Gedrogeerd en vermoord. Maar door wie?

Datum
woensdag 20 december 2017
Adres
Dr. Anton Philipsstraat
Plaats
Hoogeveen

Zijn ouders vonden de 49-jarige Marcel Hoogerbrugge dood op bed in zijn woning boven een bedrijfspand op industrieterrein De Wieken.

Hij bleek te zijn vergiftigd met medicijnen. Daarna had iemand met een metalen voorwerp zijn hersens ingeslagen. 

Een deuk in het hoofdeinde van het bed toonde dat niet alle slagen raak waren geweest.

Het slachtoffer was Bosnië-veteraan. Hij woonde aanvankelijk met zijn ouders en zus in de woning, maar sinds enige tijd alleen.

Geen vrouw, geen kinderen, geen vrienden. Hoogerbrugge leefde vrijwel afgezonderd.  

Maar volgens de politie was het geen roofmoord. Eerder een persoonlijke afrekening. Ondanks het gebrek aan kandidaat-daders.

In augustus 2018 maakte ze bekend dat Hoogerbrugge vermoedelijk 'zo nu en dan' op mannenontmoetingsplaatsen kwam. Maar de politie zei er meteen bij dat ze er niet vanuit ging dat deze bezoeken direct met zijn dood te maken hadden.

Die maand ook, werd Hala E. uit Soedan aangehouden. Hoogerbrugge bleek toch iemand thuis te ontvangen. 

De vrouw was ooit met haar zoontje via Egypte als vluchteling naar Nederland gekomen en dreef in Hoogeveen een winkel in Arabische spullen. 

Tot ze naar Engeland uitweek. Kort na de moord.

Volgens politie en justitie had ze medicijnen gestolen van een kennis in Meppel die jaar zo uit het niets na jaren had bezocht, precies de hoeveelheid die in het lichaam van Hoogerbrugge was aangetroffen.

In de vaatwasser bij Hoogerbrugge thuis werden glazen aangetroffen met haar vingerafdrukken en sporen van genoemde medicijnen.

En het leek alsof E. een proefvergiftging had gedaan.

Dat wil zeggen: Hoogerbrugge sliep toen zijn vader hem op 6 december 2017 (twee weken voor zijn dood) om 17.30 uur belde - en dat verbaasde hem. Normaal sliep hij nooit op dat tijdstip. 

Hij zei tegen zijn vader: 'Dat is gek. Zou ik gedrogeerd zijn?'

Daarop stuurde hij Hala E. enkele boze mails, samen te vatten als: 'Iedere keer als jij bent geweest, is er iets geks aan de hand. Ik ben niet blij met dit soort stiekeme grappen. Wil je mijn hoofd in de war maken met rare trucjes? Me laten flippen? Hou op met je mindgames!'

En alle vijf telefoons van E. (ze had maar liefst dertien simkaarten) waren op het tijdstip van de moord uitgeschakeld. Opvallend, vonden politie en justitie.

Maar E. ontkende.

En het motief bleef onduidelijk, moest ook het OM toegeven. Toch eiste het 18 jaar. Voor moord.

Het werd 9,5 jaar. Voor doodslag. Het OM gaat in hoger beroep.

 6,5
KNMI Hoogeveen – 20-12-2017

Labels

Bijgewerkt: 26-09-2021 10:38

Reacties (0)

Log in om te reageren