Man wil dronken ruzie uitpraten

Datum
vrijdag 3 augustus 2018
Adres
Beatrixstraat
Plaats
Dedemsvaart

De steekpartij vond plaats in de nacht van donderdag op vrijdag. Het slachtoffer was de 34-jarige Henk Veldsink; de politie hield 46-jarige Jan S., de bewoner van de woning waarvoor de steekpartij had plaatsgevonden.

Veldsink was naar de woning van S. gegaan om een ruzie uit te praten en werd vervolgens opzettelijk door S. van het leven beroofd. 

Althans, volgens het Openbaar Ministerie. 

Dat 9 jaar eiste.

De advocaat van S. houdt het op noodweer. 

S. was een maand voor de moord naar de woning van Veldsink in de nabijgelegen Molstraat gegaan en had daar de ruiten ingegooid. Reden? Veldsink zou een relatie met de echtgenote van S. hebben (gehad).

En nu stond die S. voor de deur, hem uit te dagen. Buren zagen S. met een mes in zijn handen in de voortuin staan en hoorden Veldsink roepen: 'Doe het dan, doe het dan.'

En de 46-jarige S. deed het. Hij stak toe. 

Althans volgens het OM.

S. kon in de buurt van zijn woning worden aangehouden.

De vader van Veldsink meldde op zijn Facebookpagina dat hij kapot ging van verdriet en dat zijn zoon Henk en de verdachte vroeger bevriend waren, maar dat er ruzie was ontstaan. 

Over geld en zo. 

Dat 'en zo' staat dus voor overspel. Buren hadden Veldsink ook tegen S. horen schreeuwen dat hij met diens vrouw naar een hotel was geweest. En hij zou nog meer grove dingen hebben gezegd.

Dat alles, terwijl de kinderen van S. in de gang van de woning stonden. 

Ze huilden.

En Velsink was dronken. Althans volgens het OM. Volgens de advocaat van S. was hij zelfs stomdronken.

De vraag is nu: liep Veldsink in het mes of stak S. toe - en deed hij dat met de opzet Veldsink van het leven te beroven?

Dat laatste zal, maar de rechtbank was toch vooral van mening dat S. zichzelf en zijn gezin wilde beschermen en dat het (dus) noodweer was: vrijspraak.

S. kreeg wel 500 euro boete voor het ingooien van de ruiten van Veldsink.

Maar het OM ging in hoger beroep en eiste weer 9 jaar. Volgens het OM was er geen sprake van een aanval door het slachtoffer, laat staan een bedreigende aanval.

En nu kreeg S. die 9 jaar.

De Hoge Raad vernietigde evenwel de strafoplegging wegens overschrijding door het OM van een of andere termijn.

Daardoor heeft S. eventueel recht op strafkorting.

Of hij strafkorting krijgt, moet in een nieuwe zitting worden bepaald. Tot die tijd blijft hij op vrije voeten, want nog niet onherroepelijk veroordeeld.

Maar die nieuwe zitting was nog niet geweest toen op 4 oktober 2023 nabestaanden in De Telegraaf ruimte kregen te klagen over het feit dat Jan S. nog steeds vrij rondloopt.

Dat kan onverteerbaar zijn, maar zo zijn de regels.

 23,7
KNMI Hoogeveen – 03-08-2018

Labels

Bijgewerkt: 04-10-2023 08:49

Reacties (0)

Log in om te reageren