Verdachte moord Temel Kobya zou hebben bekend

Datum
dinsdag 15 maart 2016
Adres
Jan Tooropstraat
Plaats
Amsterdam

De 49-jarige Temel Kobya (geboren in Vakfihebir, Turkije) werd achter in de fietsenzaak aan de kant van de Karel Klinkenbergstraat door zijn zoon gevonden, nadat hij zwaargewond zelf die zoon had gebeld. Hij had steekwonden in de borst.

Inmiddels is een verdachte aangehouden, een 37-jarige man uit Amsterdam-West: Irfan E., in 1978 in Amsterdam geboren uit Turkse ouders en opgegroeid in Osdorp.

Mogelijk is E. een recidivist. Hij zou volgens justitie eerder geprobeerd iemand in De Rijp bij Alkmaar dood te slaan, maar dat slachtoffer overleefde de aanval. Daar - of: ook daar - was roof het motief.

In augustus 2016 maakte het Openbaar Ministerie tijdens een pro forma-zitting bekend dat E. de moord tegenover zijn buurman zou hebben bekend. Die buurman verklaarde ook dat E. tijdens die bekentenis onder het bloed zat. Bovendien zat het dna van E. op een vinger, de pet en stofjas van het slachtoffer.

In Opsporing Verzocht liet de politie aanvankelijk nog weten dat er geen reden was aan een roofmoord te denken. Maar die buurman verklaarde dat E. hem had verteld dat hij - Irfan E. - 1250 euro buit had gemaakt.

In december 2017 tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak kwam het Openbaar Ministerie met een nieuwe getuige. E. zou aan een celgenoot hebben bekend en ook dat hij vooraf had besloten Kobya dood te steken.

Met voorbedachte raad, dus. 

De uitspraak zal vermoedelijk niet in december 2017 zijn, want er wordt eerst onderzoek verricht naar deze nieuwe getuige.

Volgens buurtbewoners was het slachtoffer sinds enkele jaren eigenaar van de zaak. 'Het was een hele aardige man. Hij zei altijd gedag. Een eerlijke zaak hoor. En redelijk druk. Hij verkocht alleen fietsen, geen scooters. Er stonden ook altijd tweedehands fietsen voor de zaak.'

Het onderzoek naar de zaak is nog niet afgerond.


Slachtoffers

NaamTemel Kobya
Geboren1966
Overleden15 mrt. 2016

Daders/verdachten

NaamIrfan E.
Geboren
Overleden
 5,2
KNMI Schiphol – 15-03-2016

Labels

Bijgewerkt: 06-12-17 12:40

comments powered by Disqus