Wie maakte dat gapend gat?

Datum
zondag 9 juli 2017
Adres
Fogelsang
Plaats
De Westereen

Tjeerd van Seggeren (37) uit Kollumerzwaag werd 's ochtends gevonden door een man die zijn hond uitliet.

Van Seggeren lag in een weiland vlak bij de kruising van de Fogelsang en de Bûterwei, aan de rand van het dorp De Westereen. Eerst dacht de voorbijganger dat Van Segeren zijn roes uitsliep, maar het slachtoffer had een gapend gat in zijn achterhoofd.

Volgens de politie lag Van Seggeren niet op de plek waar hij vermoord werd. Ook de hondeneigenaar dacht dat: 'Hy lei op in plak dêr’t normaal net ien komt. Soest hast tinke dat hy der hinne brocht is.'

Van Seggeren - getrouwd met een Duitse, drie kinderen - was die avond met anderen naar het muziekfestival Freeze Forze Beach Fest in Westereen gegaan. Nadat hij tegen 2.00 uur weer was vertrokken, had niemand hem meer gezien.

Ook was niet duidelijk of hij alleen vertrok.

In het weiland lag zijn portemonnee. Vermoedelijk ook zijn telefoon. Een omwonende had die nacht vaag een telefoon horen overgaan. Iemand had hem een paar keer geprobeerd te bellen.

Later werd zijn echtgenote Jessica B. aangehouden en een bedrijfspand doorzocht. Daarbij werd een auto in beslag genomen. In die wagen werden blauwe deeltjes gevonden die ook op het achterhoofd van Van Seggeren waren aangetroffen.

En Google Timeline toonde aan dat de telefoon van de vrouw zich op maximaal 24 meter van Van Seggeren bevond toen hij overleed.

Ze had bovendien op Google gezocht op de termen: 'insuline' en 'trinken' (ze was tenslotte Duitse).

Justitie hield vanaf het begin de mogelijkheid open dat ze een handlanger had, omdat zij qua postuur niet in staat zou zijn geweest het allemaal alleen gedaan te hebben.

En justitie had ook iemand op het oog: de broer van haar vader. Maar die overleed voordat hij vervolgd kon worden.

Het OM eiste 20 jaar tegen Jessica, op basis van getuigenverklaringen en tegenstrijdigheden in haar eigen verklaringen.

Dat was een niet heel sterke basis. Technisch bewijs ontbrak.

Het OM vond die 20 jaar terecht vanwege 'de doortraptheid, tijd en voorbereiding die geïnvesteerd is om een mensenleven te vernietigen.' Jessica zou het slachtoffer met de belofte van seks het weiland ingelokt hebben om het daar te kunnen (laten) doden.

Het motief? Een slecht huwelijk en ze had geld nodig voor plastische chirurgie. De twee hadden een levensverzekering op elkaar afgesloten.

De rechtbank veroordeelde Jessica conform, met dien verstande dat de rechtbank niet bewezen achtte dat de moord in vereniging was gepleegd, dus met - of zelfs door - de broer van haar vader. Daar waren volgens de rechtbank wel aanwijzingen voor, maar het bewijs ontbrak.

In hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie weer 20 jaar. De rechtbank veroordeeld Jessica conform.

Volgens haar advocaat is de kans groot dat ze in cassatie gaat, die loopt zelfs 'richting de 100 procent'. 'Jessica zal alles aangrijpen om haar onschuld te bewijzen.'

Daar had hij gelijk in.

Maar in september 2022 bevestigde de Hoge Raad het vonnis van het gerechtshof.

 16,6
KNMI Leeuwarden – 09-07-2017

Labels

Bijgewerkt: 20-09-2022 13:50

Reacties (0)

Log in om te reageren