-tbs'er

Datum
zondag 21 april 2019
Adres
Rode Klif
Plaats
Lelystad

De politie vond de 72-jarige Gerrit Thomassen na een melding; hij was gewurgd.

De politie hield twee mannen ooit die ooit als eens tbs hadden gekregen: Jan van K. (48) en Michael B. (35).

Van K. zou tbs hebben gekregen voor een poging tot moord en bovendien al eens eerder na een tbs-behandeling in de fout zijn gegaan.

Het Dagblad van het Noorden schreef al in 2005 over Van K. In 1993 was hij in Arnhem veroordeeld voor poging tot moord, en vanaf 1997 zat hij in een tbs-kliniek nadat hij 4 jaar en tbs had gekregen. Hij werd verpleegd in de Van Mesdagkliniek te Groningen.

In 2003 mocht de 'ernstig narcistische en snel krenkbare' Van K. resocialiseren. In het weekeinde mocht hij naar huis. 

Maar hij mocht geen druppel alcohol drinken. 

En dat deed hij dus toch. Op 5 april 2003 ging hij naar het café en de volgende dag zette hij in zijn woning aan de Hermansstraat te Groningen een vrouw - de vriendin van zijn neef Peter H. (19) - een mes op haar keel. 

Volgens het Openbaar Ministerie lag de aanleiding in het feit dat de homoseksuele Van K. zijn zwakbegaafde neef Peter voor zich alleen wilde hebben. Hij dwong zijn neef vervolgens de vrouw daadwerkelijk in haar hals te steken.

Ze overleefde het ternauwernood.

Het OM eiste toen 5 jaar, maar geen tbs - eenvoudig omdat Van K. op dat moment nog tbs had. De officier van justitie sprak wel van een 'evidente inschattingsfout' van de Van Mesdagkliniek.

Het hof stelde eveneens vast dat Van K. met zijn 'charmante presentatie' diens begeleiders bij de Van Mesdagkliniek had weten te misleiden, maar verbond daar een aanzienlijk hogere gevangenisstraf aan dan het OM had geëist: 8 jaar.

En toch tbs. Met dwangverpleging.

Maar dat heeft kennelijk niet geholpen.

Verdachte Michael B. - afkomstig uit Almere - kreeg in 2008 1 jaar en tbs voor herhaaldelijke ontucht met een minderjarige. In 2011 werd dit omgezet in tbs met dwangverpleging omdat hij zijn voorwaarden had geschonden. 

Sinds eind 2012 was B. met proefverlof, maar later werden zijn vrijheden weer beperkt omdat hij zich agressief tegenover een medepatiënt had gedragen. 

In 2017 mocht B. opnieuw met proefverlof. In mei 2019 zou over de voortzetting van zijn tbs worden besloten.

Maar daar kwam deze moord dus tussen.

Waar slachtoffer Gerrit Thomassen zijn tbs voor had gekregen, is onbekend. Wat zijn aandeel is zijn eigen dood is, ook. Wel is duidelijk dat de drie elkaar kenden uit de tbs-kliniek in Almere.

Het Openbaar Ministerie gaat uit van een roofmoord - en daar lijkt wel bewijs voor. 

De vraag is alleen: wie vermoordde Thomassen? De twee verdachten geven elkaar inmiddels de schuld.

Op zich slim.

 13,4
KNMI Lelystad – 21-04-2019

Bijgewerkt: 09-12-19 20:12

Reacties (0)

Log in om te reageren