Moordenaars Jesse psychiatrisch patiënten

Datum
vrijdag 1 januari 2016
Adres
Hoofdstraat
Plaats
Kloosterburen

Jesse van Wieren verdween in de nacht van 31 december 2015 op 1 januari 2016. Om 4.00 uur was hij nog in café Willibrord gezien, daarna leek hij van de aardbodem verdwenen.

Enkele dagen later werd hij gevonden in de tuin van de 25-jarige Rhowan P. uit het Groningse Kloosterburen. Hij en zijn 27-jarige vriendin Desirée G. uit Kruisweg werden aangehouden.

P. en zijn vriendin stonden bekend - ook bij de politie - om hun drank- en drugsgebruik. Het Dagblad van het Noorden omschreef ze als de schrik van de buurt: agressief en onberekenbaar. 

'Het stel mishandelde in december 2014 enkele dorpelingen die op bezoek waren bij de kerstfair in het dorpshuis. Volgens het bericht dat de politie destijds uitgaf "mondde een gesprek uit in een vechtpartij waarbij mensen letsel opliepen". De twee werden gearresteerd, waarbij de vrouw zich verzette', aldus de krant.

P. was eerder veroordeeld. Volgens rtv Noord kwalificeerde de rechter hem bij een van die gelegenheden als een straatrat. Hij was zwakbegaafd, verslaafd en had psychische problemen.

De vriendin van P. woonde tot kort voor de moord in een zogenaamde oefenwoning voor (ex-)psychiatrische, verslaafde en forensische cliënten van de stichting Keroazie uit Pieterburen. 

Keroazie is een - we citeren hun site - 'zorginstelling, waar men bewust is van de kwaliteit van leven voor mens en dier, die mensen met een beperking (cliënten) begeleidt op de weg naar moed (keroazie) waarheid en harmonie'. 

P. trok bij haar in. 

Vlak voor kerst verhuisde hij naar de Hoofdstraat, waar het lijk van Jesse van Wieren werd gevonden.

Het Openbaar Ministerie eiste begin juni 2017 8 jaar en tbs tegen Rhowan P. en Desiree G. Volgens het stel wilde Van Wieren drugs van ze kopen, maar werden ze door Van Wieren aangevallen. Hij zou ze met een stofzuigerslang hebben geslagen.

Vaststaat in ieder geval dat P. hem 23 keer met een mes in zijn nek had gestoken.

Volgens het OM was G. even schuldig, omdat ze heeft meegeholpen het huis van sporen te ontdoen en bovendien samen bedachten wat ze op vragen van de politie moesten antwoorden.

Het enige verweer van P. en G.: 'We waren stomdronken.' 

De rechtbank veroordeelde beiden conform.

Het OM en Rhowan P. gingen in hoger beroep. Het OM omdat het vond dat P. een hogere straf verdiende dan zijn vriendin, P. omdat hij geen zin had in tbs. 

Het OM eiste 10 jaar en tbs, 2 jaar meer dan de eis van het OM bij de rechtbank. Maar het hof vond zelfs die 2 jaar extra onvoldoende en veroordeelde P. tot 12 jaar en tbs. 

Slachtoffers

NaamJesse van Wieren
Geboren
Overleden

Daders/verdachten

NaamRhowan P.
Geboren
Overleden
 5,4
KNMI Lauwersoog – 01-01-2016

Labels

Bijgewerkt: 07-01-2021 16:51

Reacties (0)

Log in om te reageren