Dief drugsauto doodgeschoten

Datum
woensdag 2 mei 2018
Adres
Krootstraat
Plaats
Amsterdam

De schoten vielen om 23.10 uur. Twee mannen werden beschoten en getroffen. Een van hen overleed ter plaatse, ondanks pogingen van hulpverleners hem te reanimeren. 

Het was de 19-jarige Raymildo Landveld. Hij was net begonnen als vuilnisman. Het andere slachtoffer (29) werd met onbekend letsel in het ziekenhuis opgenomen.

Landveld was niet de enige die werd beschoten, die avond in de Krootstraat.

Masha de Jong van De Telegraaf sprak een vrouw wier dochter die avond was beschoten door een gezette man met baard en een capuchon op toen die dochter met haar vriend nog even iets te eten wilden halen. 

Ze gingen met de auto, een Toyota - en daar stond hij ineens, een gezette man met baard en capuchon. Hij wilde hen laten stoppen, en beschoot ze toen ze dat niet deden.

De twee durfden niet terug en parkeerden hun auto op IJburg, waar de politie de wagen later die avond in beslag nam. 

Maar toen was Raymildo al dodelijk getroffen. 

Wat de aanleiding tot die schietpartij was, is nog helemaal niet duidelijk. Maar in mei 2019 maakte de politie bekend dat het slachtoffer dakloos was en tijdens zijn werk als vuilnisman aan de Muiderstraatweg een grijze Mercedes Vito had zien staan die niet afgesloten was.

Sterker, de sleutel stak nog in het contactslot.

Landveld nam de wagen mee, reed er een paar dagen in rond en sliep er vermoedelijk ook in. Wat hij niet wist: er lagen drugs in de wagen. De bus had een geheim compartiment.

Die fatale avond was Landveld met vrienden op stap, hij in 'zijn' Vito en de anderen in een Renault Mégane. Toen ze stopten om bij vrienden wat geld te lenen, werd Landveld doodgeschoten.


Op de foto links de Vito. Onduidelijk is of de daders de drugs uit de wagen hebben meegenomen.

Het OM heeft een beloning van 25.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. Maar misschien hoeft die niet meer te worden uitgekeerd. Eind augustus 2019 werd via Het Parool bekend dat al op 21 mei 2019 Maikel A. was aangehouden.

Tijdens een pro forma-zitting in september 2019 werd duidelijk dat justitie deze Maikel Kenneth A. (49 ten tijde) niet alleen wil vervolgen voor de moord op Landveld, maar ook voor de poging tot moord op Landvelds vriend Lorenzo A.

En voor de poging tot moord op het stel dat eten wilde halen.

En voor het voorbereiden van drugshandel en het witwassen van via drugshandel verkregen geld.

En voor misschien nog meer. De tenlastelegging is nog niet volledig.

'Vrij posturig', omschreef een getuige de schutter. En vrij posturig is Maikel A. 

Maar dat zegt niets.

Vindt ook diens advocaat. Die verder stelt dat niets zijn cliënt aan de schietpartij linkt. 

Wel aan die bus met dat compartiment, geeft hij toe.

En aan een cokewasserij.

 10,8
KNMI Schiphol – 02-05-2018

Bijgewerkt: 04-09-19 10:37

Reacties (0)

Log in om te reageren