Over vier dagen zou hij afkicken

Datum
vrijdag 26 mei 2017
Adres
Koningsplein
Plaats
Maastricht

Jack Koker (55) werd op 30 mei in zijn woning op de vijfde verdieping gevonden nadat zijn vader de politie had gewaarschuwd omdat hij al een paar dagen niets van zijn zoon had vernomen. Hij bleek door messteken om het leven te zijn gebracht, al op 26 mei.

De huismeester had in die avond en in de volgende nacht veel lawaai gehoord.

Buurtbewoners vertelden De Telegraaf dat het slachtoffer een crimineel was en zijn dood een kwestie van tijd. Er kwam onguur volk over de vloer.

In ieder geval kwamen de 22-jarige Griek Moussa O, zijn Griekse vriendin Ipek A. en ene D.H. (41) er.

Die avond hadden ze cocaïne gebruikt. De problemen ontstonden toen moest worden afgerekend met de leverancier van het spul: Jack Koker.

Mousa O. zou het slachtoffer op zijn hoofd hebben geslagen, H. hem met een mes hebben gestoken. 

Althans, dat was scenario 1. Maar H. werd vervolgens vrijgelaten. Hij had weliswaar iets uit de woning meegenomen dat niet van hem was, maar hij was niet de dader. 

Vervolgens dacht Justitie dat de rol van de vriendin van O. groter was dan aanvankelijk werd aangenomen. Dat was scenario 5 (de tussenliggende slaan we even over). 

Kort daarop bekende Mousa O. de moord in een brief aan haar alsnog. Hij schreef de brief toen ze beiden in de gevangenis zaten. De vriendin werd daarop weer vrijgelaten.

Moussa O. werkte als ijzervlechter tijdelijk in Maastricht, zo bleek tijdens de zitting. Genoemde D.H. bracht hem en zijn vriendin in contact met Jack Koker, als de man die drugs kon leveren.

O. kocht eerst voor 20 euro cocaïne en vervolgens voor nog eens 30 euro. Maar hij moest 65 euro afrekenen, want H. had ook gebruikt. 

Maar hij werd pas boos toen Koker het verschil - 15 euro - wilde kwijtschelden in ruil voor seks met zijn vriendin.

Dat althans, verklaart O. nu. Scenario 6.

En het was Koker die een mes pakte en hem wilde steken. Hij pakte het hem af.

Het Openbaar Ministerie geloofde er bitter weinig van en eiste 10 jaar. De rechtbank geloofde er ook heel weinig van en veroordeelde O. tot twaalf jaar. Twee jaar extra omdat hij had geprobeerd een ander voor de moord te laten opdraaien. 

Zijn vriendin en D.H. werden vrijgesproken, omdat ze op het moment van de moord niet in de woning waren.


 20,6
KNMI Maastricht – 26-05-2017

Labels

Bijgewerkt: 08-01-2021 15:46

Reacties (0)

Log in om te reageren