Ruzie om vrouw werd Romano fataal

Datum
maandag 4 juli 2016
Adres
Kastanjestraat
Plaats
Amsterdam

De 23-jarige jongerenwerker van Surinaamse afkomst Romano Oxford (20 augustus 1992 te Amsterdam) werd nog gereanimeerd, maar overleed later die dag in het ziekenhuis.

Hij liep rond 15.00 uur met een vrouw in de Kastanjeweg toen een voorbijganger haar hoorde roepen: 'Niet steken!' Maar de man die Oxford vanachter aanviel stak hem wel, in de borst. Vaak zelfs.

De dader was volgens de politie een grote, licht getinte man gehuld in een 'babyblauwkleurig' trainingspak van voetbalclub Barcelona. Hij is 20 tot 30 jaar oud en heeft zwart haar.

Inmiddels heeft de politie een 21-jarige man aangehouden, Andrew T.

De politie vermoedde meteen al een relationeel motief en dat bleek te kloppen. T. had een relatie met een Marokkaans meisje, dat echter door haar ouders mee naar Marokko werd genomen. Naar T. dacht omdat haar ouders die relatie niet goedkeurden.

Na een paar jaar kwam het meisje weer naar Amsterdam terug en toen hij haar ontmoette was ze niet alleen: Oxford was bij haar. T. en Oxford kregen ruzie.

En ook de tweede keer dat hij haar ontmoette was Oxford erbij. Het meisje zei dat het definitief uit was en T. en Oxford kregen opnieuw ruzie. Die tweede keer was op de fatale dag. T. stak zijn opponent daarbij met een mes. Dat ontkende hij tijdens de rechtszaak ook niet, maar hij oordeelde het zelfverdediging.

De volgende ochtend meldde T. zich op het politiebureau.

Het Openbaar Ministerie eist 12 jaar tegen hem. T.'s beroep op noodweer werd door de officier afgewezen. Een getuige had verklaard dat de verdachte op het slachtoffer instak alsof hij op een kussen inhakte.

Ook de rechtbank vond dat er geen sprake was van noodweer, maar vond een gevangenisstraf van 12 jaar te hoog. Een straf van 8 jaar sloot volgens haar beter aan bij straffen die in vergelijkbare zaken voor doodslag werden opgelegd.

T. gaat in hoger beroep.

Slachtoffers

NaamRomano Oxford
Geboren
Overleden4 jul. 2016
 17,4
KNMI Schiphol – 04-07-2016

Bijgewerkt: 07-01-2021 14:50

Reacties (0)

Log in om te reageren