Dode in de Indische buurt: Teunis Weening (72)

Datum
zondag 17 december 2017
Adres
Sumatraplantsoen
Plaats
Amsterdam

Teunis Weening (1945) raakte kort voor 6.30 uur zwaargewond in een woning aan de oostkant van het plein. Reanimatie mocht niet meer baten. Het moordmes lag nog op de stoep.

De politie heeft een verdachte aangehouden, een 45-jarige vrouw.

De steekpartij maakte een eind aan een leven aan de zelfkant. Weening werd in Groningen geboren, waar hij trouwde en kinderen kreeg. Daarna verhuisde hij naar Limburg, waar hij trouwde en kinderen kreeg. 

Zes in totaal.

In 1982 kwam hij naar Amsterdam, waar hij een zwervend bestaan leidde. Van het Huis voor Onbehuisden aan de Weesperzijde naar de dagbehandeling aan de Sarphatistraat en door naar de Poeldijkstraat, waar een vestiging van De Regenboog zit ('Woord voor woord uit de eenzaamheid').

Die enkele keer dat hij een eigen woning had, trokken de parasieten bij hem in.

Begin jaren negentig kwam hij toch weer uit de eenzaamheid: hij trouwde voor de derde keer en kreeg zijn zevende kind. 

Maar de eenzaamheid keerde terug. Zijn kinderen zag hij niet meer.

De deur van Ton - zoals hij zich noemde - was altijd open, mensen konden zo naar binnen lopen. Het licht brandde tot diep in de nacht.

Als roof het motief is geweest, dan kan de buit niet groot zijn geweest. Een paar honderd euro, een televisietoestel en een scootmobiel - dat was zijn bezit. En die scootmobiel staat nog steeds voor de deur.

Teunis Weening is het vijftiende slachtoffer van moord en doodslag in Amsterdam in 2017. In 2016 vielen 23 slachtoffers.


 2,7
KNMI Schiphol – 17-12-2017

Bijgewerkt: 21-12-17 11:27

comments powered by Disqus