15.000 euro voor een dubbele liquidatie

Datum
woensdag 20 december 2017
Adres
Rhijnauwensingel
Plaats
Rotterdam

Gilbert Henriëtta (25) en Lindomar Elisabeth (26) zaten in een witte Seat Leon toen ze kort voor 19.00 uur vanuit een donker gekleurde Audi werden beschoten. Een van de inzittenden was op slag dood, de andere werd tevergeefs gereanimeerd.

Op beelden van beveiligingscamera's is te zien dat de Audi om 18.45 uur in een parkeervak parkeerde en dat een minuut of 10 later Henriëtta (bijgenaamd Giba) en Elisabeth (Kleine) over de stoep langs de Audi naar hun witte Seat liepen en instapten. Op dat moment draaide de Audi het parkeervak uit en trok op. Ter hoogte van de Seat stopte de bestuurder en schoot de bijrijder zijn kogels.

De vluchtauto werd een paar uur later uitgebrand aangetroffen in Ridderkerk.

Beide slachtoffers zijn van Antilliaanse afkomst; volgens Gerlof Leistra (Elsevier) was tenminste een van hen lid van of betrokken bij No Limit Soldiers, de beruchte drugsbende op de Antillen (in Rotterdam wonen relatief veel Antillianen).

De schutters hadden het op Henriëtta voorzien, Elisabeth was collateral damage.

Op foto's na de schietpartij genomen is te zien de schutter in ieder geval nul rekening heeft gehouden met de mogelijkheid additionele slachtoffers te maken, onschuldigen te doden. Het portier van de Seat aan de bestuurderszijde toonde namelijk minimaal twintig kogelgaten - en dat zijn vrijwel zeker niet alle kogels afgevuurd. 

De schutter nam dus bewust het risico dat beide mannen zouden sterven. En dat passanten zouden worden geraakt.

Overigens hadden beide slachtoffers ook een vuurwapen op zak.

De politie hield eerst drie 18-jarige mannen aan. Twee van hen waren nog maar 17 op de dag van de dubbele liquidatie. 

Later werd ook een 16-jarige jongen aangehouden. Hij was nog maar 15 toen de schoten vielen en wordt verdacht van voorbereidingshandelingen.

De man die op de dag van de schietpartij al 18 was, is Rolly P. Bij hem thuis werd een kalasjnikov gevonden, het moordwapen. Hij bekende de liquidatie in opdracht te hebben uitgevoerd voor 15.000 euro. Of 30.000 euro, daarover verschillen de berichten.

Nadien belde hij zijn opdrachtgevers: 'Ik heb het gedaan.'

Wie die opdrachtgevers zijn, wilde hij niet zeggen. Wel dat hij door hen werd gedwongen de moord te plegen, op straffe van... Maar dat bleef onduidelijk.

Net als het motief van de opdrachtgevers.

Volgens deskundige is Rolly een zwakbegaafde, antisociale borderliner met een gebrekkig geweten. Hij is daarmee de zoveelste zwakbegaafde die werd ingehuurd om een liquidatie te plegen.

In april 2017 overviel Rolly nog een filiaal van Domino's Pizza, Een snelle carrière in de onderwereld, die nog sneller ten einde kwam.

Hij had toen de pech dat hij nog maar tien seconden in de zaak stond en net een greep in de kassa had gedaan toen een andere man binnenkwam die ook had bedacht dat hij Domino's wilde overvallen. Hij ontnam Rolly de buit die hij net had gemaakt...

Het Openbaar Ministerie eiste 30 jaar tegen hem. Hij kreeg er 25. 

Yassine B. kreeg 20 jaar. Hij was 17 ten tijde van de liquidatie, maar werd als volwassene berecht. Zijn rol is niet helemaal duidelijk, want zijn zaak werd wel achter gesloten deuren behandeld.

De bijrijder van Polly hoorde twee jaar en jeugd-tbs tegen zich eisen; de 15-jarige jongen 1 jaar en jeugd-tbs. Hij zou voorbereidende handelingen hebben verricht. 

 8,1
KNMI Rotterdam – 20-12-2017

Labels

Bijgewerkt: 08-01-2021 15:19

Reacties (0)

Log in om te reageren