Dode (en gewonde) bij schietpartij Bijlmer

Datum
woensdag 2 mei 2018
Adres
Krootstraat
Plaats
Amsterdam

De schoten vielen om 23.10 uur. Twee mannen werden beschoten en getroffen. Een van hen overleed ter plaatse, ondanks pogingen van hulpverleners hem te reanimeren. 

Het was de 19-jarige Raymildo Landveld. Hij was net begonnen als vuilnisman. Het andere slachtoffer (29) werd met onbekend letsel in het ziekenhuis opgenomen.

De politie hield nog op de avond van de schietpartij twee verdachten (22 en 23 jaar oud) aan, beiden afkomstig uit Amsterdam. Maar ze werden ook weer vrijgelaten; ze hadden niets met de zaak te maken. 

Maar er was meer aan de hand in de Krootstraat, die avond.

Masha de Jong van De Telegraaf sprak een vrouw wier dochter die avond was beschoten door een gezette man met baard en een capuchon op toen die dochter met haar vriend nog even iets te eten wilden halen. Ze gingen met de auto - en daar stond hij, de gezette man met baard en capuchon. Hij wilde hen laten stoppen, en toen ze dat niet deden schoot op hun auto.

De twee durfden niet terug en parkeerden hun auto op IJburg, waar de politie de wagen later die avond in beslag nam. 

Maar toen was Raymildo al dodelijk getroffen. 

Wat de aanleiding tot die schietpartij was, is nog niet duidelijk. Maar in mei 2019 maakte de politie bekend dat het slachtoffer dakloos was en tijdens zijn werk als vuilnisman aan de Muiderstraatweg een grijze Mercedes Vito had zien staan die niet afgesloten was.

Sterker, de sleutel stak nog in het contactslot.

Landveld nam de wagen mee, reed er een paar dagen in rond en sliep er vermoedelijk ook in. Wat hij niet wist: er lagen drugs in de wagen.

Die avond was Landveld met vrienden op stap, hij in 'zijn' Vito en de anderen in een Renault M├ęgane. Toen ze stopten om bij vrienden wat geld te lenen, werd Landveld doodgeschoten.


Op de foto links de Vito. Onduidelijk is of de daders de drugs uit de wagen hebben meegenomen.

Inmiddels heeft de politie weer twee mannen aangehouden. Geen initialen of leeftijden bekend.

Het OM heeft een beloning van 25.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

 10,8
KNMI Schiphol – 02-05-2018

Bijgewerkt: 28-05-19 22:02

comments powered by Disqus