Thi haat haar moeder, doodt haar halfzus

Datum
zaterdag 14 januari 2017
Adres
Gounodstraat
Plaats
Amersfoort

De brand brak rond 3.30 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag uit. Omwonenden hoorden een luide knal, glasgerinkel en een auto hard wegrijden. 

De 11-jarige Lindsey Ngo - dochter van een Vietnamese vrouw en een Iraakse man - werd met brandwonden in het ziekenhuis te Beverwijk opgenomen, waar ze de volgende dag overleed.

Haar 25-jarige zus Linda werd met ademhalingsmoeilijkheden opgenomen, zij overleefde.

De politie stelde vast dat het vuur was aangestoken: iemand had via de voordeur een brandbom naar binnen gegooid. Die zette de trap naar boven in lichterlaaie, waardoor deze vluchtweg was afgesloten.

Later bleek die brandbom een fles terpentine.

In maart hield de politie een 27-jarige vrouw aan: de halfzus van Lindsey, Thi H. Ze is een kind uit het eerste huwelijk van de moeder van Lindsey.

Thi werd aangehouden nadat de politie getuigen had gevraagd zich te melden. Een van de vragen was: van wie is de auto of het busje dat omwonenden kort voor de brand in de buurt menen gezien te hebben?

Deze brandstichting was niet de eerste aanslag op het gezin.

Zo werd in 2015 brandgesticht bij döner Pascha in de Stationsstraat. Linda, Lindsey en hun moeder woonden boven het restaurant. De schade bleef toen beperkt tot een geblakerde voordeur.

Een jaar later - in 2016 - werd de auto van de moeder overgoten met een brandbare stof en in brand gestoken. Het voertuig werd bovendien met een zwarte stift gemarkeerd. En diezelfde markering trof de politie toen op de woning aan.

Het Openbaar Ministerie hield Thi ook voor die aanslagen verantwoordelijk. Volgens het OM koestert de vrouw een diepe haat tegen haar moeder en kan ze die stoornis niet controleren. Reden onder meer waarom ze al in een (open) inrichting verbleef.

Het eiste 12 jaar + tbs tegen haar.

Getraumatiseerd is Thi ongetwijfeld. Haar ouders waren als bootvluchtelingen naar Nederland gekomen en hadden haar in Vietnam achtergelaten, bij oma. 

Op latere leeftijd was ze hen toch achterna gereisd. In Nederland verbleef ze met haar moeder in blijf-van-mijn-lijfhuizen, omdat de tweede man van haar moeder agressief was.

De rechtbank veroordeelde Thi tot 7 jaar en tbs. Maar ze komt pas vrij als ze voor de volle 100 procent genezen is (verklaard).

In 2016 kwamen drie mensen om bij branden die waren aangestoken, Jessica in Emmen en het bejaarde echtpaar Lampers in Hellevoetsluis.

Slachtoffers

NaamLindsey Ngo
Geboren
Overleden15 jan. 2017
 1,8
KNMI De Bilt – 14-01-2017

Labels

Bijgewerkt: 07-01-2021 21:40

Reacties (0)

Log in om te reageren