Vader, junk en dief doodt zijn zoon

Datum
woensdag 1 maart 2017
Adres
Jan Vethkade
Plaats
Dordrecht

Het lichaam van de 10-jarige Diego werd kort na 6.00 uur gevonden, hij was gewurgd. Zijn vader Marcel - een lokaal bekende amateurvoetballer - werd ter plaatse aangehouden. Hij was vanaf het begin de enige verdachte.

Alleen niet voor hemzelf.

De moeder van Diego had een dag eerder de echtelijke woning verlaten. Zij en hun (oudere) dochter sliepen die nacht bij haar moeder, Diego bij zijn vader.

De relatie tussen Diego en zijn vader zou goed zijn geweest. Dat verklaarden bekenden van de familie en dat werd bevestigd door onder anderen woordvoerders van de verenigingen waar Diego en Marcel voetbalden.

Ook De Telegraaf meldde dat de verhouding tussen beiden goed was. En verder dat de familie in 2013 slachtoffer van een gewapende woningoverval was. 'Daarbij werden onder meer Swarovski-beeldjes buitgemaakt.'

Volgens getuigen stopten er regelmatig busjes voor de deur en werden vervolgens 'dozen met onbekende inhoud' in- en uitgeladen. Maar in die (eventuele en eventueel criminele) activiteiten moet de aanleiding tot het overlijden van Diego dus niet worden gezocht. 

Of juist wel. 

S. was namelijk verslaafde aan drugs. En in de nacht waarin Diego stierf was hij wanhopig op zoek geweest naar cocaïne. Om aan geld te komen stal hij alles, van iedereen. 

Tegenover de politie ontkende hij echter en ook tijdens de rechtszaak. Hij zou op de bank in slaap zijn gevallen en de volgende ochtend Diego dood op zijn eigen bed hebben gevonden, liggend op zijn rug en met striemen in de hals.

Iemand moest die nacht de trap zijn opgelopen en Diego hebben gewurgd. 

Maar tegen zijn dochter had hij gezegd dat hij met Diego sterretjes ging kijken. Dat zou kunnen duiden op voorbedachte raad.

In het lichaam van Diego werden bovendien sporen van spierverslappers en het kalmeringsmiddel Oxazepam gevonden. En op de computer van de verdachte was gezocht op de zoekterm Oxazepam. 

In de tuin lagen verbrande afscheidsbrieven van vader en zoon en tegenover de politie had hij verklaard dat hij Diego had geholpen naar het licht te gaan.

De rechtszaak begon in juni 2018. Maar toen ontkende hij nog steeds. Ook dat hij die nacht meermalen drugsdealer Moes had gebeld. 

Intussen stelden deskundigen vast dat Marcel S. een persoonlijkheidsstoornis met narcistische kenmerken heeft. 'Hij is egoïstisch, ongevoelig en maakt zonder enige wroeging misbruik van anderen.' 

S. was het daar niet mee eens. En hij heeft géén alcohol- en drugsprobleem, stelde hij.

Het Openbaar Ministerie eiste 18 jaar tegen S. voor moord. De rechtbank veroordeelde hem tot 12 jaar en tbs voor doodslag.

S. ging in hoger beroep. 

Het OM eiste bevestiging van het vonnis van de rechtbank: 12 jaar en tbs. Dus voor doodslag.

Het werd een bitter pil: 15 jaar en tbs. Voor moord.

 6,6
KNMI Rotterdam – 01-03-2017

Labels

Bijgewerkt: 08-01-2021 09:29

Reacties (0)

Log in om te reageren