Man met gapend gat in zijn achterhoofd

Datum
zaterdag 8 juli 2017
Adres
Fogelsang
Plaats
De Westereen

Tjeerd van Seggeren (37) uit Kollumerzwaag werd 's ochtends gevonden door een man die zijn hond uitliep. Aanvankelijk ging de politie uit van doodslag of moord, later opperde ze dat het slachtoffer mogelijk werd aangereden (en dat de bestuurder was doorgereden).

Inmiddels gaat ze weer uit van doodslag of moord.

Van Seggeren lag in een weiland vlak bij de kruising van de Fogelsang en de Bûterwei, aan de rand van het dorp De Westereen. Eerst dacht de voorbijganger dat Van Segeren zijn roes uitsliep, maar het slachtoffer had een gapend gat in zijn achterhoofd.

Volgens de politie lag Van Seggeren niet op de plek waar hij vermoord werd. Ook de hondeneigenaar dacht dat: 'Hy lei op in plak dêr’t normaal net ien komt. Soest hast tinke dat hy der hinne brocht is.'

Van Seggeren - getrouwd, drie kinderen - was die avond met anderen naar het muziekfestival Freeze Forze Beach Fest in Westereen gegaan. Nadat hij tegen 2.00 uur weer was vertrokken, had niemand hem meer gezien.

Ook is niet duidelijk of hij alleen vertrok.

In het weiland lag zijn portemonnee. Vermoedelijk ook zijn telefoon. Een omwonende had die nacht vaag een telefoon horen overgaan. Iemand heeft hem een paar keer geprobeerd te bellen.

Later werd zijn (Duitse) echtgenote aangehouden en een bedrijfspand doorzocht. Daarbij werd een auto in beslag genomen. In die wagen werden blauwe deeltjes gevonden die ook op het achterhoofd van Van Seggeren waren aangetroffen.

En Google Timeline toonde aan dat de telefoon van de vrouw zich op maximaal 24 meter van Van Seggeren bevond toen hij overleed.

Ze had op Google verder gezocht op de termen: 'insuline' en 'trinken' (ze was tenslotte Duitse).

Justitie houdt de mogelijkheid open dat ze een handlanger had.

En dat bleek nog eens in januari 2019, toen een Duitse ex-vriend van de weduwe Van Seggeren werd aanhouden. De man was al eens opgepakt en had toen als alibi een bruiloft in Duitsland opgegeven. Maar die bleek al zes weken voor de moord voltrokken te zijn.

Wordt dus vervolgd.

In zoverre... dat de man in maart 2019 weer werd vrijgelaten. 'Verdachte weilandmoord nu alweer vrij,' kopte De Telegraaf. Kennelijk vonden ze dat daar aan de Basisweg veel te snel.

En toch was het alleen Jessica die terechtstond. Het OM eiste 20 jaar tegen haar, op basis van getuigenverklaringen en tegenstrijdigheden in haar eigen verklaringen.

Dat is een niet heel sterke basis. Technisch bewijs ontbreekt. Bovendien: de moord moet door twee mensen zijn gepleegd. Wie is de tweede? Toch haar Duitse ex-vriend.

Maar het OM vindt die 20 jaar terecht vanwege 'de doortraptheid, tijd en voorbereiding die geïnvesteerd is om een mensenleven te vernietigen.' Jessica zou het slachtoffer met de belofte van seks het weiland ingelokt hebben om het daar te kunnen (laten) doden.

De rechtbank veroordeelde Jessica conform, met dien verstande dat de rechtbank niet bewezen achtte dat de moord in vereniging was gepleegd. Daar waren wel aanwijzingen voor, maar het bewijs was niet verkregen.


 16,5
KNMI Leeuwarden – 08-07-2017

Bijgewerkt: 11-07-19 16:51

Reacties (0)

Log in om te reageren