Figurant in moordfilm vermoord

Datum
woensdag 4 mei 2016
Adres
Jan van Galenstraat
Plaats
Amsterdam

Frens-Dirk Smit (51) werd op 4 mei om 16.45 uur dood in zijn woning door de politie aangetroffen, die was gewaarschuwd door buren die een 'vreemde geur' hadden geroken. Vermoedelijk was hij dus al enige dagen dood.

'Verdachte omstandigheden' deden de politie besluiten een forensisch onderzoek in te stellen. Welke die verdachte omstandigheden waren, wilde ze aanvankelijk niet vertellen. Later bleek dat in de hal van de woning een bebloed broodmes lag en dat de keel van Smit daarmee enkele malen was doorsneden. Verder had hij kneuzingen over zijn hele lichaam.

Op 8 augustus 2016 verstuurde de politie een tweet inhoudende dat in Hannover een man van 29 was aangehouden in verband, die tijdens de rechtszaak Tzeichoun E. bleek te heten, Griek van geboorte. Van hem was dna in de woning gevonden, onder meer op een handdoek.

Maar E. ontkende. Volgens hem had zijn eeneiige tweelingbroer Achmed de moord gepleegd en was het diens dna dat de politie had gevonden. En Achmed vocht nu met IS in Syriƫ, dus die was even niet bereikbaar. De ouders van E. bevestigden zijn verhaal. Maar in het lokale Bevolkingsregister was tweelingbroer Achmed niet terug te vinden.

Bovendien: het is juist dat het dna van eeneiige tweelingen gelijk is, maar hun vingerafdrukken zijn dat niet. En het waren toch echt de vingerafdrukken van Tzeichoun die in de woning van Smit waren gevonden. Verder werden in zijn woning in Duitsland iconen gevonden die van Smit waren geweest - en daarmee werd het motief duidelijk: roof.

Het Openbaar Ministerie eiste 16 jaar, E. kreeg 8 jaar gevangenisstraf voor doodslag. Hij werd vrijgesproken van de diefstal van iconen. De rechtbank achtte dus niet bewezen dat hij de doodslag heeft gepleegd om die iconen te kunnen roven.

Maar E. ging in hoger beroep. Dat dient nu. Het OM eist 12 jaar; 4 jaar minder dan in eerste aanleg, maar ook 4 jaar meer dan de uitspraak toen. Uitspraak 15 juni 2018.

Frens Smit was homoseksueel en nam in ruil voor seks wel eens mannen mee naar huis. Hij kende Tzeichoun E. in 2015 al, maar ze waren toen met ruzie uit elkaar gegaan.

Smit speelde graag toneel en figureerde onder meer in Goede Tijden, Slechte Tijden alsmede Onderweg naar morgen - althans naar eigen zeggen. Hij zou in twee films spelen, maar mocht zich 'daar verder niet over uit spreken'. En hij was benaderd door een Amerikaanse regisseur voor een film, liet hij op internet weten. 'Onderwerp Moord.'

 10,6
KNMI Schiphol – 04-05-2016

Labels

Bijgewerkt: 07-01-2021 13:52

Reacties (0)

Log in om te reageren