Helmond: man vermoord, partner aangehouden

Datum
woensdag 4 mei 2016
Adres
Monseigneur Swinkelsstraat
Plaats
Helmond

Voor de zus van de verdachte kwam een uitbarsting van geweld niet als een verrassing, maar wellicht had ze niet gedacht dat haar zwager het slachtoffer zou zijn.

Michael Schmitt werd in de nacht van dinsdag op woensdag 4 mei dood aangetroffen, de hamer waarmee zijn hersens waren ingeslagen lag naast hem op de grond. Reanimatie had geen zin meer. Zijn partner Suzanne de V. (27) werd gearresteerd.

Ze had in paniek een buurman gebeld. Die trof haar in de woning hoofdschuddend aan. Dat hoofd zat vol bloed.

Het stel had al jaren ruzie, wist de zus van Suzanne. En wisten de buren. En de politie. Suzanne zou de relatie dan ook al wel vijf keer hebben opgeschort. Ze heeft drie jonge kinderen met het slachtoffer.

Volgens haar advocaat werd ze jarenlang 'mishandeld, vernederd en gekleineerd' - iets wat door getuigen werd bevestigd. Ze zat regelmatig onder de blauwe plekken. Een 'bizarre relatie' met veel geweld, aldus de buren; de huizen daar zijn nogal gehorig. De advocaat gaat er daarom ook vanuit de ze niet strafbaar zal blijken, omdat het volgens hem zelfverdediging was.

Maar het Openbaar Ministerie gaat voorlopig uit van moord, vooral omdat de meeste klappen met de hamer op het achterhoofd van het slachtoffer neerdaalden.

Inmiddels is die advocaat een haar: Leonie van der Grinten. Ze probeerde in 2017 de voorlopige hechtenis van de verdachte opgeheven te krijgen.

Tevergeefs. Ook het argument van Van der Grinten dat de kinderen van Suzanne de V. zich niet op een normale manier aan hun moeder kunnen hechten zolang de in de gevangenis zit (wat volgens opvoedkundigen zeer schadelijk is), kon de rechtbank niet vermurwen.

Maar in hoger beroep kreeg Van der Grinten gelijk: Suzanne de V. mag haar proces in vrijheid afwachten. De V. had volgens ambulancepersoneel striemen in haar nek. Met andere woorden: ze was aangevallen en moest zich wel verdedigen.

Slachtoffers

NaamMichael Schmitt
Geboren
Overleden4 mei 2016

Daders/verdachten

NaamSuzanne de V.
Geboren
Overleden
 10,6
KNMI Eindhoven – 04-05-2016

Bijgewerkt: 04-09-17 09:22

comments powered by Disqus