Ex-tbs'ers vermoorden ex-tbs'er

Datum
zondag 21 april 2019
Adres
Rode Klif
Plaats
Lelystad

De politie vond de 72-jarige Gerrit Thomassen op 28 april na een melding; hij was gedrogeerd, gewurgd en beroofd. Al een week eerder.

De politie hield twee mannen aan die al eens tbs hadden gekregen: Jan van K. (48) en Michel B. (35).

Van K. was een goede bekende van het Dagblad van het Noorden. De krant schreef in 2005 al over Van K., meer bepaald: over diens verleden.

In 1993 was de 'ernstig narcistische en snel krenkbare' Van K. in Arnhem tot een gevangenisstraf en tbs veroordeeld voor poging tot moord; vanaf 1997 zat hij in de Van Mesdagkliniek te Groningen.

In 2003 mocht hij resocialiseren. In het weekeinde mocht hij naar huis. Maar hij mocht geen druppel alcohol drinken. 

En dat deed hij dus toch. 

Op 5 april 2003 ging hij naar het café en de volgende dag zette hij in zijn woning aan de Hermansstraat te Groningen een vrouw - de vriendin van zijn neef Peter H. (19) - een mes op haar keel. 

Volgens het Openbaar Ministerie lag de aanleiding in het feit dat de homoseksuele Van K. zijn zwakbegaafde neef Peter voor zich alleen wilde hebben. Hij dwong zijn neef vervolgens de vrouw daadwerkelijk in haar hals te steken.

Ze overleefde het ternauwernood.

Het OM eiste toen 5 jaar, maar geen tbs - eenvoudig omdat Van K. op dat moment nog tbs had. De officier van justitie sprak wel van een 'evidente inschattingsfout' van de Van Mesdagkliniek.

Het hof stelde eveneens vast dat Van K. met zijn 'charmante presentatie' diens begeleiders bij de Van Mesdagkliniek had weten te misleiden, maar verbond daar een aanzienlijk hogere gevangenisstraf aan dan het OM had geëist: 8 jaar.

En toch tbs. Met dwangverpleging.

Maar dat heeft kennelijk niet geholpen.

Verdachte Michel B. - afkomstig uit Almere - kreeg in 2008 1 jaar en tbs voor herhaaldelijke ontucht met een minderjarige. In 2011 werd dit omgezet in tbs met dwangverpleging omdat hij zijn voorwaarden had geschonden. 

Sinds eind 2012 was B. met proefverlof, maar later werden zijn vrijheden weer beperkt omdat hij zich agressief tegenover een medepatiënt had gedragen. 

In 2017 mocht B. opnieuw met proefverlof. In mei 2019 zou over de voortzetting van zijn tbs worden besloten.

Maar daar kwam deze moord dus tussen.

Slachtoffer Gerrit Thomassen had tbs gekregen voor seksueel misbruik van een minderjarige. De drie elkaar kenden uit de tbs-kliniek in Almere.

Het Openbaar Ministerie ging uit van een roofmoord - en daar leek wel enig bewijs voor. 

De vraag was alleen: wie vermoordde Thomassen?

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak bekende Michel B. de moord. De aanleiding was een opmerking van het slachtoffer, iets over 'knobbeltje zuigen'.

Michel B. zou het slachtoffer daarop in een nekklem hebben genomen en beiden zouden toen een kussen op zijn gezicht hebben gedrukt.

Maar dat laatste ontkende Jan van K. 

Ook kreeg het slachtoffer een stuk tape om zijn hals, nadat hij eerder al medicijnen toegediend had gekregen.

Daar was de rechter wel nieuwsgierig naar. Waarom hadden ze vrijwel onmiddellijk na binnenkomst die avond als eerste slaapverwekkende medicijnen door de whisky van het slachtoffer gemengd? 

Wilden ze hem beroven? 

Een redelijk vermoeden, want kort voor de moord had Jan van K. al 5000 euro van de rekening van het slachtoffer naar zijn eigen rekening overgemaakt. Van K. had de pincode afgekeken.

Of wilden ze hem vermoorden omdat het slachtoffer de dochter van Jan van K. had misbruikt? Van K. had immers twee maanden voor de moord aangifte tegen het slachtoffer gedaan wegens misbruik van zijn dochter.

Nee, antwoordde Van K. Die aangifte was vals.

En zo bleef het motief onduidelijk. 

Dat Michel B. het slachtoffer dood wilde zou overigens te maken kunnen hebben met het feit dat B. zelf door zijn eigen vader seksueel was misbruikt. Dat hij dus wraak op zijn vader wilde nemen door Gerrit Thomassen - een veroordeelde (homoseksuele) zedendelinquent - te vermoorden.

Dat werd waarschijnlijker toen duidelijk werd dat de opmerking over knobbeltjes zuigen sloeg op de seksuele relatie die Michel B. en het slachtoffer hadden. Het slachtoffer had die avond B. gevraagd weer aan zijn knobbeltje te zuigen.

Maar vermoedelijk was dat geen gelijkwaardige relatie.

In ieder geval namen de twee na de moord geld en goederen uit de woning mee. Jan van K. besteedde een deel van dat geld aan een escortboy.

Het Openbaar Ministerie eiste 18 jaar en tbs tegen B. en 15 jaar en tbs tegen Van K. 

15 is ook meteen het aantal halve liters bier dat Van K. op had toen ze naar de woning van het slachtoffer gingen. 

Beiden kregen 18 jaar + tbs. De rechtbank zag geen verschil in beider aandeel.

Wel meende de rechtbank dat er sprake was van moord en niet van doodslag, zoals het OM stelde.

Beiden gingen in hoger beroep, maar een van hen trok zijn hoger beroep in. Tegen de ander eiste het OM 18 jaar en tbs. 

Uitspraak eind april 2012.

Als we weten wie van de twee zijn hoger beroep doorzette, melden we dat ook nog even...

 13,4
KNMI Lelystad – 21-04-2019

Labels

Bijgewerkt: 15-04-2021 16:52

Reacties (0)

Log in om te reageren