De 41-jarige Corrie van den Brink uit Soest - moeder van twee kinderen - liep om 8.45 uur op de Croeselaan bij de Moreelsebrug toen de 31-jarige Lukasz S. uit Polen tegen haar op botste, kennelijk met een mes zijn hand. Ze overleed later die dag. De man kon vrijwel onmiddellijk worden opgepakt.
Het motief is nooit helemaal duidelijk geworden, als er al een motief was. Buiten gekte.
Volgens het Algemeen Dagblad was S. lid van de United Pentecostal Church International, een orthodoxe stroming binnen het protestantisme, en had hij zich op Facebook een vrouwenhater getoond.
'Hij dweept met zijn nazi-voorvaderen en zijn
'zuivere bloed', heeft een fascinatie voor het omstreden IJzeren Kruis (een
oude Duitse militaire onderscheiding) en denkt bovendien dat er een
apocalyptische eindstrijd zal volgen tussen het goede en het kwaad. Jezus heeft
hem dat in een visioen verteld.'
Het moordmes werd verderop teruggevonden.
Het slachtoffer werkte bij de Rabo; de steekpartij vond plaats voor het hoofdkantoor van de bank. Ze kende haar moordenaar niet.
Een getuige vertelde het AD dat de dader ter hoogte van de Knoopkazerne kon worden aangehouden, terwijl hij - opvallend genoeg - weer terugliep naar de plaats delict. Vier agenten met getrokken pistolen riepen dat hij was aangehouden en moest gaan liggen. 'Hij werkte er rustig aan mee. Wel gek dat hij weer terugliep naar waar het was gebeurd.'
Tijdens de zitting werd duidelijk wat al duidelijk was: Lukasz S. was psychiatrisch. 'Ik sliep slecht, hoorde allerlei stemmen in mijn hoofd. Die gaven het commando om iemand aan te vallen. Maar ik wilde niemand doden. Het gebeurde door mijn ziekte.'
En de stemmen waren van Judas en Satan.
Die zouden de oren en neus fysiek van Lukasz S. hebben willen
veranderen. Daarom droeg S. een band om zijn oren en neus, om Judas en Satan geen kans te geven hem te verminken.
Enkele maanden voordat hij Corrie van den Brink doodstak was hij gestopt met het slikken van medicijnen.
Om religieuze redenen.
Het Openbaar Ministerie eiste 9 jaar en tbs. De rechtbank veroordeelde de Pool tot 3 jaar en tbs. Kennelijk vond de rechtbank het van belang dat de behandeling van de man zo snel mogelijk zou beginnen.
Maar dat zag het OM niet zo - en ging in hoger beroep. Weer werd 9 jaar en tbs geƫist, en weer gaf de rechtbank 3 jaar en tbs.