'Gevaarlijke' Moon doodgeschoten

Datum
woensdag 17 oktober 2018
Adres
Willem Ruyslaan
Plaats
Rotterdam

De schoten vielen rond 11.00 uur. Getuigen zagen een grote, donkere man op een scooter ongeveer tien kogels afvuren op de bestuurder van een lichtgrijze Volkswagen Polo die op de kruising met de Oudedijk stilstond om links af te slaan.

Het slachtoffer - de 64-jarige Rotterdammer van Chinese afkomst Moon Tong Choi - overleed later in het ziekenhuis. Zijn zoon, die naast hem zat, bleef fysiek ongedeerd.

De schutter - hij droeg een zwarte helm - reed na de schoten weg met het vuurwapen nog in zijn hand. Daarbij nam hij de verkeersregels niet in acht door op een fietspad tegen het verkeer in te rijden. 

Een automobilist die op de 's-Gravenweg wilde afslaan naar een parkeerplaats, hield daar geen rekening mee - en zo gebeurde het dat de schutter tegen de wagen knalde en er overheen vloog. 

Hij stond op, wilde wegrennen, maar bedacht dat het misschien toch verstandig was zijn vuurwapen op te rapen. Wel liet hij de scooter (een Gilera Runner) en zijn helm achter.

Het staat allemaal op beeld.

Getuigen konden de politie bovendien melden dat hij uren voor de schietpartij al in de buurt van de kruising van de Willem Ruyslaan met de Oudedijk was gezien. Kennelijk stond hij zijn doelwit op te wachten.

Sporen genoeg, leek het.

En inderdaad: in februari 2019 maakte de politie bekend dat ze een 23-jarige man had aangehouden: Christopher N., de vermeende schutter.

Nog diezelfde maand werd een tweede verdachte aangehouden, ook 23 en ook afkomstig uit Rotterdam: Jouhani B. Hij zou de scooter hebben gekocht en op zijn naam hebben gezet.

Later werden nog twee Chinezen aangehouden: San L. en Jin X. 

Het slachtoffer was een bekende van de politie. Binnen de Chinese gemeenschap stond hij bekend als een gevaarlijk iemand die verkeerde dingen deed.

De formulering is van De Telegraaf.

Volgens zijn nabestaanden - Choi had zes kinderen - was hij een goede en betrokken vader.

Al met al niet een heel professioneel uitgevoerde liquidatie, dus. Een getuige had gezien dat het moordwapen - mogelijk een pistoolmitrailleur - eerst weigerde en pas na een aanpassing door de schutter zijn kogels spuwde.

Het amateurisme werd duidelijker tijdens een pro forma-zitting. Niet alleen zat er dna van N. op de vluchtscooter en in de helm, bij de scooter lag ook zijn telefoon. 

En in die telefoon stonden foto's van het slachtoffer en diens identiteitsbewijs alsmede het kentekennummer van zijn auto.

En in de auto waarin hij reed toen hij werd aangehouden, vond de politie onderdelen van de vluchtscooter...

De politie vermoedde dat de opdracht tot de moord was gegeven door de Chinees Sun L., een neef van het slachtoffer en als loopjongen bij hem in dienst. 

Zo had L. een groot geldbedrag naar China moeten brengen. Maar de politie vond een deel van dat bedrag bij hem thuis: 69.960 euro. De rest van het bedrag had hij vergokt.

Zie daar: een motief.

In de telefoon van L. vond de politie het adres van zijn oom (maar dat is nog niet zo gek) en dezelfde foto's van diens auto als in de telefoon van Christopher N. waren gevonden - en dat is al gekker.

Jin X. zou de moordmakelaar zijn, de man die Christopher N. aanstuurde.

Tijdens de zitting bleek dat vermeend schutter Christopher N. niet bepaald de slimste is. Na de schietpartij zocht hij thuis op internet naar antwoord op de vraag: hoe weet ik of mijn pols gekneusd of gebroken is?

Hij had inderdaad een lelijke schuiver gemaakt.

Volgens het Openbaar Ministerie had hij 30.000 euro voor de klus gekregen - en dat geld ook vrijwel meteen weer uitgegeven. 

Zo kocht hij de dag na de schietpartij twee dure zonnebrillen. De verkoper zag dat hij veel geld had (een stapeltje biljetten van 50 euro) en dat zijn handen beschadigd waren. 

Zoals gezegd: het was een lelijke schuiver.

Het OM eiste 26 jaar cel tegen hem en 25 jaar tegen vermeend opdrachtgever Sun L. 

Vermeend moordmakelaar Jin X. hoorde 23 jaar tegen zich eisen. 

En Jouhani B. - de man die de vluchtscooter op zijn naam had gezet (en een dag voor de schietpartij als gestolen had opgegeven) - drie maanden, waarvan twee voorwaardelijk. 

De rechtbank veroordeelde de schutter tot 18 jaar, maar sprak de vermeende opdrachtgever vrij wegens gebrek aan bewijs. 

De moordmakelaar kreeg 3 jaar cel. Dat was toch wat minder dan de eis van 23 jaar.

Jouhani B. werd vrijgesproken.

In hoger beroep kreeg de schutter alsnog 23 jaar - een jaar cel voor elk jaar dat hij op het moment van de moord oud was.

De moordmakelaar kreeg 14 jaar en Sun L. werd opnieuw vrijgesproken.

Jouhani B. bleef vrij.

 13,7
KNMI Rotterdam – 17-10-2018

Labels

Bijgewerkt: 12-10-2022 13:10

Reacties (0)

Log in om te reageren