De schoten op deze Bevrijdingsdag klonken rond 16.15 uur.
Volgens omstanders werd vanuit een auto zes tot acht keer op het 38-jarige Antilliaanse slachtoffer geschoten. Brian 'Bob' Kuma werd nog gereanimeerd, maar overleed een klein halfuur later ter plaatse.
Het was die 5de mei trouwens ook Hemelvaart.
De politie trof op de plaats delict de grill van een auto en een kentekenplaat aan.
Later die middag werden in Breda en Raamsdonkveer negen personen aangehouden, onder wie drie vrouwen. De schutter meldde zich later op het politiebureau: de Antilliaan Terry C. (27).
Hij had al langer een vete met Kuma.
Volgens de vriendin van C. had hij haar die middag opgehaald van haar stage, en toen hij zijn auto voor haar ouderlijke parkeerde dook plotseling Kuma op.
Kuma deed zijn hand in zijn heuptasje, verklaarde de vriendin later: 'Bij een Antilliaan weet je wat dat betekent...'
Terry C. schoot daarop preventief terug.
Volgens Terry zelf was Kuma bewapend met een machinepistool, maar wist hij het wapen uit diens handen te schoppen.
C. reed nog weg van de plaats delict, maar niet dan nadat hij nog wild op het slachtoffer had ingetrapt. Toen hij uiteindelijk wegreed, veroorzaakte hij een botsing.
Daarbij verloor hij dus zijn kentekenplaat.
Een van degenen die het slachtoffer wilde reanimeren, was zijn schoonmoeder. Dat het haar schoonzoon was die daar op straat lag, zag ze pas toen ze hem omdraaide.
Het Openbaar Ministerie eiste 11 jaar tegen Terry C, de rechtbank honoreerde dat verzoek.
Maar ook tijdens de rechtszaak bleef de directe aanleiding onduidelijk. Duidelijk werd wel dat C. al langer een vete had met een broer van Kuma. Toen die werd gedetineerd (waarvoor bleef onbekend), richtte C. zijn pijlen op Brian.
In hoger beroep kreeg C. een lagere straf: 6 jaar cel. Het gerechtshof vond de dreiging die van het slachtoffer uitging groter dan de rechtbank.