Waarom moest Ralfie dood?

Datum
vrijdag 31 maart 2017
Adres
Stieltjeskanaal
Plaats
Coevorden

De man lag in de kofferbak van zijn eigen auto: een oud model Mercedes Benz; de wagen lag half in het kanaal, met de kofferbak nog op de wal.

Inmiddels is een 39-jarige verdachte aangehouden, meldt rtvdrenthe.nl. De Telegraaf heeft een naam: Hans O. (39), bewoner van het woonwagenkamp in Emmen. Later werd nog een 24-jarige man uit Emmen aangehouden.

De politie wil nog niet zeggen of de verdachten bekenden van elkaar en/of het slachtoffer zijn.

De 24-jarige werd al snel weer vrijgelaten. En later Hans O. ook. Te weinig grond hen nog langer vast te houden. O. is nog wel verdachte.

Kort na de vondst verklaarde een politiewoordvoerder dat het lichaam in 'dusdanige staat' verkeerde 'dat op basis van uiterlijke kenmerken de identiteit nog niet met zekerheid is vast te stellen' - wat kan duiden op verminking.

Eerst boevennieuws.nl en op 3 april later ook het Dagblad van het Noorden melden dat het ging om Ralf Meinema (31), iets wat diezelfde dag door de politie werd bevestigd - en ook dat hij door geweld om het leven was gekomen.

Wat voor soort geweld, vertelde het persbericht niet.

Meinema woonde tot voor een jaar in Nieuw-Dordrecht, maar had een huis in Klazienaveen gekocht. Hij was donderdagavond om 18.00 uur nog gezien en werd de volgende ochtend gevonden. Vermoedelijk werd hij donderdagavond vermoord.

Vermoedelijk hoopten degenen die de auto in het water hebben geduwd dat de wagen geheel onder het oppervlak zou verdwijnen, maar die oude Mercedessen hebben een nogal diepe kofferbak, waardoor de wagen in de knik tussen de schuine wal en het vlakke kanaal bleef steken.

Geen buurtgenoot van 'Ralfie' Meinema kon iets negatiefs over hem verklaren, het was een ondeugende, maar aardige jongen.

De Telegraaf stelde daar tegenover dat Meinema in 2016 een 'peperdure' kraan voor grondverzet had gestolen. Het werktuig kon worden getraceerd omdat er een gps-zender in was aangebracht.

De eigenaar van die kraan werd daarop bedreigd, waarop de politie zich genoodzaakt zag via Twitter te melden dat de man niets met de moord op Meinema te maken heeft.

Of zijn dood een liquidatie in het criminele milieu is (zoals hier en daar gesuggereerd) moet nog blijken. Maar volgens De Telegraaf zou Meinema andermans wiet prematuur hebben geoogst. Althans, zo voegt de krant eraan toe: zo fluisterde men in het dorp.

Het was eerste moord in de gemeente Coevorden sinds 2010.

Op 23 april 2009 stak de 27-jarige Rieke zijn 34-jarige neef Henk Hendriks dood in een woning aan de Secretaris Lammertstraat in de wijk Binnenvree.

Neef Henk had een opmerking over de vriendin van de dader gemaakt en - zoals Rieke later verklaarde: 'Ik kan heel weinig over mijn vrouwtje hebben.' Hij had neef Henk bovendien twee maal gewaarschuwd, maar die had niet willen inbinden.

Zijn gevangenisstraf heeft Rieke er al op zitten, maar hij kreeg ook tbs.


 14,8
KNMI Hoogeveen – 31-03-2017

Bijgewerkt: 16-05-18 14:47

comments powered by Disqus