Utrecht: vrouw doodgestoken

Datum
dinsdag 28 februari 2017
Adres
Croeselaan
Plaats
Utrecht

De 41-jarige Corrie van den Brink uit Soest - moeder van twee kinderen - liep om 8.45 uur op de Croeselaan bij de Moreelsebrug toen de 31-jarige Lukasz S. uit Polen tegen haar op botste, kennelijk met een mes zijn hand. Ze overleed later die dag. De man kon vrijwel onmiddellijk worden opgepakt.

Het motief - indien aanwezig - is nog niet bekend. Volgens het Algemeen Dagblad is S. lid van de United Pentecostal Church International, een orthodoxe stroming binnen het protestantisme, en heeft hij zich op Facebook een vrouwenhater getoond.

'Hij dweept met zijn nazi-voorvaderen en zijn 'zuivere bloed', heeft een fascinatie voor het omstreden IJzeren Kruis (een oude Duitse militaire onderscheiding) en denkt bovendien dat er een apocalyptische eindstrijd zal volgen tussen het goede en het kwaad. Jezus heeft hem dat in een visioen verteld.'

Maar dan zou je toch eerder verwachten dat hij een andere dan een blonde vrouw met blauwe ogen doodt.

Het moordmes werd verderop teruggevonden. De vrouw werkte bij de Rabo; de steekpartij vond plaats voor het hoofdkantoor van de bank. Ze kende haar moordenaar niet.

Een getuige vertelde het AD dat de dader ter hoogte van de Knoopkazerne kon worden aangehouden, terwijl hij - opvallend genoeg - weer terugliep naar de plaats delict. Vier agenten met getrokken pistolen riepen dat hij was aangehouden en moest gaan liggen. 'Hij werkte er rustig aan mee. Wel gek dat hij weer terugliep naar waar het was gebeurd.'

In de hal van het hoofdkantoor van de Rabo aan de Croeselaan ligt een condoleanceregister.

Het is de zeventiende moord in Utrecht sinds 2010. De Domstad is daarmee veruit de veiligste van de vier grote steden.

Het is de zevende moord in februari 2017 in heel Nederland en de zestiende moord in heel 2017, aanzienlijk minder dan in de eerste twee maanden van 2016 - en dat was het jaar met minder moorden dan heel lang geleden.

Ter vergelijking: in Amsterdam alleen vielen in de eerste twee maanden van 1998 al twaalf slachtoffers.

Wel telt februari 2017 voor heel Nederland nog een zaak waarin mogelijk sprake is van een misdrijf. Maar dat moet nog blijken.


 4,7
KNMI De Bilt – 28-02-2017

Labels

Bijgewerkt: 15-03-17 09:12

comments powered by Disqus