Twee doden bij twee steekpartijen

Datum
donderdag 14 december 2017
Adres
Botsaartstraat / Joseph Postmesstraat
Plaats
Maastricht

De eerste steekpartij vond plaats rond 21.00 uur, in de Botsaartstraat in de wijk Malpertuis. Hierbij viel een dode, de 46-jarige Abbas uit Egypte. Hij werd binnen gedood en naar buiten gesleept.

Tien minuten later vond een tweede steekpartij plaats in de vlakbij gelegen Joseph Postmesstraat in de wijk Caberg. Een van de slachtoffers overleed later die avond, de 56-jarige Nabila uit Syrië. 

Haar 21-jarige dochter Enas raakte gewond. Vermoedelijk zou ze ook zijn gedood als overbuurman Jack niet had ingegrepen. Maar ze is voor haar leven getekend - lichamelijk en geestelijk.

Jack raakte ook zwaargewond door messteken.

Abbas was volgens buurtbewoners een 'bullebak' die zijn vrouw en de kinderen al jaren mishandelde. 

Maar of daar het motief ligt is onwaarschijnlijk.

De dader - de 37-jarige Osama I. - was een tikkende tijdbom. Hij had al vaker mensen mishandeld en bedreigd. Nog op de dag voor de dodelijke steekpartijen. Maar toen was hij weer vrijgelaten.

Volgens een getuige zouden twee van zijn broers door Islamitische Staat (IS) zijn vermoord.

Maar Osama I. bleef zwijgen over het motief. 

Althans, hij beweerde dat Abbas zijn telefoon had vernield en dat ze ruzie hadden over drugs. En dan nog stak hij Abbas pas neer nadat die met een mes op hem afgekomen was.

Waarom Abbas dan met een mes op hem afgekomen was, wist I. niet.

Dat hij Nabila had doodgestoken, haar dochter Enas en overbuurman Jack had verwond - hij kon het zich niets eens meer herinneren.

Beweerde hij.

Was hij na de moord op Abbas niet gewoon naar de moskee gegaan?

Hoewel deskundigen (en zijn advocaat) I. volledig ontoerekeningsvatbaar oordeelden, eiste het Openbaar Ministerie toch een gevangenisstraf. Zelfs eentje van 18 jaar. 

En tbs.

De nabestaanden van de slachtoffers geloofden niet dat Osama I. gestoord was en al helemaal niet dat hij zich niets kon herinneren. Zij wilden dam ook dat de rechtbank hem levenslang zou geven.

De rechtbank veroordeelde Osama I. uiteindelijk tot 24 jaar en tbs. Zes jaar meer dus dan het OM had gevraagd, maar geen levenslang. 

Levenslang had wel gekund, meldde de rechtbank. Als I. niet verminderd toerekeningsvatbaar was geoordeeld.

In hoger beroep eiste het OM bevestiging van het vonnis: 24 jaar en tbs. 

Het werd 18 jaar + tbs. Volgens het hof had de rechtbank te weinig rekening gehouden met de psychose waarin I. verkeerde. 

 3
KNMI Maastricht – 14-12-2017

Bijgewerkt: 08-01-2021 15:38

Reacties (0)

Log in om te reageren