Moordenaars Jesse van Wieren psychiatrisch patiënten

Datum
vrijdag 1 januari 2016
Adres
Hoofdstraat
Plaats
Kloosterburen

De politie heeft de 25-jarige Rhowan P. uit het Groningse Kloosterburen en zijn 27-jarige vriendin Desirée G. uit Kruisweg aangehouden nadat ze in de tuin van de man het stoffelijk overschot van Jesse van Wieren uit Leens had gevonden. De 28-jarige Van Wieren was spoorloos verdwenen nadat hij in de nieuwsjaarochtend om 4.00 uur het vlakbij gelegen café Willibrod had verlaten om naar de woning van een vriend in Kloosterburen te lopen, waar hij logeerde. Bewoners van het dorp zochten de volgende dag naar hem, maar tevergeefs. Van Wieren blijk te zijn neergestoken, nadat P. en G. ruzie met hem hadden gekregen.

P. en zijn vriendin stonden bekend - ook bij de politie - om hun drank- en drugsgebruik. Het Dagblad van het Noorden omschrijft ze als de schrik van de buurt: agressief en onberekenbaar. 'Het stel mishandelde in december 2014 enkele dorpelingen die op bezoek waren bij de kerstfair in het dorpshuis. Volgens het bericht dat de politie destijds uitgaf "mondde een gesprek uit in een vechtpartij waarbij mensen letsel opliepen". De twee werden gearresteerd, waarbij de vrouw zich verzette', aldus de krant.

P. was eerder veroordeeld. Volgens rtv Noord kwalificeerde de rechter hem bij een van die gelegenheden als een straatrat. Hij is verslaafd en heeft psychische problemen.

De vriendin van P. woonde tot voor kort in een zogenaamde oefenwoning voor (ex-)psychiatrische, verslaafde en forensische cliënten van de stichting Keroazie uit Pieterburen.Keroazie is een - we citeren hun site - 'zorginstelling, waar men bewust is van de kwaliteit van leven voor mens en dier, die mensen met een beperking (cliënten) begeleidt op de weg naar moed (keroazie) waarheid en harmonie'. P. trok bij haar in. Vlak voor kerst verhuisde hij naar de Hoofdstraat.

Volgens geruchten in het dorp zou de verdachte nieuwjaarsnacht uit café Willibrod zijn gezet omdat hij drugs had gebruikt en agressief was. De kastelein van het café wilde dat tegenover het Dagblad van het Noorden niet bevestigen.

Het Openbaar Ministerie eiste begin juni 2017 8 jaar en tbs tegen Rhowan P. en Desiree G. Volgens het stel wilde Van Wieren drugs van ze kopen en had hij ze met een stofzuigerslang geslagen.

Vaststaat in ieder geval dat P. hem 23 keer met een mes in zijn nek heeft gestoken.

Volgens het OM is G. even schuldig omdat ze heeft meegeholpen het huis van sporen te ontdoen en bovendien samen hebben bedacht wat ze op vragen van de politie moesten antwoorden.

Het enige verweer van P. en G.: 'We waren stomdronken.' De rechtbank veroordeelde hen beiden conform: 8 jaar en tbs.

Maar zoals vaker lijkt er meer aan de hand en heeft het slachtoffer mogelijk bijgedragen aan de escalatie. Lees daarvoor de column van Rob Zijlstra in het Dagblad van het Noorden.

In hoger beroep eiste het OM 10 jaar en tbs. Uitspraak 12 maart 2018.


Slachtoffers

NaamJesse van Wieren
Geboren
Overleden

Daders/verdachten

NaamRhowan P.
Geboren
Overleden
 5,4
KNMI Lauwersoog – 01-01-2016

Labels

Bijgewerkt: 13-02-18 16:54

comments powered by Disqus