Man wil ruzie uitpraten, midden in de nacht en dronken

Datum
vrijdag 3 augustus 2018
Adres
Beatrixstraat
Plaats
Dedemsvaart

De steekpartij vond plaats in de nacht van donderdag op vrijdag. Het slachtoffer was de 34-jarige Henk Veldsink; de politie hield 46-jarige Jan S., de bewoner van de woning waarvoor de steekpartij had plaatsgevonden.

Veldsink was naar de woning van S. gegaan om een ruzie uit te praten en werd vervolgens opzettelijk door S. van het leven beroofd. 

Althans, volgens het Openbaar Ministerie. 

Dat 9 jaar eiste.

De advocaat van S. houdt het op noodweer. 

S. was een maand voor de moord naar de woning van Veldsink in de nabijgelegen Molstraat gegaan en had daar de ramen ingegooid. Reden? Veldsink zou een relatie met de echtgenote van S. hebben (gehad).

En nu stond die S. voor de deur, hem uit te dagen. Buren zagen S. met een mes in zijn handen in de voortuin staan en hoorden Veldsink roepen: 'Doe het dan, doe het dan.'

En de 46-jarige S. deed het. Hij stak toe. 

Althans volgens het OM.

S. kon in de buurt van zijn woning worden aangehouden.

De vader van Veldsink meldde op zijn Facebookpagina dat hij kapot ging van verdriet en dat zijn zoon Henk en de verdachte vroeger bevriend waren, maar dat er ruzie was ontstaan. 

Over geld en zo. 

Dat 'en zo' staat dus voor overspel. Buren hadden Veldsink ook tegen S. horen schreeuwen dat hij met diens vrouw naar een hotel was geweest. En hij zou nog meer grove dingen hebben gezegd.

Dat alles, terwijl de kinderen van S. in de gang van de woning stonden. 

Ze huilden.

En Velsink was dronken. Althans volgens het OM. Volgens de advocaat van S. was hij stomdronken.

De vraag is nu: liep Veldsink in het mes of stak S. toe - en deed hij dat met de opzet Veldsink van het leven te beroven?

Uitspraak eind februari 2019.

Het was de eerste moord in Dedemsvaart sinds 1910, toen de gebroeders Bakker hun rivaal Johannes Keuken met een stuk hout de hersens insloegen. 

De steekpartij waarbij Koop Kooiker in 1934 om het leven kwam was immers noodweer en dus geen moord of doodslag. 

De moord door Nederlandse SD'ers op twee verzetsmensen in en vlak buiten Dedemsvaart in 1944 vallen in een andere categorie.

 23,7
KNMI Hoogeveen – 03-08-2018

Bijgewerkt: 09-02-19 11:10

comments powered by Disqus