Eigenaar 'nachtclub voor volwassen' vermoord

Datum
maandag 8 februari 2016
Adres
Westzeedijk
Plaats
Rotterdam

De man lag in bar Mon Cheri in het Scheepvaartkwartier en in een plas bloed. De 55-jarige Jim M. - de klusjesman van het slachtoffer - en de 32-jarige Desiré de W. werden aanhouden, een vriendin van de klusjesman. 

Roof bleek het motief.

De zaak kon relatief makkelijk worden opgelost: alles stond op de bewakingsbeelden. M. hoorde 15 jaar tegen zich eisen. Hij werd conform veroordeeld. 

De vrouw werd vrijgesproken van medeplichtigheid aan de moord, maar veroordeeld voor diefstal. De buit was 300 euro en een paar flessen drank.

Maar Jim dacht er verstandig aan te doen in hoger beroep te gaan.

Hoe lang Xenofon Tzirtzilakis er al lag, is onduidelijk. Mon Cheri was zondagavond op het normale tijdstip geopend (22.00 uur) en maandagochtend op het normale tijdstip gesloten: 5.00 uur. Maandags is de zaak gesloten. Toch werd hij op maandagavond gevonden. Kennelijk was iemand ongerust geworden.

Buren zeggen niets gehoord of gezien te hebben, maar misschien is dat ook niet heel opmerkelijk. Bar Mon Cheri werd door het vroegere Rotterdamse raadslid Wubbo Tempel (CDA) - inmiddels burgemeester van Hellevoetsluis - een 'verkapte seksclub' genoemd, waar prostituees en klanten elkaar ontmoeten. In ieder geval had het die uitstraling, met die typische bordeelluifels. Alleen zijn ze blauw, niet rood.

We houden het voorlopig op: een soort nachtclub voor volwassen, zoals de politie het omschreef. Je kon er in ieder geval kijken naar paaldansende vrouwen.

Volgens buren waren de ramen al een paar keer ingegooid. Tzirtzilakis hield vol dat het inbraken waren, maar iedereen wist dat er niets te halen viel. Op een paar flessen drank na. Die 300 euro die Jim buitmaakte, had het slachtoffer op zak.

Mon Cheri zit er sinds 1992, sinds 2002 was Tzirtzilakis eigenaar. Het pand is - zo wist De Telegraaf te melden - van de weduwe van de Turkse crimineel Timur Ekinci, die in 2011 om het leven kwam toen hij op het balkon van een flat wilde klimmen en te pletter viel.

Maar Jim ging dus in beroep. De procureur-generaal eiste: 12 jaar en tbs. 

Het werd 10,5 jaar en tbs. En Jim wilde nou juist geen tbs. Want het kan lang duren voordat de kans dat hij weer gewelddadig wordt,roofm tot een 'aanvaardbaar niveau' is teruggebracht.

Op de Westzeedijk werd meer moorden gepleegd. Commissaris Blaauw schrijft in zijn boek Moord te Rotterdam over de moord op de jood Aaron Pinhashick (42), die café op 13a door Lucien Cornelis Adrianus Boekweit – lid van de NSB sinds 1933 – werd doodgeschoten tijdens een twistgesprek over voetballen. Tenminste, dat was wat Boekweit zich herinnerde. Een politieke reden zou hij niet hebben gehad, hield hij na de oorlog vol.

In 1977 werd in het Erasmuspark langs de Westzeedijk het lichaam van zwerver Jean Vermeulen aangetroffen. Twee collega-zwervers werden aangehouden en veroordeeld.

Op 21 november 1978 stak de 52-jarige Koos van W. in bar La Grotte (nummer onbekend) zijn vriendin Jeanne Kriesch (43) met tien messteken in hart en maag dood, nadat ze te kennen had gegeven niets meer met hem te maken te willen hebben. Hij werd verminderd ontoerekeningsvatbaar geoordeeld en kreeg conform 6 jaar cel. Van W. was afkomstig uit een goed gezin en had een staatsdiploma boekhouden op zak, maar was door de afwijzing van werkster Kriesch ('Rot op') van de kook geraakt.

Vier jaar later stak de 45-jarige Colombiaanse zeeman Elias I. zijn collega en landgenoot Jesus Rodriquez Rojas (44) met vijf messteken dood, omdat de laatste weigerde een schuld terug te betalen. Het gebeurde in een café, maar welk is onbekend. 'Deze man heeft volgens de zeden en normen van zijn land gehandeld,' stelde de officier van justitie, nadat I. had gemeld dat het voor hem een kwestie van eer was.

In 1991 werd Francis Garcia-Hofland (22) vermoord op het talud van de dijk aangetroffen. Ze tippelde bij het Centraal Station. De moord werd nooit opgelost, zoals zoveel moorden op heroïneprostituees. In 1983 heropende een landelijk team diverse onderzoeken naar onopgeloste moorden op straatprostituees in heel Nederland. Vijf daarvan hadden in Rotterdam plaatsgevonden. Het betrof de moorden op resp. de 35-jarige Beppie Michels (15 april 1989), die op de G.J. de Jonghweg tippelde en dood werd aangetroffen op een bouwterrein aan de Lieve Verschuierstraat; de 31-jarige Mientje van Balkom (2 november 1989), die ook op de G.J. de Jonghweg tippelde en in de Coolhaven werd gevonden; de 45-jarige Berendina Stijger (9 september 1990), die bij de Willemsbrug lag; Francis Garcia-Hofland; en de 26-jarige Jeanet Sip (13 juni 1999), die op de Keileweg tippelde en achter een pand aan de Vierhavenstraat werd gevonden, ook een bekende afwerkplek.

En in januari 2001 werd in een leegstand horecapand een dode man aangetroffen: Tam Thanh Le, een 45-jarige Chinees. Hij is beroofd.

In 1930 werd de Noorse zeeman Thorbjorn Semb door de vrouw van een caféhouder er op straat gegooid omdat hij dronken en lastig was - zo onder de wielen van een vrachtwagen beladen met twee ton pulp. Maar die zaak rekenen we niet als moord.

Slachtoffers

NaamXefonon Tzirtzilakis
Geboren1950
Overleden8 feb. 2016

Daders/verdachten

NaamJim M.
Geboren
Overleden
 8,6
KNMI Rotterdam – 08-02-2016

Labels

Bijgewerkt: 07-01-2021 10:18

Reacties (0)

Log in om te reageren