Op social media aangekondigd

Datum
donderdag 1 juni 2017
Adres
De Kronkels
Plaats
Bunschoten

De 14-jarige Savannah Dekker verdween op 1 juni en werd op 4 juni gevonden in een sloot lang industrie- en sportcomplex De Kronkels vlak bij de kruising met de Lorentzlaan.

De politie hield de 16-jarige Angelo S. uit Den Bosch aan. De twee kenden elkaar via social media. De jongen - zo meldde het Algemeen Dagblad - ging al sinds augustus 2016 niet meer naar school; hij volgde een vmbo-opleiding aan het Van Maerlant in Den Bosch. 

En dat hij een paar dagen na de moord op Savannah door de kinderrechter uit huis werd geplaatst, in een procedure die al langer liep en dus niets met de moord te maken heeft. 

Hij houdt van treinen, gamen en zocht op diverse chatsites - Omegle, Hot or Not en andere - contact met meisjes. Die hem soms naaktfoto's van zichzelf.

Savannah werd gevonden kort nadat 700 inwoners van Bunschoten en de rest van het land een particuliere zoekactie naar het meisje waren begonnen, maar niet door hen. Een toevallige passant vond haar.

Ze was die dag op weg naar een schoolvriendin om met nog meer schoolgenootjes aan een studieopdracht te werken, althans: dat had ze thuis verteld. Maar kwam daar nooit aan.

Op de dag van haar verdwijning werd wel haar zwarte fiets van het merk Cortina teruggevonden, afgesloten geparkeerd tegen een boom bij een bushalte in de Monseigneur van de Weteringstraat in Hoogland, ten zuiden van Bunschoten. Dat is vlak bij de vindplaats van het lichaam.

Een parkeerplaats langs de A1 tussen Amersfoort en Baarn werd nog op de dag van de vondst onderzocht, maar het vermoedelijk kwam de verdachte met de trein.

Overigens heeft het Nederlands Forensisch Instituut niet kunnen vaststellen dat Savannah door een misdrijf om het leven is gekomen. Wel dat de slakken in het haar van Savannah en de jaszak van S. uit dezelfde sloot kwamen.

Het Openbaar Ministerie eist 2 jaar jeugddetentie en 2 jaar jeugd-tbs. In die eis zit ook de diefstal van de fiets van Savannah, haar ID en haar bankpas. Plus heling. Volgens het OM heeft S. het meisje met voorbedachte raad gedood. Moord, dus.

De rechtbank veroordeelde Angelo S. conform. 

Alleen niet voor moord, maar voor doodslag. S. had dan wel op social media aangekondigd Savannah wat aan te doen, maar dat hoeft volgens de rechtbank bij jeugdigen nog geen voorbedachte raad op te leveren.

Een dag nadat Savannah Dekker was verdwenen, verdween de eveneens 14-jarige Romy Nieuwburg, zo'n 20 kilometer verderop in Achterveld. Haar levenloze lichaam werd nog diezelfde dag (2 juni ) gevonden.

Even dacht Nederland dat een seriemoordenaar actief was.

In mei 2023 werd de jeugd-tbs van Angelo verlengd omdat er nog te weinig voortgang behaald is.

Op enkele vlakken was een 'voorzichtig positieve ontwikkeling' laat zien.

'Maar ook dat het zetten van behandelstappen erg veel tijd in beslag neemt en dat het recidiverisico nog altijd hoog is.

Er moet nog veel gebeuren voordat deze man geen bedreiging meer vormt voor de veiligheid van anderen en de algemene veiligheid van de maatschappij.'

 16,6
KNMI De Bilt – 01-06-2017

Labels

Bijgewerkt: 26-05-2023 14:50

Reacties (0)

Log in om te reageren