Twee doden bij twee steekpartijen

Datum
donderdag 14 december 2017
Adres
Botsaartstraat / Joseph Postmesstraat
Plaats
Maastricht

De eerste steekpartij vond plaats rond 21.00 uur, in de Botsaartstraat in de wijk Malpertuis. Hierbij viel een dode, de 46-jarige Abbas uit Egypte. Hij werd binnen gedood en naar buiten gesleept.

Tien minuten later vond een tweede steekpartij plaats in de vlakbij gelegen Joseph Postmesstraat in de wijk Caberg. Een van de slachtoffers overleed later die avond, de 56-jarige Nabila uit SyriĆ«. 

Haar 21-jarige dochter Enas raakte gewond. Vermoedelijk zou ze ook zijn gedood als overbuurman Jack niet had ingegrepen. Maar ze is voor haar leven getekend - lichamelijk en geestelijk.

Jack raakte ook zwaargewond door messteken.

Abbas was volgens buurtbewoners een 'bullebak' die zijn vrouw en de kinderen al jaren mishandelde. 

Maar of daar het motief ligt is onwaarschijnlijk.

De dader - de 37-jarige Osama I. - was een tikkende tijdbom. Hij had al vaker mensen mishandeld en bedreigd. Nog op de dag voor de dodelijke steekpartijen. Maar toen was hij weer vrijgelaten.

Volgens een getuige zouden twee van zijn broers door Islamitische Staat (IS) zijn vermoord.

Maar Osama I. bleef zwijgen over het motief. 

Althans, hij beweerde dat Abbas zijn telefoon had vernield en dat ze ruzie hadden over drugs. En dan nog stak hij Abbas pas neer nadat die met een mes op hem afgekomen was.

Waarom Abbas dan met een mes op hem afgekomen was, wist I. niet.

Dat hij Nabila had doodgestoken, haar dochter Enas en overbuurman Jack had verwond - hij kon het zich niets eens meer herinneren.

Beweerde hij.

Was hij na de moord op Abbas niet gewoon naar de moskee gegaan?

Deskundigen en zijn advocaat achtten hem volledig ontoerekeningsvatbaar. Als de rechtbank dat oordeel overneemt wordt hij wel behandeld, maar hoeft hij niet de gevangenis in.

Het Openbaar Ministerie in ieder geval wel een gevangenisstraf: 18 jaar. 

En tbs.

De familie van de slachtoffers geloofde evenwel niet dat Osama I. gestoord was en al helemaal niet dat hij zich niets kon herinneren. De nabestaanden wilden dat de rechtbank hem levenslang geeft.

De rechtbank veroordeelde Osama I. tot 24 jaar en tbs, zes jaar meer dus dan het OM had gevraagd. Levenslang had ook gekund, als I. tenminste niet ontoerekeningsvatbaar was geoordeeld.

Sinds 2006 is de maximale tijdelijke straf voor moord 30 jaar (eventueel met tbs). Osama I. is de negende moordenaar die meer dan 20 jaar plus tbs kreeg. 

Twee moordenaars kregen 30 jaar en tbs, eentje kreeg 28 jaar en tbs, twee kregen 25 jaar en tbs, drie 24 jaar en tbs een eentje 22 jaar en tbs.

Omdat de Moordatlas enigszins verrast is door het (hoge) vonnis in de zaak Osama I. moeten we het hier even bij laten. Maar later meer.

 3
KNMI Maastricht – 14-12-2017

Bijgewerkt: 12-03-2019 14:14

Reacties (0)

Log in om te reageren