In stukken gesneden in vuilniszakken

Datum
zondag 7 november 2004
Adres
Wamelstraat
Plaats
Amsterdam

De Roemeense straatprostituee Mirela Mos werd op 15 november in stukken gesneden en verpakt in vuilniszakken gevonden door een medewerker van de milieudienst: de zakken waren vroegtijdig aangeboden en dus had hij ze geopend.

Drie dagen later konden de kranten haar identiteit melden.

De 30-jarige vrouw was een bekende van de politie. Ze was verslaafd aan harddrugs en pendelde met haar broer tussen Roemenië en Amsterdam omdat ze geen verblijfsvergunning kreeg en was sinds 7 november niet meer gezien.

7 november was een zondag. De vrijdag ervoor had ze in de Rijnstraat een bekende bezocht. Vermoedelijk bleef ze daar slapen.

Later bezocht ze een oom in West en het Spreeuwenpark in Noord. Haar blauwe Daewoo Kalos met Roemeens kenteken werd in de Johan Coussetstraat in Diemen teruggevonden.

Bij haar lijk werden enkele sieraden en haar spijkerbroek gevonden.

Die vuilniszakken stonden er vermoedelijk sinds 10 november, dus heeft Mirela Mos misschien drie dagen ergens in een woning gelegen. Mogelijk de woning van Sjonny W.

Althans, deze huisschilder (in 1972 als Sjonny Spaan geboren te Emmerich am Rhein, Duitsland) werd in 2017 aangehouden voor de verdwijning van Sabrina Oosterbeek. Oosterbeek was net als Mos verslaafd aan harddrugs en verdween op 7 maart 2017. Haar lichaam is nog niet teruggevonden, maar de politie gaat ervan uit dat ze niet meer leeft.

Op de knoop van een van de vuilniszakken waarin de stoffelijke overschotten van Mos waren gedumpt, zat dna van de huisschilder. Maar officieel werd hij in deze zaak niet als verdachte aangemerkt, want - zo verklaarde de man: hij kende haar. En ja, hij had regelmatig seks met haar gehad. Dus was het niet verwonderlijk dat zijn dna op haar was aangetroffen.

Bovendien: er werd dna van verschillende personen gevonden.

Hoe verdacht is het dan dat hij ook Sabrina Oosterbeek kende? Als je contact met één straatprostituee hebt, heb je ongetwijfeld met meer straatprostituees contact.

Daar staat dan weer tegenover dat getuigen hebben verklaard dat na de moord op Mirela Mos W. het tapijt in zijn slaapkamer had vervangen en dat een wand in zijn badkamer rood was geschilderd, in een bepaald opzicht een goede schutkleur. En buren hadden vuilniszakken zien staan op zijn balkon en hem later met vuilniszakken zien sjouwen. En die stonken.

En hij bekende in 2017 dat hij ook seks had gehad met Sabrina Oosterbeek en dat hij op de avond van haar verdwijning een fiets van haar had gekocht.

In 2019 werd Sjonny W. vervolgd. Niet alleen voor de moord op Mirela Mos, maar ook voor die op Sabrina Oosterbeek. En voor de moord op nog een derde prostituee: Monique Roossien. 

Het Openbaar Ministerie eiste in deze drie zaken in totaal 20 jaar en tbs.

De rechtbank veroordeeld Sjonny W., maar alleen in de zaak-Mirela Mos - en veroordeelde hem tot 14 jaar en 5 maanden voor doodslag. En tbs met dwangverpleging. 

In de zaken Sabrina Oosterbeek en Monique Roossien sprak de rechtbank hem vrij.

Voor de gouden tip in de zaak Oosterbeek is overigens nog steeds 10.000 euro uitgeloofd.


 8,7
KNMI Schiphol – 07-11-2004

Bijgewerkt: 05-08-2019 13:15

Reacties (0)

Log in om te reageren