Het OM kon kiezen uit doodsoorzaken

Datum
zaterdag 14 april 2018
Adres
Putsmolentje
Plaats
Ossendrecht

Ola Urbaniak (51) uit Polen werd tegen 15.30 uur gevonden. Hulpverleners die haar probeerden te reanimeren moesten eerst een zeer strak aangetrokken tie wrap om haar hals losknippen. 

Tevergeefs. 

De politie hield haar Poolse partner aangehouden, Krystof U. (53). 

De man bleek extreem veel geweld op de vrouw te hebben toegepast, het Openbaar Ministerie kon kiezen uit doodsoorzaken: geweld, verwurging en/of verstikking. 

Urbaniak was moeder van drie kinderen en had vijf kleinkinderen. Een jaar eerder was ze met Krystof naar Nederland gekomen. Ze had de relatie met hem al beëindigd - en toch beschuldigde hij haar van overspel.

De verdachte werd door het Pieter Baan Centrum psychotisch geoordeeld, en dus verminderd toerekeningsvatbaar. En later weer volledig toerekeningsvatbaar. 

Dat moesten moesten de deskundigen tijdens de rechtszaak maar eens komen toelichten, vond de rechtbank. 

Maar helaas, de uitnodiging aan hen per mail werd op het PCB niet gelezen, zelfs niet geopend. Iedereen zat klaar: OM, rechtbank, verdachte, advocaten, familie en journalisten - maar de deskundigen kwamen niet opdagen.

In oktober 2019 vond de zitting dan toch plaats. De deskundigen van het PCB oordeelden nu dat de man ‘antisociale en narcistische trekken’ had, verstandelijk licht beperkt was en overmatig alcohol gebruikte. 

Maar ze hadden geen grote psychische stoornissen vast kunnen stellen.

En dus werd Krystof volledig toerekeningsvatbaar geoordeeld. Het Openbaar Ministerie eiste 12 jaar, de rechtbank veroordeelde hem conform. 

Voor doodslag. 

Tijd genoeg voor Krystof om het geheugen terug te vinden dat hij tijdens de zitting veinsde kwijt te zijn.

 11,1
KNMI Woensdrecht – 14-04-2018

Labels

Bijgewerkt: 11-12-2020 11:44

Reacties (0)

Log in om te reageren