Man hoort gestommel en wurgt zijn vrouw

Datum
dinsdag 9 februari 2016
Adres
Eise Eisingastraat
Plaats
Franeker

De 71-jarige Pieter den B. belde zelf om 6.00 uur die ochtend de politie met de mededeling dat er iets ergs was gebeurd. De politie vond de 74-jarige Wiesje van der Zee dood in de woning. 

Ze was gewurgd. 

Volgens psychologen was de man licht ontoerekeningsvatbaar. Hij zou die nacht wakker geworden zijn door gestommel en op onderzoek zijn uitgegaan. Daarbij kwam hij zijn vrouw tegen en raakte met haar in gevecht. Ze was sterk, vertelde hij de rechtbank. 'Ik heb haar mogelijk bij de keel gepakt.' 

Wat er daarna gebeurde, wist hij zich niet meer te herinneren.

Het openbaar ministerie eiste vijf jaar gevangenisstraf wegens doodslag. Hij kreeg er vier.

Het was op dat moment de derde moord in Franeker sinds 2010. Dat jaar werd de 69-jarige Pietje Bouma in haar serviceflat aan de Froonacker vermoord door haar schoondochter, Johanna H. - ook uit Franeker. Bouma werd in de douche gevonden, neergestoken en geschopt.

H. doorzocht daarna de woning, op zoek naar waardevolle spullen. Vandaar dat het OM roofmoord veronderstelde en dus voorbedachten rade. De eis was navenant: 20 jaar. 

H. ontkende. 

De rechtbank geloofde wel dat zij Bouma had omgebracht, maar achtte voorbedachte raad niet bewezen, onder meer omdat onvoldoende duidelijk was geworden hoe Bouma precies om het leven was gekomen: 12 jaar. 

Het hof veroordeelde H. tot dezelfde straf.

En op 22 augustus 2012 werd de 56-jarige Tjipke van der Ploeg door zijn echtgenote Ada S. vergiftigd (adres onbekend). In zijn lever werden vijf verschillende toxische stoffen gevonden. De vrouw vergiftigde later ook haar volgende echtgenote, op wie zij drie weken eerder een levensverzekering had afgesloten - waarmee haar motief meteen duidelijk is.

Daarmee zijn de moorden in Franker vooral echtelijke ruzies. Het is sowieso een rustige plaats, al is er meer gebeurd dan hier kan worden gemeld.

In 1953 was het in de categorie echtelijke ruzie overigens twee keer raak. Op 23 februari 1953 kneep Sijbren de J. uit de Julianastraat - hij was 'erfelijk belast' en verstandelijk zeer weinig begaafd - in blinde woede de keel van zijn vrouw dicht nadat hij had gemeld dat hij ziek was en zij zijn klachten niet serieus had genomen. 

Na de moord wilde de vader van vier kinderen zelfmoord plegen door zich op te hangen. Hij gooide daartoe een touw over een balk, maar vergat het daaraan vast te maken... 

Hij kreeg in hoger beroep 6 jaar.

Later dat jaar doodde W. zijn echtgenote en sprong in het kanaal vlak bij zijn woning. De vrouw stond als zeer gunstig bekend, hij als opvliegend. De zeven kinderen werden als wezen wakker.

Slachtoffers

NaamWiesje van der Zee
Geboren
Overleden9 feb. 2016

Daders/verdachten

NaamP. den B.
Geboren
Overleden
 5,4
KNMI Leeuwarden – 09-02-2016

Labels

Bijgewerkt: 07-01-2021 10:19

Reacties (0)

Log in om te reageren