Neergeschoten, geliquideerd

Datum
dinsdag 14 juni 2016
Adres
Gieterijstraat
Plaats
Leiden

De 50-jarige Turk Zeynel Er raakte zwaargewond toen hij in Leiden voor zijn woning werd neergeschoten; hij overleed twee dagen later in het ziekenhuis.

Zeynel Er was 'algemen director' van Ocean Construction BV, een bedrijf dat 'cares about health, human rights, disaster en humanitarian relief' alsmede 'poverty allevation'.

Getuigen zagen een Volkswagen Caddy met het kenteken 01-VFN-5 voorrijden, een man uitstappen en het slachtoffer ter aarde storten.

Het was de tweede aanslag zijn leven. De schutters vuurden tientallen kogels af, waarvan slechts een klein deel het slachtoffer raakte.

Op 11 november 2015 was hij al neergeschoten in zijn kantoor in de Derkinderenstraat in Amsterdam-West. In dat pand was een maand eerder de Turk Haydar Zengin (37) doodgeschoten. Vermoedelijk was Zeynel Er toen ook al het doelwit. Hij en Zengin leken op elkaar.

Op basis van 'camerabeelden en sporen' hield de politie twee mannen aan: Mohamed H. (34) uit Zaandam en Leon N. (23) uit Purmerend, de een in een woning in Zaandam en de ander in een hotel in Purmerend. Een aantal woningen werd doorzocht en verschillende auto's werden in beslag genomen.

In augustus 2016 werd nog een 30-jarige man uit Amsterdam aangehouden, Jim C. uit Amsterdam.

Tegen de laatste eiste het Openbaar Ministerie vrijspraak, tegen H. 22 jaar en tegen N. 25 jaar.

Leon N. en Mohamed H. werden verdacht van de uitvoering; de rol van Jim C. bleef onduidelijk. Vooral van Leon N. zijn veel dna-sporen in de Caddy gevonden, aldus het Openbaar Ministerie.

Dat zal, zegt zijn advocaat. Maar wat zegt dat?

Leon H. probeerde de rechtbank te overtuigen zijn voorlopige hechtenis op te heffen met het argument: 'Mijn dochter van 1,5 herkent mij niet meer en mijn vrouw is depressief.'

De rechtbank antwoordde: 'Een liquidatie plegen is honderd keer erger dan niet bij je gezin zijn.'

Die Caddy werd overigens aan het einde van de straat teruggevonden, 150 meter verderop. Vandaar waren de daders op een scooter overgestapt met een kartonnen kentekenplaatje. Kennelijk was het niet gelukt de Caddy in brand te steken, waren ze het vergeten of helemaal niet van plan.

In alle gevallen een geluk voor de politie.

De rechtbank veroordeeld beide verdachten conform, onder meer vanwege 'de koelbloedigheid en het kennelijke gemak waarmee Zeynel Er volgens een vooropgezet plan op klaarlichte dag in een woonwijk met een machinepistool is neergeschoten'. 

Leon N. kreeg een hogere straf omdat hij bij zijn arrestatie opnieuw in het bezit van vuurwapens was. 

Sterker: de politie vermoedde dat hij opnieuw een liquidatie wilde uitvoeren. Hij zat in de bestelwagen met afgeplakte ramen voor het huis van iemand die op een dodenlijst zou staan.

Het voorbereiden van een liquidatie is strafbaar, maar de rechtbank zag daarvoor onvoldoende bewijs. 

In hoger beroep kregen Mohamed H. en Leon N. weer 22 resp. 25 jaar.

Slachtoffers

NaamZeynel Er
Geboren
Overleden14 jun. 2016
 15,2
KNMI Rotterdam – 14-06-2016

Labels

Bijgewerkt: 07-01-2021 14:32

Reacties (0)

Log in om te reageren