Leiden: eerder neergeschoten man geliquideerd

Datum
dinsdag 14 juni 2016
Adres
Gieterijstraat
Plaats
Leiden

De 50-jarige Turk Zeynel Er raakte zwaargewond toen hij in Leiden voor zijn woning werd neergeschoten; hij overleed twee dagen later in het ziekenhuis.

Getuigen zagen een Volkswagen Caddy met het kenteken 01-VFN-5 voorrijden, een man uitstappen en het slachtoffer ter aarde storten.

Het was de tweede aanslag zijn leven. Op 11 november 2015 was hij al neergeschoten in zijn kantoor in de Derkinderenstraat in Amsterdam-West. In dat pand was een maand eerder de Turk Haydar Zengin (37) doodgeschoten. Vermoedelijk was Zeynel Er toen ook al het doelwit. Hij en Zengin leken op elkaar.

Inmiddels zijn op basis van 'camerabeelden en sporen' - aldus de politie - twee mannen aangehouden: Mohamed H. (34) en Leon N. (23), de een in een woning in Zaandam en de ander in een hotel in Purmerend. Een aantal woningen werd doorzocht en verschillende auto's in beslag genomen.

In augustus 2016 werd nog een 30-jarige man uit Amsterdam aangehouden.

Leon N. en Mohamed H. worden verdacht van de uitvoering. Vooral van Leon N. zijn veel dna-sporen in de Caddy gevonden, aldus het Openbaar Ministerie.

Dat zal, zegt zijn advocaat. Maar wat zegt dat?

Leon H. probeerde de rechtbank te overtuigen zijn voorlopige hechtenis op te heffen met het argument: 'Mijn dochter van 1,5 herkent mij niet meer en mijn vrouw is depressief.'

De rechtbank antwoordde: 'Een liquidatie plegen is honderd keer erger dan niet bij je gezin zijn.'

Die Caddy werd overigens aan het einde van de straat teruggevonden, 150 meter verderop. Vandaar waren de daders op een scooter overgestapt. Kennelijk was het niet gelukt de Caddy in brand te steken, waren ze het vergeten of helemaal niet van plan.

In alle gevallen een geluk voor de politie.

De rol van de 30-jarige Amsterdammer die ook werd aangehouden, blijft vooralsnog onduidelijk.

Zeynel Er was 'algemen director' van Ocean Construction BV, een bedrijf dat 'cares about health, human rights, disaster en humanitarian relief' alsmede 'poverty allevation'.

Dit is de vluchtscooter, Piaggio type Skipper 125 cc. De scooter had geen kentekenplaatje, maar een (zelfgemaakt) kentekenkartonnetje:Slachtoffers

NaamZeynel Er
Geboren
Overleden14 jun. 2016

Labels

Bijgewerkt: 04-09-17 10:34

comments powered by Disqus