Psychotische zoon steekt moeder dood

Datum
donderdag 22 juni 2017
Adres
Bereklauw
Plaats
Leeuwarden

De 59-jarige Ypie werd doodgestoken door haar zoon Faoud (31), een vrachtwagenchauffeur die ruim drie jaar geleden zijn baan opzegde. Haar echtgenote Hassan (61) raakte zwaargewonde.

De steekpartij vond plaats aan het begin van de middag. Een van de buren hoorde geschreeuw en gerinkel van glas. Toen hij ging kijken trof hij de vrouw aan. ”We lopen daar heen en ik zie die vrouw daar liggen, helemaal bebloed, haar hals helemaal open.'

De Leeuwarder Courant sprak een andere getuige: 'Hun zoon stond in de tuin. "Hij schreeuwde: help me, help me".' Daardoor leek het alsof de vader de dader was.

Volgens zijn vrienden ging het bergafwaarts met Faoud sinds hij was gestopt met werken. Hij ging wiet roken en werd psychotisch. Ze wilden hem laten opnemen en hij werd opgenomen.

Een dag voor de steekpartij kwam hij weer thuis.

Eind augustus 2017 werd besloten de verdachte zes weken te onderzoeken in het Pieter Baan Centrum om te bepalen aan welke psychische aandoening hij op het fatale moment leed.

Het Openbaar Ministerie noemde de verdachte een 'psychisch ernstig ziek persoon' bij wie sprake was van psychoses, schizofrenie en paranoïde grootheidswaan. 

Psychiaters achtten hem volledig ontoerekeningsvatbaar. 

Het Openbaar Ministerie eiste daarom geen gevangenisstraf, wel tbs met dwangverpleging. Voor doodslag, want van voorbedachte raad was volgens het OM geen sprake.

De rechtbank oordeelde conform.

 20,4
KNMI Leeuwarden – 22-06-2017

Labels

Bijgewerkt: 08-01-2021 12:10

Reacties (0)

Log in om te reageren