Het slachtoffer - de 69-jarige Koert Elders, eigenaar van een aantal vakantiewoningen - en zijn vrouw waren alleen thuis toen drie of vier mannen rond 5.30 uur hun woning annex kantoor binnendrongen.
Hij raakte zwaargewond en overleed ter plaatse.
Zij bleef (fysiek) ongedeerd.
Van de drie overvallers hadden twee hun gezicht geschminkt en had één een opvallend smal gezicht, liet de politie weten. De overvallers zouden 'mogelijk' van buitenlandse afkomst zijn.
Het slachtoffer had blauwe plekken over zijn hele lichaam, zeven gekneusde ribben, breuken in zijn gezicht, hersenletsel, een gescheurde milt en een gescheurde ader, waardoor hij veel bloed had verloren.
De daders maakten geld en sieraden buit.
Volgens het Openbaar Ministerie waren er in totaal zes daders, maar uiteindelijk werden vier mannen vervolgd: een 27-jarige Amsterdammer: Abdelhak B., en drie Belgen van 21, 24 en 26 jaar.
De 21-jarige Belg - Yero V. - had/heeft bij onze zuiderburen nog een lange gevangenisstraf uit te zitten. Van de vier was alleen hij niet eerder veroordeeld voor geweldsdelicten.
Maar een strafblad hadden ze dus allemaal.
De politie had de mannen al een dag voor de overval staande gehouden. Dat was in Den Haag, de drie Belgen reden daar in een gehuurde auto. Waarom ze staande werden gehouden, bleef onduidelijk.
Uren later werd de auto gesignaleerd in Amsterdam, vlak bij de ouderlijke woning van Abedelhak B.
Die nacht werd Koert Elders vermoord.
Het Openbaar Ministerie eiste tegen de hoofdverdachten Abdelhak B. en Anouar K. 15 jaar. Yero V. hoorde 13 jaar tegen zich eisen en Fidan J. 12 jaar.
De eis tegen J. was lager dan de eisen tegen B. en K. omdat J. niet eerder was veroordeeld voor een geweldsdelict; de eis tegen V. was lager omdat van hem geen dna in de woning was aangetroffen.
Maar het OM sloot niet uit dat hij toch meer heeft gedaan dan alleen op de uitkijk staan.
De rechtbank veroordeelde de hoofdverdachten B. en K. tot 12 jaar.
Yero V. kreeg 6 jaar, minder dan de eis omdat de rechtbank niet bewezen achtte dat hij bij de dodelijke mishandeling betrokken was.
Fidan J. werd vrijgesproken wegens vormfouten. De officier van justitie had een verklaring aan zijn dossier toegevoegd wetende dat er onjuistheden in stonden.
Het betrof het proces-verbaal van het verhoor van de vriendin van J., dat tegen de regels in niet op band was opgenomen omdat het - aldus de horende rechercheurs - niet in het dossier zou worden opgenomen.
Later werd het toch uitgewerkt en besloot de toenmalige officier van justitie het verhoor alsnog in het dossier op te nemen. Alleen met een verkeerde datum en een verkeerd tijdstip.
Dat is niet minder dan liegen tegen de rechtbank.
In hoger beroep eiste het OM tegen Anouar K. en Yero V. 13 jaar en tegen Abdelhak B. 16 jaar (de zaak tegen Fidan J. werd terugverwezen naar de rechtbank).
Dat de één waarschijnlijk meer geweld heeft gebruikt dat de ander, vond de AG niet relevant. Hij oordeelde ze alle drie even schuldig.
Dat de AG tegen Abdelhak B. drie jaar extra eiste, was omdat B. als enige niet heeft bekend, terwijl zijn dna op het lichaam van het slachtoffer was aangetroffen.
Het gerechtshof veroordeelde Anouar K. en Yero V. conform tot 13 jaar en Abdelhak B. tot 10 jaar en tbs - ondanks het feit dat er geen advies tot tbs lag.
De drie gingen bij de Hoge Raad in cassatie, maar die hield het vonnis in stand.
Fidan J. kreeg uiteindelijk 12 jaar.