Zelfmoord in kleermakerszit? Nee, dus

Datum
dinsdag 6 februari 2018
Adres
Molefinne
Plaats
Heeg

De 56-jarige Hans Boschma werd in zijn kantoorwoning gevonden. 

Aanvankelijk dacht het Openbaar Ministerie dat Boschma zelfmoord had gepleegd. De politie had de accountant in kleermakerszit aangetroffen met een wit nylon koord om zijn nek. En in de woning waren geen sporen van een worsteling.

Aan de trapspijlen waren wel sporen gevonden, sporen zoals die ontstaan als je er een koord omheen slaat - zoals je doet als je je wilt verhangen.

Alleen had het lichaam dan elders moeten worden aangetroffen, en niet in kleermakerszit. 

En er waren meer redenen om te twijfelen aan zelfmoord. Zo herkende niemand uit de naaste omgeving van het slachtoffer het koord. Bovendien: Boschma kon geen knopen leggen - en zeker niet de knoop die in het koord lag. 

Hij droeg zelfs instappers omdat hij geen veters kon strikken.

Los daarvan: waarom? Boschma keek juist uit naar het 25-jarig bestaan van zijn kantoor.

Pas maanden later kwamen twee verdachten in beeld: een 52-jarige man uit Joure en een 28-jarige man uit Leeuwarden. De laatste was een neef van het slachtoffer (maar wel een hele verre) en de ex-schoonzoon van de 52-jarige verdachte.

Zijn rol was beperkt en hij werd weer vrijgelaten.

De 52-jarige werd overigens aangehouden nadat hij vrijwillig op het politiebureau was verschenen en vrijwillig dna had afgestaan. 

Nou ja, vrijwillig... 

Hij was uitgenodigd onder het mom van een snelheidsovertreding en agenten hadden hem een kopje koffie geserveerd. Toen de man het bureau verliet, liet hij het kopje met zijn dna erop achter. 

Het dat bleek te matchen met het dna op het koord.

Het motief lag in geld. 

Boschma had voor de 28-jarige uit Leeuwarden het geld uit de erfenis van diens vader beheerd. Daarvan kende de 52-jarige verdachte Boschma ook. 

Op die fatale dag maakte hij geld over van een van de rekeningen van het slachtoffer naar de rekening van de 28-jarige: 17.000 euro. Vermoedelijk nadat hij Boschma had gewurgd - en in ieder geval zonder diens toestemming.

Vervolgens stuurde vanuit het e-mailaccount van Boschma een mail naar de 28-jarige, met de mededeling dat die 17.000 euro het restant van de erfenis was.

Zo zou het lijken alsof Boschma het geld had overgemaakt (vrijwillig) en lijken alsof Boschma die mail had verstuurd: ook vrijwillig.

Daarna had de 28-jarige de helft van de buit moeten overmaken op de rekening van de 52-jarige.

Het OM eiste 16 jaar, de rechtbank veroordeelde hem conform. Niet alleen voor doodslag, maar ook voor afpersing.

In hoger beroep eiste het OM opnieuw 16 jaar. Het hof veroordeelde conform.

 -1,9 −
KNMI Stavoren – 06-02-2018

Labels

Bijgewerkt: 09-01-2021 11:16

Reacties (0)

Log in om te reageren