Schoot Ainsley in paniek of welbewust?

Datum
donderdag 2 augustus 2018
Adres
Akerstraat Noord
Plaats
Hoensbroek

De schietpartij vond rond 11.30 uur plaats, vlakbij de rotonde. Het 49-jarige slachtoffer uit Hoensbroek - maar oorspronkelijk uit Duitsland - werd nog gereanimeerd, maar overleed in het ziekenhuis.

Inmiddels heeft de politie twee mannen aangehouden: de 45-jarige Ainsley W. uit Hoensbroek en een 25-jarige man uit Born.

Volgens 1limburg.nl werd het slachtoffer voor zijn eigen woning beschoten, althans: voor het gebouw waar hij en anderen een kamer huurden. Hij woonde er van alle bewoners het langst. De beheerder van het pand vond hem een rustige, vrolijke jongen die nooit een vlieg kwaad deed.

Een maand later viel de politie vier panden binnen; in een daarvan - in de Nassaustraat in Kerkrade - trof ze een hennepplantage aan. 

Waarmee de contouren van het motief zijn geschetst.

Tijdens een pro forma-zitting verklaarde de advocaat van de schutter dat zijn cliënt, Ainsley W., in paniek heeft geschoten. Hij was eerder door het slachtoffer beroofd en schoot preventief.

Die eerste beroving had met drugs te maken, erkende de advocaat. Buit: 1000 euro en enkele grammen wiet.

En dus nam W. wraak. Met voorbedachte raad dus, concludeerde het Openbaar Ministerie - en eiste 14 jaar. Op camerabeelden was immers te zien dat W. op zijn slachtoffer afloopt, schiet en rustig doorloopt.

Maar de rechtbank achtte moord niet bewezen, doodslag wel: 12 jaar. Misschien liep W. daar tenslotte toevallig, zag hij de Duitser en besloot ter plekke hem ter plekke dood te schieten.

Maar van noodweer was geen sprake.

In hoger beroep werd het 10 jaar. Plus 1 jaar voor verboden wapenbezit en het bezit van cocaïne en hennep.

 24,7
KNMI Maastricht – 02-08-2018

Labels

Bijgewerkt: 06-04-2021 17:19

Reacties (0)

Log in om te reageren