Waarom moest Ralfie dood?

Datum
vrijdag 31 maart 2017
Adres
Stieltjeskanaal
Plaats
Coevorden

Ralf Meinema lag in de kofferbak van zijn eigen auto: een oud model Mercedes Benz; de wagen lag half in het kanaal, met de kofferbak nog op de wal.

Waarschijnlijk hoopten degenen die de auto in het water hebben geduwd dat de wagen geheel onder het oppervlak zou verdwijnen, maar die oude Mercedessen hebben een nogal diepe kofferbak, waardoor de wagen in de knik tussen de schuine wal en het vlakke kanaal bleef steken.

Een politiewoordvoerder sprak aanvankelijk alleen het vermoeden uit dat het om Meinema ging: het lichaam verkeerde in dusdanige staat dat op basis van uiterlijke kenmerken de identiteit nog niet met zekerheid is vast te stellen' - wat duidde op verminking.

Bijna een jaar later hield de politie een 24-jarige verdachte aan, en weer later diens neef Hans O. (39). Beiden werden weer vrijgelaten, maar O. - hij woonde op het woonwagenkamp in Emmen - bleef verdachte.

In september 2020 werd ook de 28-jarige Kenny B. uit Kalzienaveen aangehouden. Hij was een kennis van een vriend van Meinema.

En op 5 oktober 2020 meldde de krant dat ook Hans O. weer in hechtenis was genomen.

Volgens het Dagblad van het Noorden heeft B. een aantekening op zijn strafblad: 'B. is in 2012 veroordeeld voor het slaan en schoppen van een medebezoeker van een zuipkeet in Klazienaveen. Hij kreeg 180 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf.'

Zijn broer Johnno was toen ook van de partij.

In november 2020 werd Kenny B. weer vrijgelaten; het voorarrest van Hans O. was toen net met drie maanden verlengd.

Meinema woonde tot een jaar voor zijn dood in Nieuw-Dordrecht, maar had een huis in Klazienaveen gekocht. Hij was donderdagavond om 18.00 uur nog gezien en werd de volgende ochtend gevonden. Vermoedelijk werd hij donderdagavond vermoord.

Zijn telefoon straalde het laatst een mast aan in de wijk Rietlanden, waar het woonwagenkamp ligt waar O. woonde.

Geen buurtgenoot van 'Ralfie' Meinema kon iets negatiefs over hem verklaren. Het was een ondeugende, maar aardige jongen.

De Telegraaf stelde daar tegenover dat Meinema in 2016 een 'peperdure' kraan voor grondverzet had gestolen. Het werktuig kon worden getraceerd omdat er een gps-zender in was aangebracht.

De eigenaar van die kraan werd na de vondst van Meinema bedreigd, waarop de politie zich genoodzaakt zag via Twitter te melden dat de man niets met de moord te maken had.

Of zijn dood een liquidatie in het criminele milieu is (zoals hier en daar gesuggereerd) moet nog blijken. Maar volgens (weer) De Telegraaf zou Meinema andermans wiet prematuur hebben geoogst. Althans, zo voegde de krant eraan toe: zo fluisterde men in het dorp.

Maar later meldde De Telegraaf ineens dat Meinema geen criminele antecedenten had.

Tijdens een pro forma-zitting werd duidelijk dat dna van Hans O. op of in de broekzak van Meinema zat en dat O. contact met Meinema had via een prepaid telefoon waarmee hij geen contact had met anderen.

Voor de gelegenheid aangeschaft? Maar welke?

En van Kenny B. werd dna op het lichaam van Meinema aangetroffen. Niet ongunstig voor een advocaat...

Het was eerste moord in de gemeente Coevorden sinds 2010.

Op 23 april 2009 stak de 27-jarige Rieke zijn 34-jarige neef Henk Hendriks dood in een woning aan de Secretaris Lammertstraat in de wijk Binnenvree.

Neef Henk had een opmerking over de vriendin van de dader gemaakt en - zoals Rieke later verklaarde: 'Ik kan heel weinig over mijn vrouwtje hebben.' Hij had neef Henk bovendien twee maal gewaarschuwd, maar die had niet willen inbinden.

Zijn gevangenisstraf heeft Rieke er al op zitten, maar hij kreeg ook tbs.

 14,8
KNMI Hoogeveen – 31-03-2017

Labels

Bijgewerkt: 12-01-2021 14:37

Reacties (0)

Log in om te reageren