Kroaat (62) geliquideerd

Datum
maandag 30 juli 2018
Adres
Beethovenstraat
Plaats
Amsterdam

De 62-jarige Kroaat Ivan Serdarušić zat in restaurant Ferilli's in de Beethovenstraat in Zuid ('op stand een Italiaans vorkje prikken') bij de koffieautomaat toen een kleine, gespierde man van ongeveer 1.60 meter lang en ongeveer 35 tot 40 jaar oud de zaak binnenstapte en uit een prop - zo omschreven getuigen het - een 'enorm vuurwapen' haalde. 

Hij werd in zijn hoofd getroffen.

Het slachtoffer was een bekende van de politie. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar.

De schutter vluchtte - in korte broek - de Jan van Eykstraat in. Dit is hem:Vermoedelijk nam hij vervolgens de Albrecht Dürerstraat, de Gerrit van der Veenstraat en de Memlingstraat. De politie vond op die route een vuurwapen met geluiddemper. Vandaar dat de getuigen het omschreven als een 'enorm' wapen. Verder werden handschoenen, een laptoptas en een beige hoedje gevonden. 

'Spoorloos' bedoelden we dus niet letterlijk.

In februari 2019 maakte justitie via Opsporing Verzocht de naam van de man bekend: Čaba D., een Hongaar met ook een Servisch paspoort. Hij zat tot 2017 vast voor een moord gepleegd en zou na de liquidatie van Ivan Serdarušić nog twee liquidaties hebben gepleegd, in Boedapest en Belgrado.

Ondanks zijn bezigheden was hij heel actief op social media. Zie hier, bijvoorbeeld.

Begin maart werd hij in Praag opgepakt. Hier de beelden van de Tsjechische politie. De vraag is waar in welk land D. (het eerst) zal worden berecht: Hongarije, Servië of Nederland... 

Als hij tenminste in Tsjechië niets misdaan heeft.

Eerdere berichten dat het slachtoffer met een baby bij die koffieautomaat zat, bleken achteraf onjuist. De baby zat op het terras, met een aantal vrouwen.

Ivan Serdarušić behoorde volgens Het Parool sinds de jaren negentig in Amsterdam. 

Hij zou tot een Kroatische misdaadbende behoren. Serdarušić investeerde in Kroatië onder meer in onroerend goed.

Ook sponsorde hij de campagne van Milan Bandic, de burgemeester van Zagreb die later werd gearresteerd wegens corruptie en machtsmisbruik.

Dat is een overeenkomst (geen verband) met de moord op Goran Tasic

In de omgeving van Serdarušić zouden volgens Het Parool al verschillende liquidaties zijn gepleegd. Helaas vermeldt de krant niet waar, in Nederland of Kroatië.

Maar vermoedelijk in Kroatië.

Later bracht Het Parool bovenstaande foto van het slachtoffer (genomen voor de kathedraal van Zagreb) en meldde de krant dat op 7 maart 2018 in de haven van Rijeka aan de Adriatische Zee een partij cocaïne afkomstig uit Zuid-Amerika was aangetroffen. Vijf mensen werden gearresteerd, onder wie Serdarušić. Maar tegen hem was te weinig bewijs en dus werd hij vrijgelaten.

Het kan dat hij onschuldig was, het kan dat hij er wel bij betrokken was en dat anderen dachten dat hij de zending had verraden of na ontdekking van de drugs te veel tegen de politie had gezegd. 

Saillant detail in verhaal: de vrouw van Serdarušić zou een kind hebben van de beruchtste crimineel van Kroatië, maar die ontkent de vader te zijn. Het leidde tot een rechtszaak waarin de advocaat van die beruchtste crimineel riep dat de vrouw van Serdarušić met veel criminelen naar bed was geweest.

Blijft de vraag waarom de schutter zoveel sporen heeft achtergelaten. Volgens de recherche verbleef hij mogelijk in een hotel op of in de omgeving van het Damrak. 

In maart 2021 werd de moordenaar van Serdarušić in Hongarije tot levenslang veroordeeld. Niet alleen voor deze moord, maar ook voor een moord in Boedapest zelf.

Ferilli's Caffè werd in oktober 2017 geopend. Volgens ingewijden aangehaald in Het Parool kwamen er gekende criminelen, maar toch vooral nette mensen.

Een van Amsterdams meest notoire criminelen woonde een paar deuren verderop. Maar die zit vast.

Dit was overigens pas de tweede moord in de Beethovenstraat. De eerste werd in 1943 gepleegd, op de gehandicapte Duits-Joodse vluchteling Walter Oettinger.

In 1944 werd voor nummer 6 de 36-jarige Herbert Oelschlägel. Maar dat was wel een verzetsdaad: Herbert Oelschlägel werkte voor de Sichterheitsdienst. 

Tegenover Ferilli's woonde enige tijd de man die in 1984 niet werd vermoord omdat hij toen te jong om de dader te herkennen.

Van Klaas Bruinsma wordt wel eens gezegd dat hij ook in de Beethovenstraat heeft gewoond, op 53. Maar dat waren zijn broers...

Daders/verdachten

NaamČaba D.
Geboren
Overleden
 23,3
KNMI Schiphol – 30-07-2018

Labels

Bijgewerkt: 04-03-2021 18:57

Reacties (0)

Log in om te reageren