Naoufal was een onschuldige omstander

Datum
vrijdag 11 november 2016
Adres
Ten Katestraat
Plaats
Amsterdam

De schoten vielen rond 18.30 uur voor shisha lounge Obba op nummer 26a. 

Drie mannen van 18, 22 en 24 raakten gewond en werden naar het ziekenhuis vervoerd, waar een van hen - de 18-jarige Amsterdammer van Marokkaanse afkomst Naoufal Mohammadi - aan zijn verwondingen bezweek. 

De andere twee raakten lichtgewond en mochten het ziekenhuis al snel verlaten.

De schutter vluchtte. Hij had een Aziatisch uiterlijk, meldde de politie, mogelijk was hij een Chinees. Hij had een breed postuur, gemillimeterd haar en droeg bruingroene kleding.

Op 5 januari 2017 maakte de politie bekend eind december een verdachte te hebben aangehouden, een toen 33-jarige man. Bij huiszoekingen in Amsterdam-Zuidoost en Zaandijk vond de politie een kilo cocaïne, een vuurwapen (maar niet het moordwapen) en een geldbedrag van 10.000 euro.

In april 2017 wist Het Parool te melden dat het gaat om Glotwich S. - een oude bekende van Moordatlas en de politie. Het was de tweede dodelijke schietpartij waarbij hij de schutter was. In 2007 gaf hij de Nigeriaanse crimineel John Obe een nekschot.

De aanleiding tot de schietpartij in de Ten Katestraat lijkt afpersing. Glotwich S. eiste geld van de eigenaren, de broers Ahmed (24) en Said (22). 

Die avond kwam het in de shisha lounge tot een vechtpartij, die buiten werd voortgezet. Daar trok S. een vuurwapen en schoot op de broers, maar raakte de vmbo-student Naoufal Mohammadi, die toevallig in de buurt was en niets met de ruzie te maken had.

Het Openbaar Ministerie eiste 14 jaar en tbs tegen S. De rechtbank veroordeelde hem tot 16 jaar, zonder tbs. S. moest bovendien nog een oude straf van 3 jaar uitzitten.

De rechtbank gaf S., die in 2007 zwakbegaafd werd geoordeeld, geen tbs omdat de vaststelling uit 2007 te lang geleden  was om tbs te kunnen geven. S. weigerde zich (opnieuw) psychisch te laten onderzoeken.

Waterpijpcafé Obba werd overigens beschouwd als een verzamelplaats voor criminelen, aldus Het Parool. De krant voegde eraan toe dat Benaouf A. bij Obba - toen nog Atlas geheten - in de BMW zou zijn gestapt die later werd gebruikt bij de liquidatie van Najeb Bouhbouh in Antwerpen (2012).

Op die moord volgde de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt en de oorlog in de Marokkaanse onderwereld.

Het is de tweede moord in de Ten Katestraat sinds de Tweede Wereldoorlog. Op 12 april 1989 liep Otman Didouh (40) uit Marokko op de dagmarkt daar toen hij ruzie kreeg met drie mannen, van wie er één een mes trok: zijn landgenoot El Fidl G. (36). Die kreeg 7 jaar.

In hoger beroep kreeg Glotwich S. overigens 20 jaar. Weer zonder tbs. Maar wel vier jaar meer dan de rechtbank hem had opgelegd en twee jaar meer dan de procureur-generaal had geëist.

Slachtoffers

NaamNaoufal Mohammadi
Geboren
Overleden11 nov. 2016
 2,6
KNMI Schiphol – 11-11-2016

Labels

Bijgewerkt: 07-01-2021 15:43

Reacties (0)

Log in om te reageren