'Gevaarlijke' Moon Tong Choi in auto doodgeschoten

Datum
woensdag 17 oktober 2018
Adres
Willem Ruyslaan
Plaats
Rotterdam

De schoten klonken rond 11.00 uur. Getuigen zagen dat een grote, donkere man op een scooter ongeveer tien kogels afvuurde op de bestuurder van een lichtgrijze Volkswagen Polo die op de kruising met de Oudedijk stilstond om links af te slaan.

Het slachtoffer - de 64-jarige Rotterdammer van Chinese afkomst Moon Tong Choi - overleed later in het ziekenhuis. Zijn zoon, die naast hem zat, bleef fysiek ongedeerd.

De schutter - hij droeg een zwarte helm - reed na de schoten weg met het vuurwapen nog in zijn hand. Daarbij nam hij de verkeersregels niet in acht door op een fietspad tegen het verkeer in te rijden. 

Een automobilist die op de 's-Gravenweg wilde afslaan naar een parkeerplaats, hield daar geen rekening mee - en zo gebeurde het dat de schutter tegen de wagen knalde en er overheen vloog. 

Hij stond op, wilde wegrennen, maar bedacht dat het misschien toch verstandig was zijn vuurwapen op te rapen. Wel liet hij de scooter (een Gilera Runner) en zijn helm achter.

Het staat allemaal op beeld.

Getuigen konden de politie bovendien melden dat hij uren voor de schietpartij al in de buurt van de kruising van de Willem Ruyslaan met de Oudedijk was gezien. Kennelijk stond hij zijn doelwit op te wachten.

Sporen genoeg, leekt het.

En inderdaad: in februari 2019 maakte de politie bekend dat ze een 23-jarige man had aangehouden: Christopher N., de vermeende schutter.

Nog diezelfde maand werd een tweede verdachte aangehouden, ook 23 en ook afkomstig uit Rotterdam: Jouhani B. Hij zou de scooter hebben gekocht en op zijn naam hebben gezet.

Later werden nog twee Chinezen aangehouden: San L. en Jin X. 

Het slachtoffer was een bekende van de politie. Volgens De Telegraaf stond hij binnen de Chinese gemeenschap bekend als een gevaarlijk iemand die verkeerde dingen deed.

Al met al niet een heel professioneel uitgevoerde liquidatie. Volgens het Algemeen Dagblad zag een getuige dat het moordwapen - mogelijk een pistoolmitrailleur - eerst weigerde en pas na een aanpassing door de schutter zijn kogels spuwde.

Het amateurisme werd duidelijker tijdens een pro forma-zitting. Niet alleen zat er dna van N. op de vluchtscooter en in de helm, bij de scooter lag ook de telefoon van hem. 

In die telefoon stonden foto's van het slachtoffer en diens identiteitsbewijs alsmede het kentekennummer van zijn auto.

En in de auto waarin hij reed toen hij werd aangehouden, vond de politie onderdelen van de vluchtscooter...

Het motief zou in de gokverslaving van San L. De man was een neef van het slachtoffer en werkte als loopjongen voor hem. 

Zo had hij een groot geldbedrag naar China moeten brengen. Maar de politie vond een deel van dat bedrag bij hem thuis: 69.960 euro. De rest van het bedrag had hij vergokt.

Zie daar: een motief.

In de telefoon van L. vond de politie het adres van zijn oom (maar dat is nog niet zo gek) en dezelfde foto's van diens auto als in de telefoon van Christopher N. waren gevonden - en dat is al gekker.

Jin X. zou de moordmakelaar zijn, de man die Christopher N. aanstuurde.

Jourhani B, wordt ervan verdacht op zijn scooter het slachtoffer te hebben afgelegd (geobserveerd). Een paar dagen na de moord gaf hij de scooter op als zijnde gestolen. 13,7
KNMI Rotterdam – 17-10-2018

Bijgewerkt: 15-10-2019 15:27

Reacties (0)

Log in om te reageren