De 46-jarige Anja Hoek werd op zondag dood in haar woning gevonden, haar 32-jarige vriend Rutger van B. werd aangehouden. Later bleek dat hij de vrouw al twee dagen eerder tegen het hoofd had geschopt toen ze op de grond lag en haar tien keer met een mes in de hals had gestoken.
Anja Hoek werkte bij plantenkwekerij De Daglelie in Kloosterburen, als dagbesteding. Mensen die haar kenden omschreven haar als vriendelijk in sociaal.
Misschien is dat haar fataal geworden. Buurtbewoners verklaarden nog die zondag tegenover het Dagblad van het Noorden dat ze vaak 'van die types' in huis haalde.
Ze verklaarden verder dat Rutger van B. zich soms agressief gedroeg. Hij zou alcoholist zijn en kort tevoren nog een ruit bij 'de buurvrouw' hebben ingegooid.
En ze hadden gelijk: van B. had enige tijd in een verslavingskliniek in Schotland gezeten, maar was daar niet van de drank geraakt.
Integendeel.
Later, in september 2017, kwam hij in Oldeheem in Kloosterburen te wonen, waar coöperatie Klooster & Buren een vorm van beschermd wonen aanbiedt, met of zonder zorg. Rutger huurde er een kamer zonder zorg, maar werd na een week weggestuurd wegens het geven van overlast. Meer bepaald: lawaai maken.
Nadien zou hij in een café geprobeerd hebben iemand te wurgen.
Tijdens de zitting bleek nog eens dat Van B. bepaald niet van de drank was. Anja Hoek had hem die fatale dag betrapt met een fles whisky. Dat leidde tot een ruzie en de fatale schoppen en steken.
Kennelijk was de drank toen nog niet op, want Van B. bleef nog twee dagen drinken en series op Netflix kijken voordat hij de politie... Nee, zijn moeder belde.
Het Openbaar Ministerie toonde zich verbaasd over het advies van deskundigen: tbs met voorwaarden, een lichte variant van tbs. De officier van justitie vond de zware variant noodzakelijk: tbs met dwangverpleging.
En zeven jaar cel.
De rechtbank veroordeelde Van B. conform. Net als het OM geloofde de rechtbank niet in voorbedachte raad.