Dief drugsauto doodgeschoten

Datum
woensdag 2 mei 2018
Adres
Krootstraat
Plaats
Amsterdam

De schoten vielen om 23.10 uur. Twee mannen werden getroffen; een van hen overleed ter plaatse, ondanks pogingen van hulpverleners hem te reanimeren. 

Het was de 19-jarige Raymildo Landveld. Hij was net begonnen als vuilnisman. Het andere slachtoffer (29) werd met onbekend letsel in het ziekenhuis opgenomen.

Landveld was niet de enige die werd beschoten, die avond in de Krootstraat.

Masha de Jong van De Telegraaf sprak een vrouw wier dochter die avond was beschoten door een gezette man met baard en een capuchon op toen die dochter met haar vriend nog even iets te eten wilden halen. 

Ze gingen met de auto, een Toyota - en daar stond hij ineens, een gezette man met baard en capuchon. Hij wilde hen laten stoppen, en beschoot ze toen ze dat niet deden.

De twee durfden niet terug en parkeerden hun auto op IJburg, waar de politie de wagen later die avond in beslag nam. 

Maar toen was Raymildo Landveld al dodelijk getroffen. 

In mei 2019 maakte de politie bekend dat het slachtoffer dakloos was en tijdens zijn werk als vuilnisman aan de Muiderstraatweg een grijze Mercedes Vito had zien staan die niet afgesloten was.

Sterker, de sleutel stak nog in het contactslot.

Landveld nam de wagen mee, reed er een paar dagen in rond en sliep er vermoedelijk ook in. Wat hij niet wist: er lagen drugs in de wagen. De bus had een geheim compartiment.

Die fatale avond was Landveld met vrienden op stap, hij in 'zijn' Vito en de anderen in een Renault Mégane. Toen ze stopten om bij vrienden wat geld te lenen, werd Landveld doodgeschoten.


Op de foto links de Vito. 

Eind augustus 2019 maakte de politie bekend dat ze al op 21 mei 2019 Maikel A. had aangehouden.

Tijdens een pro forma-zitting in september 2019 werd duidelijk dat justitie deze Maikel Kenneth A. (49 ten tijde) niet alleen wil vervolgen voor de moord op Landveld, maar ook voor de poging tot moord op Landvelds vriend Lorenzo A.

En voor de poging tot moord op het stel dat eten wilde halen.

En voor het voorbereiden van drugshandel en het witwassen van via drugshandel verkregen geld.

'Vrij posturig', omschreef een getuige de schutter. En vrij posturig is Maikel A. 

Maar dat zegt niets.

Vond ook diens advocaat. Die verder stelde dat niets zijn cliënt aan de schietpartij linkt. Wel aan die bus met dat compartiment, geeft hij toe. En aan een cokewasserij.

Het Openbaar Ministerie eiste 30 jaar tegen Maikel A. De officier verklaarde die hoge eis aldus: 

'Het gaat hier niet om een enkelvoudige moord, maar om de combinatie van een voltooide moord, een poging moord met zwaar lichamelijk en blijvend letsel als gevolg én een dubbele poging doodslag. De combinatie van al deze feiten en de professionele drugshandel is bovendien een aanwijzing dat er voor de zoveelste keer sprake is van een afrekening in het criminele drugscircuit met dit keer als gevolg dat er vier onschuldige burgers slachtoffer zijn geworden.'

En deze Maikel A. maakte Landveld uit voor 'vuile dief' vlak voordat hij hem doodschoot...

A. kreeg 20 jaar. Voor doodslag en drie pogingen tot doodslag (en verboden wapenbezit, bezit van drugs en het voorbereiden van de handel in drugs).

In hoger beroep kreeg hij 30 jaar. Niet voor moord, maar ook nu voor doodslag.

En drie pogingen tot moord.

Het hof redeneerde als volgt: 'de verdachte (is) kennelijk doelgericht op pad gegaan om de Vito met vuurwapengeweld terug te pakken. Hij had tijdens een rit van 10 minuten naar de plaats delict ruim gelegenheid na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad en zich daarvan rekenschap te geven. De verdachte schoot meteen bij aankomst, zonder enige verdere aanleiding, op de Toyota, is gericht naar de Renault en de Vito gelopen en schoot de beide inzittenden van die auto’s na elkaar gericht in de borst.'

 10,8
KNMI Schiphol – 02-05-2018

Labels

Bijgewerkt: 17-09-2022 12:48

Reacties (0)

Log in om te reageren