Schizofrene Tim wurgt zijn opa

Datum
vrijdag 23 maart 2018
Adres
Limmerhoek
Plaats
Alkmaar

Jochem Schuijt (75) werd overdag gevonden, 's avonds meldde de 22-jarige Tim G. uit Bergen zich op een politiebureau in Amsterdam. Hij was de kleinzoon van het slachtoffer en werd aangehouden. 

Volgens omwonenden op nhnieuws.nl zou Schuijt met een mes om het leven zijn gebracht, maar de politie wil dat niet bevestigen. Over het motief is ook nog niets bekend (gemaakt).

De Telegraaf bracht een uitgebreid portret van de uitgever en levensgenieter Schuijt. Later Elsevier een nog uitgebreider.

Jochem Schuijt had twee kinderen, een zoon en een dochter. Tim is een zoon van de dochter.

Schuijt was uitgever van de kunsttijdschriften Atelier en Palet. De hoofdredacteur vertelde het Noord-Hollands Dagblad: 'Het was een hartelijke man. Een bijzondere persoonlijkheid. Hij zat vol plannen en liet zich niet tegenhouden door zijn leeftijd.'

'Al-tijd vrolijk,' aldus een compagnon van Schuijt.

Volgens die compagnon wilde Schuijt binnenkort een galerij openen en was hij bezig met het opzetten van de Nationale Kunst Loterij, maar werd hij in dat streven tegengewerkt door de bestaande loterijen.

Tijdens de rechtszaak bleek dat Tim volledig ontoerekeningsvatbaar was toen hij zijn opa wurgde en met een heggenschaar verminkte. Hij leed aan schizofrenie en paranoïde wanen. Zo dacht hij dat zijn opa hem had misbruikt.

Waarschijnlijk wilde hij hem desondanks helemaal niet doden, maar handelde hij in een opwelling. Hij had geld nodig (en stal 75 euro).

Tim kreeg tbs met dwangverpleging conform de eis van het Openbaar Ministerie - en dat was precies wat zijn moeder had gehoopt: tbs met dwangverpleging. Ze riep al jaren om hulp voor haar zoon.

Tim gebruikte al op vroege leeftijd softdrugs en al snel grote hoeveelheden. Later stapte hij over op cocaïne. Men vermoedt dat dit drugsgebruik van invloed was op zijn handelen.

 6,1
KNMI Berkhout – 23-03-2018

Labels

Bijgewerkt: 09-01-2021 11:59

Reacties (0)

Log in om te reageren