Utrecht: vrouw doodgestoken

Datum
dinsdag 28 februari 2017
Adres
Croeselaan
Plaats
Utrecht

De 41-jarige Corrie van den Brink uit Soest - moeder van twee kinderen - liep om 8.45 uur op de Croeselaan bij de Moreelsebrug toen de 31-jarige Lukasz S. uit Polen tegen haar op botste, kennelijk met een mes zijn hand. Ze overleed later die dag. De man kon vrijwel onmiddellijk worden opgepakt.

Het motief - indien aanwezig - is nog niet bekend. Volgens het Algemeen Dagblad is S. lid van de United Pentecostal Church International, een orthodoxe stroming binnen het protestantisme, en heeft hij zich op Facebook een vrouwenhater getoond.

'Hij dweept met zijn nazi-voorvaderen en zijn 'zuivere bloed', heeft een fascinatie voor het omstreden IJzeren Kruis (een oude Duitse militaire onderscheiding) en denkt bovendien dat er een apocalyptische eindstrijd zal volgen tussen het goede en het kwaad. Jezus heeft hem dat in een visioen verteld.'

Het moordmes werd verderop teruggevonden. De vrouw werkte bij de Rabo; de steekpartij vond plaats voor het hoofdkantoor van de bank. Ze kende haar moordenaar niet.

Een getuige vertelde het AD dat de dader ter hoogte van de Knoopkazerne kon worden aangehouden, terwijl hij - opvallend genoeg - weer terugliep naar de plaats delict. Vier agenten met getrokken pistolen riepen dat hij was aangehouden en moest gaan liggen. 'Hij werkte er rustig aan mee. Wel gek dat hij weer terugliep naar waar het was gebeurd.'

Tijdens de zitting werd duidelijk wat al duidelijk was: Lukasz S. was psychiatrisch. 'Ik sliep slecht, hoorde allerlei stemmen in mijn hoofd. Die gaven het commando om iemand aan te vallen. Maar ik wilde niemand doden. Het gebeurde door mijn ziekte.'

En de stemmen waren van Judas en Satan.

Die zouden zijn oren en neus fysiek hebben willen veranderen. Daarom droeg S. een band om zijn oren en neus, om Judas en Satan geen kans te geven hem te verminken.

Enkele maanden voordat hij Corrie van den Brink doodstak was hij gestopt met het slikken van medicijnen.

Om religieuze redenen.

Het Openbaar Ministerie eist 9 jaar en tbs. De rechtbank veroordeelde de Pool tot 3 jaar en tbs. Kennelijk vond de rechtbank het van belang dat de behandeling van de man zo snel mogelijk begint.


 4,7
KNMI De Bilt – 28-02-2017

Labels

Bijgewerkt: 17-11-17 14:37

comments powered by Disqus