Thi haatte haar moeder en doodde haar halfzus

Datum
zaterdag 14 januari 2017
Adres
Gounodstraat
Plaats
Amersfoort

De brand brak rond 3.30 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag uit. Omwonenden hoorden een luide knal, glasgerinkel en een auto hard wegrijden. De 11-jarige Lindsey Ngo - dochter van een Vietnamese vrouw en een Irakese man - werd met brandwonden in het ziekenhuis te Beverwijk opgenomen, waar ze de volgende dag overleed.

Haar 25-jarige zus Linda werd met ademhalingsmoeilijkheden opgenomen.

De politie stelde vast dat het vuur was aangestoken: iemand had via de voordeur een brandbom naar binnen gegooid. Die zette de trap naar boven in lichterlaaie, waardoor deze vluchtweg was afgesloten.

Later bleek dat een fles terpentine.

In maart hield de politie een 27-jarige vrouw aan. Ze bleek de halfzus van Lindsey te zijn: Thi H., een kind uit het eerste huwelijk van de moeder van Lindsey.

Thi werd aangehouden nadat getuigen was gevraagd zich te melden. Een van de vragen van de politie was: van wie is de auto of het busje dat omwonenden kort voor de brand in de buurt menen gezien te hebben?

Deze brandstichting was niet de eerste aanslag op het gezin.

Ze zou in 2015 brand hebben gesticht bij döner Pascha in de Stationsstraat. Haar moeder en halfzussen Linda en Lindsey woonden toen boven het restaurant. De schade bleef beperkt tot een geblakerde deur.

Een jaar later - in 2016 - werd de auto van de moeder overgoten met een brandbare stof en in brand gestoken. Het voertuig werd bovendien met een zwarte stift gemarkeerd. En diezelfde markering trof de politie toen op de woning aan. 

Het Openbaar Ministerie hield Thi ook voor die aanslagen verantwoordelijk. 

Het OM eiste voor de moord op Lindsey 12 jaar + tbs tegen Thi, die overigens in een open inrichting verbleef. Ze koestert een diepe haat tegen haar moeder en kan die stoornis niet controleren.

Die heeft heeft een aanleiding, maar Thi - die zich in Nederland Suzan noemde - wilde zich niet laten onderzoeken door het Pieter Baan Centrum. 

Haar ouders waren als bootvluchtelingen naar Nederland gekomen en hadden haar achtergelaten bij oma. Op latere leeftijd was ze hen toch achterna gereisd. Hier verbleef met haar moeder in blijf-van-mijn-lijfhuizen omdat de tweede man van haar moeder agressief was.

De rechtbank veroordeelde Thi tot 7 jaar en tbs. Maar ze komt pas vrij als ze voor de volle 100 procent genezen is (verklaard).

In 2016 kwamen drie mensen om bij branden die waren aangestoken, Jessica in Emmen en het bejaarde echtpaar Lampers in Hellevoetsluis.


Slachtoffers

NaamLindsey Ngo
Geboren
Overleden15 jan. 2017
 1,8
KNMI De Bilt – 14-01-2017

Labels

Bijgewerkt: 07-12-17 14:44

comments powered by Disqus