Man door zijn hoofd geschoten bij ripdeal

Datum
zondag 8 april 2018
Adres
Sandenburgstraat
Plaats
Breda

Buren hoorden rond 20.15 uur luide knallen en waarschuwden de politie. Getuigen zagen mannen wegrennen, wat later werd gecorrigeerd in een man, een vrouw en een tweede man met bivakmuts.

Een van hen had een groot geweer in zijn handen en ze droegen tassen. Met groen spul erin. Wiet, denkt de buurt. Een van die tassen zou op straat zijn achtergebleven. 

Ook zag iemand een auto met een wit nummerbord met zwarte letters wegrijden. De inzittenden zouden Duits hebben gesproken. 

Een paar dagen na de moord werden in de berm van de A58 persoonlijke spullen van het slachtoffer gevonden, weggegooid door de daders. Begin mei werd ter hoogte van Gilze ook het moordwapen gevonden.

Na enkele weken hield de politie vijf Limburgers aan: in Roermond twee mannen van 21 en 22, in Venlo een 26-jarige man, in Sittard een 28-jarige vrouw en in Geleen een 27-jarige vrouw. 

Of dat ook hun woonplaatsen zijn, is onduidelijk. 

In totaal werden zeven mensen opgepakt. Hoofdverdachte is Sofyan S. Hij heeft al bekend de dodelijke schoten te hebben gelost.

Volgens de politie hadden de daders al vaker toegeslagen. Volgens een stramien: een vrouw bestelt een kilo drugs en als die deal slaagt bestelt ze vijf kilo. Bij de tweede gelegenheid komen dan gewapende mannen mee.

Het slachtoffer in deze zaak was de 26-jarige Nederlander van Turkse afkomst Kaan Safranti. Een crimineel met een Facebookpagina, waarop hij onder meer met een vies dikke Porsche en kinderen poseert. 

In Donald Duck-pak. 

Een drugsdealer met een Facebookpagina in Donald Duck-pak... 

Leden van zijn oude voetbalclub Barça speelden de zaterdag na zijn dood met rouwbanden of hielden voor de wedstrijd een minuut stilte. Drugshandelaar of niet.

En op straat werd hij herdacht met waxinelichtjes.

Op de dag van de moord had hij met de overvallers afgesproken in een café aan de Haagweg. De politie heeft van die ontmoeting inmiddels haarscherpe beelden. 

Later ging het gezelschap nog iets eten en weer later betraden ze de woning aan de Sandenburgstraat, een woning die wel vaker voor dit soort deals werd gebruikt.

De buurt wist dat. De woning werd onderverhuurd en het was een komen en gaan van 'die jonge gastjes' (bndestem.nl). De woningbouwvereniging wist het ook.

In een interview verklaarde burgemeester Depla van Breda dat Safranti bij een ripdeal door zijn hoofd werd geschoten. Daar was de politie niet blij mee, want dat is daderkennis. Later ontkende Depla dan ook te weten dat Safranti bij een ripdeal door het hoofd was geschoten... Hij had zorgvuldiger moeten formuleren, zei hij.

Volgens bndestem.nl was de ripdeal goed voorbereid, want hadden de overvallers niet alleen een kalasjnikov bij zich, maar ook een Beretta met 'uitzonderlijk zware' munitie.

Volgens Moordatlas was de zaak niet goed voorbereid, want de daders werden gepakt en er viel een dode.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen Sofina S. 18 jaar. Zijn kompanen Dexton T. en Ayhan Y. hoorden 16 jaar tegen zich eisen. Net als de vriendin van S. Twee anderen 14 resp. 12 jaar. 

Uitspraak december 2019.

 15,9
KNMI Gilze-Rijen – 08-04-2018

Bijgewerkt: 22-11-19 18:08

Reacties (0)

Log in om te reageren