Verdachte wilde vrij want geen uitkering

Datum
zondag 21 februari 2016
Adres
Werststeeg
Plaats
Blericum

De 21-jarige Bart van Lith uit het Brabantse Blericum werd die zondagochtend zwaargewond en buiten bewustzijn op de Werststeeg in zijn woonplaats aangetroffen en overleed een dag later in het ziekenhuis. 

Hij bleek in zijn rug te zijn gestoken.

Een 23-jarige man en 15-jarige jongen uit Den Bosch werden aangehouden. Het slachtoffer en de verdachten waren op een feestje in de buurt betrokken geraakt bij een ruzie. 

De aanleiding tot die ruzie bleef onbekend, vaststaat dat Van Lith de vriendin van de 23-jarige verdachte in haar gezicht had geslagen. Daarop brak een massale vechtpartij uit.

De advocaat van deze verdachte schetste tijdens een pro forma-zitting in juni 2016 diverse scenario's over wat daarna was gebeurd en in niet alle scenario's was zijn cliënt ook de dader. 

Maar zijn verzoek diens hechtenis op te heffen, werd niet gehonoreerd.

In februari 2017 eiste het Openbaar Ministerie 11 jaar cel tegen de verdachte. 'Een steek in de rug. Heel veel laffer kan het niet.'

Toen werd ook duidelijk dat de ouders van de verdachte ervan werden verdacht het moordmes te hebben laten verdwijnen. Ze hadden het eerst alleen verstopt, maar besloten later het definitief te laten verdwijnen. 

Tijdens een afgeluisterd telefoongesprek zei de moeder: 'Dat mes moet gewoon ergens anders heen, verdwijnen.'

Het werd 9 jaar voor doodslag. 

Het was Maikel Z. zelf die in hoger beroep ging. Hij had daar een goede reden voor, vond hij: 'Bij vrijspraak ga ik meteen werken. Bij een lange celstraf ben ik mijn baan kwijt. Dan ben ik een probleem voor de maatschappij, want dan krijg ik een uitkering.'

Hij kreeg twee jaar extra.

Slachtoffers

NaamBart van Lith
Geboren
Overleden21 feb. 2016
 11,5
KNMI Volkel – 21-02-2016

Labels

Bijgewerkt: 07-01-2021 10:42

Reacties (0)

Log in om te reageren