Hadiyatou liet haar man vermoorden

Datum
woensdag 31 mei 2017
Adres
Koempel
Plaats
Landgraaf

De 39-jarige Bobo Jalloh werd die nacht tegen 1.45 uur gebeld en liep naar buiten. Even later kwam hij weer binnen, maar niet alleen: twee mannen vergezelden hem.

Die stuurden de vrouw van Jalloh naar boven, waar zij zag dat de bezoekers handboeien en tie wraps bij zich hadden en plotseling zonder directe aanleiding (althans voor zover toen bekend) met een mes op het bovenlichaam van Jalloh instaken. 

Hij stierf ter plaatse.

Zijn vrouw bleef ongedeerd, net als de drie kinderen van het stel. Zij lagen boven te slapen.

De overvallers vluchtten via de achterkant van de woning. In Opsporing Verzocht werden ze als volgt beschreven:

'Beide daders hebben een licht getinte huidskleur en een breed postuur. Een van hen heeft een kuiltje in zijn kin en de ander heeft een tatoeage in zijn nek van vermoedelijk een Arabisch symbool. Allebei droegen handschoenen en een camouflagejas of bomberjack.'

Volgens Opsporing Verzocht hadden de mannen 'een koffer bij zich met daarin zakjes met wit poeder, mogelijk drugs. Maar daarvan zijn geen sporen aangetroffen.'

Ze namen de smartphone van Jalloh (een Samsung Galaxy A5), zijn identiteitskaart en een bankpas mee. De spullen werden niet teruggevonden.

Een getuige zag rond het tijdstip van de overval een blauwe Ford Focus stationwagen met draaiende motor in de buurt staan, mogelijk de vluchtauto.

Na ruim een jaar kon de politie drie verdachten aanhouden, mannen uit Geleen, Brunssum en Landgraaf.

Tijdens de zitting werd duidelijk dat op een tie wrap dna was gevonden van Dave G., de man uit Geleen en een bekende van de politie. Hij was al eens veroordeeld voor poging tot moord.

Via hem was de recherche bij Hans R. en Hub M. gekomen. 

En bij de vrouw van het slachtoffer, Hadiyatou D. Want volgens het Openbaar Ministerie had zij met Hans R. over haar huwelijksproblemen gesproken. Haar echtgenoot Jalloh zou haar en de kinderen stelselmatig hebben mishandeld.

Waar of niet, Hans R. zou dat probleem wel even oplossen. Tegen betaling, uiteraard. Hij schakelde M. in. 

R. vertelde hem dat Jalloh een pedofiel was die een zoon naar Islamitische Staat wilde sturen en een dochter wilde uithuwelijken.

Hans R. ging zelf niet mee. Hij stuurde Hub M., die op zijn beurt Dave G. meenam. M. kende G. nog uit de gevangenis. 

De politie ook...

Het OM eiste 18 jaar tegen Hub M. en 24 jaar tegen Dave G. Die zes jaar extra had G. te danken aan zijn strafblad, die poging tot moord. 

Ook Hadiyatou hoorde 18 jaar tegen zich eisen, als opdrachtgeefster. 

Hans R. 6 jaar. Hij was er tenslotte niet bij geweest en kon volhouden dat Jalloh alleen een lesje zou worden geleerd (in de zin: het was de bedoeling dat alleen zijn botten zouden worden gebroken. Alleen. Maar dan wel alle...).

De rechtbank gaf Hadiyatou 19,5 jaar (dus 1,5 jaar meer dan de eis), Dave G. 21,5 jaar en Hub M. 17,5 jaar.

Hans R. kreeg 40 maanden.

Overigens verklaarde de oudste dochter van het slachtoffer tijdens de rechtszaak: 'Mijn vader was geen goed persoon, maar hij was wel mijn vader. En ik weet zeker dat hij nog een goed persoon had kunnen worden.'

De beschuldigingen over pedofiele, Islamitische Staat en uithuwelijken bleken dan weer niet waar te zijn. Althans, daar zijn geen bewijzen voor gevonden.

Ook het hof was het eens met de kop boven dit stuk: 19 jaar en 6 maanden voor Hadiyatou.

Maar Hans R. werd vrijgesproken.

Hub M. en Dave G. waren niet in hoger beroep gegaan.

 18
KNMI Maastricht – 31-05-2017

Labels

Bijgewerkt: 22-12-2022 13:50

Reacties (0)

Log in om te reageren