Seks, fiets - maar geen lijk

Datum
woensdag 8 maart 2017
Adres
Geldershoofd
Plaats
Amsterdam

Waar is Sabrina Oosterbeek?

De recherche vreest dat de vrouw niet meer leeft; mogelijk is ze door een misdrijf om het leven is gekomen. Ze was aan harddrugs verslaafd en werd voor het laatst levend gezien op 8 maart 2017.

De 30-jarige Sabrina Oosterbeek had borderline, een persoonlijkheidsstoornis die zich uit door stemmingswisselingen. Het ene moment lief of grappig, het andere boos of agressief.

In haar jeugd kreeg ze een aantal traumatische gebeurtenissen te verwerken. Na de basisschool ging het mis. Ze kreeg verkeerde vrienden en vanaf haar 14de jaar blowde ze. Sinds haar 17de gebruikte ze harddrugs.

Toen ze verdween woonde ze in flat Geldershoofd in Amsterdam-Zuidoost. In de nacht van dinsdag 7 op woensdag 8 maart 2017 verliet ze om ongeveer 2.45 uur haar woning. Ze had een afspraak, zei ze tegen haar vriend S. 

Met wie ze een afspraak had, zei ze niet (althans volgens S.). Wel dat ze haar fiets ging verkopen. We zien haar hier in de lift van haar flat op weg naar die afspraak:

Die politie hield een 44-jarige man aan: Sjonny W., opgeleid tot kok en thans huisschilder. De man wordt ook verdacht van de moord op twee andere vrouwen, Monique Roossien uit Groningen (in 2003) en de Roemeense Mirela Mos (in 2004).

W. bekende alle drie de vrouwen te hebben gekend en met alle drie seks te hebben gehad.

Sterker: hij had seks met Sabrina Oosterbeek op de avond waarop ze verdween en kocht toen bovendien een fiets van haar. Maar door de drugs kon hij zich niet herinneren wat er met die fiets was gebeurd.

En met haar.

Probleem voor het Openbaar Ministerie in dit soort zaken: iemand die seks heeft met een straatprostituee heeft vaak seks met verschillende straatprostituees. Dus dat in alle drie de zaken sporen van W. zijn aangetroffen, zegt niet zoveel.

De politie heeft uiteraard de woning van W. helemaal binnenstebuiten gekeerd, maar geen sporen gevonden van een incident (een worsteling, bijvoorbeeld) dat de dood van Oosterbeek tot gevolg zou kunnen hebben gehad.

Getuigen wijzen ook niet naar W., wel naar vriend S. en een van haar dealer: Jerry (zo noemde hij zich). Tips leidden ook niet naar hem. 

Althans: volgens zijn advocaat.

Bovendien was Oosterbeek als eens gegijzeld en later mishandel omdat ze haar drugsschulden niet afloste.

Wie waren die schuldeisers?

En wie was de Zuid-Afrikaan met wie Oosterbeek volgens een getuige een afspraak had?

Ondanks deze vragen eiste het Openbaar Ministerie 20 jaar en tbs tegen Sjonny. 

De rechtbank zag echter alleen voldoende bewijs in de zaak Mirela Mos en veroordeelde hem in haar zaak tot 14,5 jaar. 

Plus tbs met dwangverpleging.

Van de moorden op Sabrina Oosterbeek en Monique Roossien sprak de rechtbank W. vrij.

Intussen blijft de politie zoeken naar Sabrina Oosterbeek. In haar zaak ligt nog steeds een beloning van 10.000 euro te wachten voor de gouden tip.

In hoger beroep eiste het OM opnieuw 20 jaar en tbs met dwangverpleging voor de drie moorden. Dat wil zeggen: 20 jaar minus 28 dagen, een oude straf die in mindering moest worden gebracht.

Het hof achtte Sjonny W. niet alleen schuldig aan de moord op Mirela Mos, maar ook voor die op Monique Roossien. 

En hield hem verantwoordelijk voor de verdwijning en dood van Sabrina Oosterbeek.

W. kreeg 19 jaar en 11 maanden plus tbs met dwangverpleging.

 5,9
KNMI Schiphol – 08-03-2017

Bijgewerkt: 10-11-2021 11:17

Reacties (0)

Log in om te reageren