Afperser doodgeschoten

Datum
woensdag 25 april 2018
Adres
Renate Rubensteinstraat
Plaats
Schijndel

De 26-jarige Daan Hoefs werd rond 19.15 uur doodgeschoten terwijl in de straat kinderen speelden, omwonenden hoorden drie schoten. Ambulancepersoneel probeerde hem nog te reanimeren, maar tevergeefs. Hoefs stierf ter plaatse.

Na enkele weken de politie een huis in de Aagje Dekenstraat (letterlijk om de hoek) en hield een 29-jarige bewoner van dat pand aan, Mark D. Hij werd door Hoefs afgeperst en bedreigd.

De vader van Van S. werd ook aangehouden, maar al snel weer vrijgelaten.

Hoefs lag naast een klein model personenauto, waarvan het portier openstond. Vermoedelijk was hij die avond bij Van S. aan de deur geweest en had hem afgeperst en/of bedreigd. Dit keer liep Van S. Hoefs achterna toen die naar zijn auto liep.

Het slachtoffer was geen onbekende voor de politie, In 2015 was hij betrokken bij een steekpartij die de 27-jarige Joeri Edelijn uit Uden het leven kostte.

Die steekpartij vond plaats op de markt van Uden. Hoefs (toen 24) en zijn vriend Thomas van der H. (25) waren op stap geweest en hadden naast alcohol diverse soorten drugs gebruikt. Bij een taxistandplaats maakten ze ruzie met Edelijn. Hoefs zou zijn vriend Van der H. toen een mes hebben aangereikt, het mes waarmee Van der H. Edelijn met twee steken doodde.

Althans, dat verklaarde Van der H. tijdens de zitting. Hoefs ontkende dat het mes van hem was. Volgens omroepbrabant.nl voegde hij Van der H. toe: 'Je bent gek, je spoort niet.' 

Zijn advocaat probeerde hem nog te sussen, maar tevergeefs. 'Ik ben geen heilige jongen, maar ik ben geen moordenaar. Ik zou nooit op zo'n laffe manier iemand om het leven brengen. Jij bent een zielige stumper.'

Thomas van der H. kreeg 10 jaar cel, ook in hoger beroep. Hoefs kreeg 8 maanden cel. Na die uitgezeten te hebben zette hij nog een tatoeage en ging weer kickboksen.

En hij bleef een bekende van de politie (hij werd onder meer veroordeeld voor drugshandel) en volgens De Telegraaf liet Hoefs zich overigens ook geregeld zien bij het chapter van No Surrender in Nijmegen.

Zijn broer plaatste op Facebook een laatste boodschap aan hem, met onder meer de opmerking dat Daan Hoefs niet tegen onrecht kon... 

Tijdens de zitting bleek dat Hoefs die dag inderdaad aan de deur was geweest. Maar niet alleen dat. Hij zou Mark S. die dag ook 32 keer hebben gebeld om de druk op te voeren.

Maar S. deed niet open, toen Hoefs uiteindelijk voor de deur stond. Maar toen Hoefs wegliep, liep S. hem achterna een schoot op hem.

Drie keer. 

En de vraag is nu: drie keer snel achter elkaar of twee keer snel achter elkaar en het derde schot na enige tijd. Met andere woorden. Was dat laatste schot een genadeschot?

Een andere vraag is: waarmee perste Hoefs de verdachte eigenlijk af?

Die vraag werd tijdens de zitting beantwoord. Daan Hoefs dealde in harddrugs en Mark S. had twee keer 15 gram coke voor hem bezorgd. De twee kregen toen ruzie over geld en sindsdien perste Daan Hoefs S. af.

Zegt S.

Het Openbaar Ministerie zag geen bewijzen voor moord, maar ook niet voor noodweer - en eiste 9 jaar voor doodslag. 

Het werd 6 jaar. De rechtbank oordeelde dat S. zich niet kon beroepen op noodweer. Maar de rechtbank oordeelde ook dat het moord was (voorbedachte raad) en geen doodslag.

Maar de rechtbank vond ook dat de kwalijke rol die Hoefs speelde reden was de straf te minderen.

 12,2
KNMI Volkel – 25-04-2018

Labels

Bijgewerkt: 23-10-19 18:02

Reacties (0)

Log in om te reageren