Waroen (28) wurgt 'weldoener'

Datum
zaterdag 20 oktober 2018
Adres
Gaslaan
Plaats
Den Haag

'Wim was van de mannen en verzot op jonge kerels.'

Aldus een buurvrouw van de 80-jarige Wim van der Ham. 

De man werd tegen 16.00 uur dood in zijn woning gevonden. Gewurgd. Met een hoofdwond. Maar die was niet dodelijk.

Een 28-jarige man meldde zich later die dag op het politiebureau, Waroen C.

Goedheid werd Van der Ham fataal, vervolgde de buurvrouw in het Algemeen Dagblad. 

Waarbij je je af kunt vragen of het onbaatzuchtige goedheid was: hij nam vaak jongens mee naar of in huis, ook drugsverslaafden. Ooit woonde er een Griekse jongen, drie jaar lang. Maar die was intussen overleden. 

Waaruit bestond de tegenprestatie? 

Tijdens een pro forma-zitting verklaarde C. dat het noodweer was: Wim van der Ham zou hem bij zijn hals en in zijn kruis hebben gegrepen. Daarop zou C. de man hebben gewurgd en geslagen.

Dat zou kunnen. Althans, in het kruis van de broek van C. werd dna van het slachtoffer gevonden.

C. stelde verder dat hij in 2002 ook al seksueel was lastiggevallen door Van der Ham. Daar had hij toen aangifte van gedaan en dat dossier lag er nog en is nu aan het moorddossier toegevoegd.

C. claimde psychische problemen te hebben door seksueel misbruik en het Openbaar Ministerie wilde hem in het Pieter Baan Centrum laten onderzoeken, maar dat wilde C. weer niet. Daarop bepaalde de rechtbank dat hij zich toch moest laten onderzoeken

Uit dat onderzoek bleek volgens het OM dat tbs noodzakelijk was, maar dan met voorwaarden. Met voorwaarden betekent dat de maximale vrijheidsstraf 5 jaar is. En die eiste het OM ook.

Maar de rechtbank legde C. 8 jaar en tbs op. Met dwangverpleging, dus. 

De rechtbank geloofde het verhaal van C. niet. Er zat dan wel dna van Van der Ham in het kruis van zijn broek, maar er was geen forensisch bewijs dat Van der Ham hem had aangevallen en aangerand.

En bovendien had C. niet consistent verklaard.

Het is de tweede moord in de Haagse Gaslaan. In 2005 stak een vrouw haar Poolse vriend dood. In haar cel pleegde ze later zelfmoord.

 11,1
KNMI Hoek van Holland – 20-10-2018

Bijgewerkt: 09-01-2021 13:05

Reacties (0)

Log in om te reageren