Bevrijdingsdag: man doodgeschoten in Dordrecht

Datum
donderdag 5 mei 2016
Adres
Merwedestraat
Plaats
Dordrecht

De schoten op deze Bevrijdingsdag klonken rond 16.15 uur. Volgens omstanders werd vanuit een auto zes tot acht keer op het 38-jarige Antilliaanse slachtoffer geschoten. Brian 'Bob' Kuma werd nog gereanimeerd, maar overleed een klein halfuur later ter plaatse.

Het was die 5e mei trouwens ook Hemelvaart.

De politie trof op de plaats delict de grill van een auto en een kentekenplaat aan. Later die middag werden in Breda en Raamsdonkveer negen personen aangehouden, onder wie drie vrouwen. De schutter meldde zich later op het politiebureau: de Antilliaan Terry C. (27). Hij had al langer een vete met Kuma.

Volgens de vriendin van C. had hij haar die middag van haar stage opgehaald en toen hij zijn auto voor haar ouderlijke parkeerde dook plotseling Kuma op. Kuma deed zijn hand in zijn tasje, verklaarde de vriendin later: 'Bij een Antilliaan weet je wat dat betekent...' Terry C. schoot daarop preventief terug. Of Kuma ook daadwerkelijk bewapend was en waarmee dan wel, is nog niet bekend. Volgens Terry zelf was Kuma bewapend met een machinepistool, maar wist hij het wapen uit diens handen te schoppen.

C. reed nog weg van de plaats delict, maar niet dan nadat hij nog wild op het slachtoffer had ingetrapt. Toen hij uiteindelijk wegreed, veroorzaakte hij een botsing. Daarbij verloor hij dus zijn kentekenplaat.

Een van degenen die het slachtoffer wilde reanimeren, was de schoonmoeder van het slachtoffer. Dat het haar schoonzoon was die daar op straat lag, zag ze pas toen ze hem omdraaide.

Volgens buurtbewoners had Terry C. ruzie met de broer van Kuma. Omdat die broer tijdelijk in de gevangenis zit, leek het rustig. Maar om een of andere reden reed het slachtoffer met zijn auto de Merwedestraat in en stuitte daar op Terry C. Volgens de advocaat van C. hoorde zijn cliƫnt pas van de politie wie het slachtoffer was. Met andere woorden: hij had Kuma niet opgezocht.

Het Openbaar Ministerie eiste 11 jaar tegen Terry C, de rechtbank honoreerde dat verzoek. Maar ook tijdens de rechtszaak bleef de directe aanleiding onduidelijk.

Het is bepaald niet de eerste moord op Hemelvaartsdag. In 1939 stak in Amsterdam Witte S. zijn ex Lena Babola dood.

En in 1988 een taxichauffeur een barvrouw op de Zeedijk, ook in Amsterdam.

Ook in de rest van Nederland zijn op Hemelvaartsdag tal van moorden gepleegd. Te veel om op te noemen. In 2015 bijvoorbeeld, werd in Gouda een 49-jarige man door een recidivist doodgestoken in een woning aan de Westhaven. Dat was op 14 mei. Het OM eiste 10 jaar en tbs tegen verdachte Igon B. Hij kreeg 8 jaar en tbs.Slachtoffers

NaamBrian Kuma
Geboren
Overleden5 mei 2016

Daders/verdachten

NaamTerry C.
Geboren
Overleden
 13,6
KNMI Rotterdam – 05-05-2016

Labels

Bijgewerkt: 06-02-17 13:40

comments powered by Disqus