Anne Faber, vermoord door een onbehandelde psychiatrisch patiënt

Datum
vrijdag 29 september 2017
Adres
Nulderpad
Plaats
Zeewolde

Anne Faber begon om 17.00 uur aan een fietstocht, zoals ze vaker fietstochten maakte.

Om 1815 uur stuurde ze een berichtje naar haar vriend in Amsterdam met de mededeling dat ze in Hollandsche Rading was.

Om 18.50 uur volgde een selfie, gemaakt op de kruising van de Hilversumsestraatweg met de Amsterdamsestraatweg.

Haar vriend vriend stuurde haar vervolgens een bericht, maar dat opende ze niet. Sindsdien is er geen contact meer met haar geweest.

Die avond schakelde haar familie de politie in. De volgende dag - 30 september - kwam Anne Faber een afspraak in Amsterdam niet na.

In de dagen daarna werden in Huis ter Heide haar jas, haar fiets (in een vijver) en haar rugzak (in het Blookerpark) gevonden.

Sommige journalisten wezen de bezoekers van hun websites meteen op het nabijgelegen asielzoekerscentrum, maar verstomden toen de 27-jarige Michael P. werd aangehouden, die op de forensisch psychiatrische afdeling van kliniek Aventurijn in Den Dolder verbleef.

P. zat daar nadat hij in 2010 twee tieners op zeer gewelddadige had verkracht: vaginaal en anaal. Daarbij hield hij een vuurwapen op ze gericht.

Toen, tijdens de zitting, toonde hij geen enkel berouw. Hij was zelfs trots op die verkrachtingen. Een droom was uitgekomen, zei hij.

De rechtbank veroordeelde hem tot 16 jaar cel na een eis van 15 jaar. Vooral de bruutheid waarmee P. te werk was gegaan, speelde bij de hoogte van de straf een belangrijke rol.

Maar Michael P. vond die straf te hoog en ging in hoger beroep. En ook het Openbaar Ministerie vond die straf kennelijk ineens ook te hoog. Het eiste in hoger beroep 9 jaar, 6 haar minder dan het OM bij de rechtbank had geëist.

Dat vond het hof weer te laag en veroordeelde P. uiteindelijk tot 11 jaar cel.

Omdat P. had geweigerd zich te laten onderzoeken kon hem geen tbs worden opgelegd. Althans, de rechters legden hem geen tbs op.

Maar de straf was dus wel tot twee keer toe hoger dan het OM had geëist.

Sinds 2016 zat P. in Aventurijn, waar men werkte aan zijn resocialisatie: zijn terugkeer in de maatschappij. Hij had er een baantje in de groendienst en hoefde zich pas 's avonds te melden.

De Telegraaf wist te melden dat P. in de kliniek een seksuele relatie had met een medewerkster van de inrichting en dat hij een medebewoonster zwanger had gemaakt.

Uiteindelijk bleek dat P. de dag dat Anne Faber verdween vrij had omdat zijn moeder jarig was.

Op 12 oktober had de politie een reden om op een bepaalde plek in de Flevopolder te zoeken, ten zuiden van Zeewolde en ver van de vindplaats van jas, fiets en rugzak. Vermoedelijk de beketenis van P.

Een van de scenario's die de politie onderzoekt is dat P. de wagen van zijn moeder heeft gebruikt om het lichaam te vervoeren.

Inmiddels heeft P. een volledige bekentenis afgelegd. Hij verkrachtte en vermoordde Faber op de dag dat ze verdween.


Slachtoffers

NaamAnne Faber
Geboren
Overleden29 sep. 2017

Bijgewerkt: 10-01-18 11:42

comments powered by Disqus