Drenthe: man gedood bij woningoverval

Datum
donderdag 30 juni 2016
Adres
Dorpsstraat
Plaats
Gees

Het slachtoffer - de 69-jarige Koert Elders, eigenaar van een aantal vakantiewoningen - en zijn vrouw waren alleen thuis toen drie of vier mannen rond 5.30 uur hun woning annex kantoor binnendrongen. Hij raakte zwaargewond en overleed ter plaatse. 

Zij bleef (fysiek) ongedeerd.

Van de drie overvallers hadden twee hun gezicht geschminkt en had één een opvallend smal gezicht, liet de politie weten. De overvallers zouden 'mogelijk' van buitenlandse afkomst zijn. 

Het slachtoffer had blauwe plekken over zijn hele lichaam, zeven gekneusde ribben, breuken in zijn gezicht, hersenletsel, een gescheurde milt en een gescheurde ader, waardoor hij veel bloed had verloren. 

De daders maakten geld en sieraden buit.

Volgens het Openbaar Ministerie waren er in totaal zes daders, maar uiteindelijk werden vier mannen vervolgd: een 27-jarige Amsterdammer: Abdelhak B., en drie Belgen van 21, 24 en 26 jaar. 

De 21-jarige Belg - Yero V. - had/heeft bij onze zuiderburen nog een lange gevangenisstraf uit te zitten. Van de vier was alleen hij niet eerder veroordeeld voor geweldsdelicten. 

Maar een strafblad hadden ze dus allemaal.

De politie had de mannen al een dag voor de overval staande gehouden. Dat was in Den Haag, de drie Belgen reden daar in een gehuurde auto. Waarom ze staande werden gehouden, bleef onduidelijk.

Uren later werd de auto gesignaleerd in Amsterdam, vlak bij de ouderlijke woning van Abedelhak B.

Die nacht werd Koert Elders vermoord.

Het Openbaar Ministerie eist 15 jaar tegen Abdelhak B. en Anouar K., 13 jaar tegen Yero V. en 12 jaar tegen Fidan J. Uitspraak eind maart 2018.

Dat de eis tegen J. lager is dan de eisen tegen B. en K. is omdat J. niet eerder werd veroordeeld voor een geweldsdelict. 

Dat de eis tegen V. lager is, is omdat van hem geen dna in de woning was aangetroffen. Maar het OM sluit niet uit dat hij toch meer heeft gedaan dan alleen op de uitkijk staan.

Slachtoffers

NaamKoert Elders
Geboren
Overleden30 jun. 2016
 16
KNMI Hoogeveen – 30-06-2016

Labels

Bijgewerkt: 09-03-18 10:13

comments powered by Disqus